Serveertemperatuur wijn
De juiste serveertemperatuur van wijn is, naast een goed wijnglas, belangrijk om van je wijn te genieten. Bij een te koude wijn mis je lekkere aroma’s, een te warme wijn is soms vlak, scherp en zwaar. Hier de belangrijkste tips:
Temperatuur witte wijn
Witte wijn wordt koel gedronken, maar niet koud. De koelkast is eigenlijk te koud, deze is gemiddeld 4° tot 6° Celsius. De meest witte wijnen zijn best tegen de 10° Celsius. Een wijn direct uit de koelkast is dus eigenlijk te koud – behalve op een héél warme dag als de wijn snel opwarmt in je glas. Het is dus het best op je witte wijn een half uurtje voordat je hem inschenkt al uit je koelkast te halen. Als je sneller wilt zijn, dan kan je hand natuurlijk ook de wijn in het glas iets opwarmen.
Ijs emmers en wijnkoelers
Wijnemmers met water en ijsblokjes maken wijn vaak te koud. Ze zijn prima voor heel warme dagen of in de volle zon in de tuin of op het terras, maar verder te koud. Wijnkoelers, vaak met een dubbele wand, zijn een stuk beter. Ze houden een fles behoorlijk goed op temperatuur.
Temperatuur rode wijn
Rode wijn wordt vaak wat te warm gedronken. Voor veel rode wijnen is 16° Celsius een prima temperatuur. Dit terwijl rode wijnen vaak op kamertemperatuur worden bewaard, en dat is toch al gauw zo’n 20° te warm dus. De oplossing voor je rode wijn is dus het omgekeerde: zet hem een klein half uurtje voordat je de wijn inschenkt in de deur van je koelkast. Op warme dagen, en soms op het terras of in de horeca, wil rode wijn ook nog wel eens te warm worden.
Wijnthermometer
Een wijnthermometer is handig om snel te kijken of je wijn op de juiste temperatuur is. optimale temperatuur per soort wijn
In de praktijk is het natuurlijk moeilijk om de temperatuur van je wijn optimaal te hebben, en het komt ook niet op een graadje meer of minder. Hier een paar eenvoudige basisrichtlijnen:
- droge witte wijn en bijvoorbeeld fino sherry: omstreeks 7-11°,
- wat zwaardere houtgelagerde witte wijn: omstreeks 10-12°
- zwaardere, exclusieve witte wijn: omstreeks 12-14° (Bourgogne, Chablis, Condrieu)
- mousserende wijn: omstreeks 8°
- zoete witte wijn: omstreeks 8-10° (Sauternes, beerenauslese)
- droge rosé: omstreeks 10-12°
- jonge frisse rode wijn: omstreeks 14-16°
- zwaardere, rijpere of grote rode wijn en port: omstreeks 16°