Wijn kan helaas ‘kurk’ krijgen, een penetrant muffe geur die alle lekkers in je wijn onderdrukt. Deze kurksmaak ontstaat door een foutje in het reinigingsproces tijdens het maken van kurken. De stof TCA ( 2,4,6-trichlooranisol) ontstaat dan. Onschadelijk voor de mens, maar het bederft alle plezier van je wijn. Dit probleem wordt gelukkig in de kurkindustrie steeds meer teruggedrongen, waardoor overall nu minder dan 2% van de wijnen met een kurksluiting kurk krijgt.
Wat te doen met ‘kurk’?
Heeft je wijn helaas kurk, dan is er maar een oplossing: weggooien. Kurk gaat niet meer weg, sterker nog, hoe meer zuurstof er bij komt, hoe erger het wordt. En belangrijk is om je glazen ook goed te wassen als je er nieuwe wijn in schenkt, want anders blijft de vieze kurksmaak in je glas hangen!
Truc
Een trucje werkt echter: doe de wijn in een karaf en laat hem een half uurtje staan met een behoorlijk flinke prop huishoudfolie er in. Deze absorbeert de kurksmaak. Een huishoudelijke vinding die recent in de VS, waar anders, is ontdekt. We hebben het in goed gezelschap getest en het werkt prima, de kurkgeur was nagenoeg weg. Wel hadden we het gevoel dat het aroma ook een paar procentjes achteruit was gegaan. Of de folie nog gezondheidseffecten heeft weten we niet, dus test op eigen risico. Al met al wellicht een aardige truc om een heel bijzondere fles nog eens van kurk te redden, maar onder gewone omstandigheden nemen wij nog altijd gewoon een nieuwe fles (en schone glazen).
Oplossingen
De ideale oplossing tegen die vervelende kurksmaak in wijn is nog niet gevonden. De, meestal Portugese, kurkproducenten leveren allereerst steeds beter materiaal af. Het gebruik van duurdere kruk (van de mooiste bast van de kurkboom, met bijna geen gaatjes waar iets in zou kunnen gaan zitten) werkt ook bevorderlijk.