Wijn informatie van la France au Limbourg – Harry Oosterbaan
Onderstaan algemene informatie op het gebied van wijnen. Over het bewaren van wijn, de glazen, het decanteren, sulfiet, kurk en kurksmaak, het proeven en nog veel meer. Alles dat u dient te weten over wijn vindt u hier..
Smaak Smaak proeven heeft een paar onderdelen. In wat je proef en in de tijd. Let eerst op de elementaire smaken. In wijn zijn dat vooral zuur en zoet, soms wat bitter (zout en umami zijn zelden vast te stellen). Zoet van suikers proef je het eerst en neemt dan af, het zoet van alcohol …
Nasmaak De nasmaak is wat je proeft nadat je de wijn hebt doorgeslikt of uitgespuugd. Hoe langer deze aanhoudt, hoe meer kenners de wijn waarderen. Maar voor eens lekker fris fruitige zomerwijn, is zoiets natuurlijk van minder belang dan voor de mooie oude wijn die je bij de open haard opentrekt bij een goed gesprek.
Sulfiet Sulfiet is een stof die in nagenoeg elke wijn wordt toegevoegd door de wijnmaker. Zonder sulfiet zijn wijnen bijna niet houdbaar. Die gebeurt al eeuwen en heeft men tegenwoordig goed onder controle, waardoor de hoeveelheden sulfiet in wijn zeer beperkt zijn. Sulfiet zoals in wijn gebruikt is geheel onschadelijk, maak je er geen zorgen …
Decanteren, karaffen, beluchten Het decanteren is een gewoonte die ontstaan is om oude wijn te scheiden van de droesem die in de fles in de loop der j aren was ontstaan. Want oude wijn is heerlijk, maar droesem (die geen kwaad kan) niet. Tip! Deze gaat over het karafferen van jonge wijnen en het niet …
Tot Slot Echt oude wijnen zijn fragiel en je wilt juist hun in vele jaren in de kelder opgebouwde aroma’s proeven en niet verliezen door ze te veel lucht te geven (dus ook niet de fles van te voren open zetten). Gewoon een dag van te voren rechtop zetten die oude fles, en dan in …