Waarmee moet die fles nu worden afgesloten, kurk of schroefdop?
Kurken zijn in ieder geval het leukst vinden wij. Met een mooie kurkentrekker, even een klein moment van spanning, een klein plopje… Maar kurk kan incidenteel de vervelende kurksmaak aan je wijn geven, en dat willen we niet.
Dan de schroefdop (en varianten, zoals de glazen stop). Wel lekker makkelijk, zeker in het park of op de boot. Maar wel wat minder leuk. Met de schroefdop heeft je wijn in ieder geval nooit ‘kurk’. Wel kan een wijn een zogenaamde reductiegeur hebben direct na het openen, een beetje rotte lucht. Gelukkig zit deze nooit in de wijn, en is ie als er lucht bij komt in een paar minuten helemaal weg. Wijn kan ook met schroefdop prima ouder worden.
En dan hebben we de plastic kurk. Helemaal prima voor wijn die snel open gaat, maar zeker niet voor bewaarwijn. Plastic kurken gaan het niet worden.
Bewaarwijn
Sommige wijnen (de meeste niet) kunnen met de loop der tijd en in goede bewaaromstandigheden zich goed ontwikkelen en dan overheerlijke unieke aroma’s, bouquet genoemd, ontwikkelen. De ultieme oplossing lijkt uit twee hoeken te gaan komen. Allereerst kurken van tot poeder gemalen topkurk, met geurloze lijm weer in kurkvorm gebracht. Hier zit geen enkel gaatje meer in zodat deze geen TCA meer zou kunnen meenemen. Ten tweede een schroefdop met een soort capsule die over de jaren heen steeds een minieme hoeveelheid zuurstof aan de wijn vrijgeeft.
Schroefdop
En schroefdoppen en hun varianten (glazen stop) leveren natuurlijk nooit ‘kurk’op. Deze sluitingen lijken de toekomst te hebben. En zelfs voor bewaarwijnen, die goed hun frisheid behouden en wat langzamer ontwikkelen.
Plastic kurk
Plastic kurken gaan het niet worden. Voor wijnen die niet worden bewaard werken ze aroma, maar op lange termijn (vanaf een jaar of drie) laten ze toch vaak te veel zuurstof door, waardoor de wijn kan oxideren, en dat is niet lekker.
Bewaarwijn
Die ontwikkeling van bewaarwijnen wordt door liefhebbers wel gewaardeerd. De ultieme oplossing lijkt uit twee hoeken te gaan komen. Allereerst kurken van tot poeder gemalen topkurk, met geurloze lijm weer in kurkvorm gebracht. Hier zit geen gaatje meer in zodat deze geen TCA meer zou kunnen meenemen. Ten tweede een schroefdop met een soort capsule die over de jaren heen steeds een minieme hoeveelheid zuurstof aan de wijn vrijgeeft.
Nadeel en oplossing schroefdop
Overigens, een nadeel van schroefdoppen kan zijn dat ze een zogeheten ‘reductiegeur’ geven. Een geur die ontstaat door gebrek aan zuurstof in de fles, die immers helemaal potdicht zit. Dit ruikt wat ‘rot’. Het is echter snel opgelost: na een paar minuten blootstelling aan zuurstof is deze geur helemaal weg, hij gaat niet in de wijn zitten.
Wijn bewaren
Wijn is gemaakt om te drinken. En bij bijna alle wijn betekent dat dat hij op dronk op de markt komt. Deze wijn, de meeste dus, heeft eigenlijk helemaal geen baat bij bewaren, het kan zelfs tegen de wijn werken, vooral bij frisse witte wijn. Natuurlijk zijn er ook wijnen die zich door ze goed te bewaren verder ontwikkelen. En dan kan dat echt een onverwacht feest opleveren waar je nog lang aan terug denkt…