Alle wijn verdient het goed bewaard te worden, ook eenvoudige wijn om snel te openen. Dat is in ieder geval niet te warm (onder de 18°, liefst onder de 15°), liggend (bij flessen met kurk) en donker. Dus zeker niet bij een haard of verwarming of in de zon. Over bewaarwijnen bewaren later meer.
Welke wijn hoe lang bewaren?
‘Gewone’ witte wijn
De meeste (wat eenvoudigere) witte wijn drink je eindelijk het best binnen een jaar, hooguit twee jaar. Heerlijke goede witte wijnen zoals Verdejo Tardevienes, Gascogne Domaine d’Uby of Tyrell Chardonnay bijvoorbeeld. Hun aroma’s zijn dan nog krachtig aanwezig.
Mousserende wijn
Champagnes en andere mousserende wijn wordt ook gemaakt om snel gedronken te worden. Ook die wijn verliest zijn lekkere levendige frisse fruitige aroma’s door hem te lang te bewaren. Uitzondering hierop zijn vintage (jaartal) champagnes, die absoluut met de jaren een heerlijk bouquet ontwikkelen.
Rosé
Voor rosé geldt hetzelfde als voor eenvoudigere witte wijnen, of misschien nog sterker: drinken binnen een jaar. De uitzondering hier zijn krachtigere rosé wijnen uit bijvoorbeeld de Provence of Tavel, die ander worden gemaakt en daardoor wat langer meekunnen.
‘Gewone’ rode wijn
Rode wijn kan gemiddeld genomen iets langer mee dan witte. Dat ligt in de manier van wijnbereiding (onder andere: traditioneel krijgt rode wijn een tweede gisting, de malolactische gisting). Primeurwijn (Beaujolais primair, Novello uit Italië) dient zelfs binnen drie maanden te worden gedronken. En de maatstaf van een tot twee jaar is voor alle rood prima, iets langer kan vaak wel. Als de wijn hout heeft gehad, en dan bedoelen we dat de wijn echt op vaten (barriques) heeft gelegen, zoals bij reserve wijnen vaak het geval is, dan gaat de wijn wel meestal nog wat langer mee, zeg vijf jaar. Maar: het hoeft niet. De meest ‘gewone’ rode wijn is meteen op drink en is niet gemaakt om ouder te worden. Deze zal dus zelden toenemen in kwaliteit. Waarom nog laten liggen dan?
Grote witte wijn
Er zijn witte wijnen die uitstekend ouder kunnen worden, zelfs tientallen jaren. Deze ontwikkelen dan allerlei unieke aroma’s, die dan bouquet worden genoemd. Een goede opslag is wel van groot belang. Voorbeelden van dit soort witte wijnen zijn: de grote Bourgognes, topkwaliteit riesling, Loire chenin blanc, goede furmint, Jurançon petit manseng, wijnen met edelrot oftewel botrytis (Sauternes, Tokaj Aszu).
Grote rode wijn
Onder de rode wijnen vind je meer wijnen met bewaarpotentieel. Ook deze ontwikkelen, onder goede bewaaromstandigheden, een heerlijk bouquet. Voorbeelden hiervan zijn: de grote Bourgognes, grote Bordeaux, topwijnen uit California en andere landen uit de nieuwe wereld, Madiran, Amarone, de grote Tempranillo wijnen uit Spanje, goede klassieke Rhône wijnen zoals Hermitage, Cornas, Châteauneuf du Pape met een redelijk deel syrah, topwijn uit Duoro (Portugal), Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano, Brunello, Baralo, Barbaresco, Anglianico di Taurasi.
Fles formaat
Ook het formaat van de fles speelt een rol, waarschijnlijk door de hoeveelheid zuurstof die een fles meekrijgt. Hoe groter, hoe beter in feite. Hoe bewaar je bewaarwijn?
Wijn bewaar je best koel (10 tot 13° Celsius), niet te droog (luchtvochtigheid van 75% is ideaal), liggend, donker en trillingsvrij. Echte oude kelders voldoen in het algemeen aan deze eisen, en zijn ook meestal en erg leuke plek om je wijn te bewaren. Ook zijn er goede wijnbewaarkasten te krijgen, met een zelfde effect. Bewaarkasten zijn niet gelijk aan klimaatkasten, die bedoeld zijn om wijn op de juiste temperatuur te hebben, maar niet specifiek op het bewaren van wijn zijn gericht.
Verplaatsen
Als je mooie wijnen lang bewaard, dan is verplaatsen is waarmee je voorzichtig moet zijn. Dagenlang rondzwerven, in de zon zetten, zijn zaken tijdens een verhuizing die al dat geduld teniet kunnen doen.
Wat maakt een bewaarwijn?
Een bewaarwijn wordt ‘gemaakt’ door een samenspel van factoren, zoals de druivensoort, en de wijze van wijn maken, die invloed hebben op onder meer zuur, zoet en tannine. Allereerst is het echter goed te kijken naar de oorsprong van dat bewaren van wijnen. De reden is namelijk deels gelegen in het feit dat vroeger veel mooie wijn, zoals Bordeaux, nagenoeg niet te drinken was zonder jaren van rijping. Dit lag aan de manier van wijn maken waarbij wijn zo taninerijk was, dat deze jaren nodig had om zachter te worden. De bewaarwijnen van tegenwoordig zijn allemaal, als je wat tannine niet erg vindt, ook bijna direct al wel prima te drinken. Allen met de tijd worden ze gewoonweg nog mooier.