Tot Slot
Echt oude wijnen zijn fragiel en je wilt juist hun in vele jaren in de kelder opgebouwde aroma’s proeven en niet verliezen door ze te veel lucht te geven (dus ook niet de fles van te voren open zetten). Gewoon een dag van te voren rechtop zetten die oude fles, en dan in een keer heel rustig in de glazen schenken. Zo iets moois drink je immers toch met je vrienden.
Jonge wijnen echter zijn soms nog wat ‘gesloten’. Dat wil zeggen dat ze hun aroma nog niet echt prijsgeven. Wat zuurstof erbij kan de wijn veel meer aroma geven.
De fles open zetten, een oude gewoonte, werkt niet echt. De hals van de fles is simpelweg te klein om genoeg zuurstof toe te laten. Een goede tip is dus om je wijn in een wijnkaraf te schenken. Eigenlijk kan dit met elke wijn. Voor hele jonge eenvoudige lekker fruitige witte wijnen of rosé is het niet echt nodig, maar het kan geen kwaad. De meeste witte en rode wijn wordt wat mooier door een half uurtje of wat langer in een karaf (en witte wijn direct uit de koelkast komt wat meer op temperatuur; let op dat op een warme dag de rode niet te warm wordt).
Grote witte wijnen winnen echt in een karaf, dus doe jezelf dat plezier. En bijna alle rode wijnen winnen ook veel, zeker als ze veel tannine hebben. Bijvoorbeeld als je grote rode wijnen relatief jong drinkt. Je mag dan zelfs best ruw inschenken in de karaf, om de wijn goed te beluchten.
En zo’n wijnkaraf staat natuurlijk ook prachtig.
Geen karaf bij de hand? Een truc doet de trick: schenk een beetje wijn uit de fles, doe de kurk er weer stevig op, houdt deze goed vast en schud een keer met de fles. Zo komt er ook flink zuurstof in. Wacht een ruim kwartier met uitschenken. Minder elegant, maar het werkt.