Als je wijn bewaart, koop dan voldoende. Dan kun je na enige tijd om de paar jaar of elk jaar een fles proeven om te kijken of deze zijn top nadert (ook leuk, lekker en leerzaam), en er bijvoorbeeld een extra lang laten liggen. Bovendien heb je dan op het moment dat deze wijn op z’n best is een paar flessen om van te genieten. Volgens ons is een echt minimum drie flessen, dan heb je er een om tijdens het proces te proeven. Zes is beter en twaalf lijkt ideaal.
Hoe drink je een oude wijn?
Echte oude wijnen zijn fragiel. Ze hebben de mooiste geuren die stoere kerels nog tot tranen kunnen ontroeren, maar ze zijn teer. Het lang open zetten of decanteren (in een karaf schenken) van oude wijnen is daarmee lang niet altijd een goed plan. Het ontkurken van wijn en dan lang laten staan kan nog het minste kwaad, want door die kleine flessenhals komt zo weinig lucht, dat er ook weinig gebeurt.
Als je echter decanteert (rustig!), een gewoonte die vooral is ontstaan of de droesem in de fles te houden, schenk dan daarna de wijn meteen in de glazen. Of laat de wijn voor het schenken een dag rechtop staan en s chenk hem daarna meteen voorzichtig in de glazen, in een keer (zo iets moois is sowieso leuk om met een paar vrienden samen te drinken). Hierdoor krijgt de wijn zo weinig mogelijk zuurstof, en dat wil je bij echt oude wijn, in tegenstelling tot wat helaas velen beweren.
Een mooie oude wijn heeft jaren allerlei aroma’s vastgehouden en een bouquet ontwikkeld. En je wilt niet dat dat zomaar in de lucht verdwijnt. Daarom dus zo weinig mogelijk zuurstof, in je glas zit ruim genoeg lucht om de wijn los te laten komen.
Wijnen van hoge leeftijd slaan soms overigens snel om. Een half uurtje plezier in je glas, en dan hebben ze het gehad met alle zuurstof. Maar een mooi half uurtje was het zeker!
Het luchten van oude wijnen komt overigens voort uit het soms minder goede wijnmaken van vroegere tijden, waarbij wijnen zoveel harde tannines hadden dat ze echt lucht nodig hadden om wat zachter te worden. De laatste decennia is dat geen probleem meer.
Voorzichtig dus met je mooie oude wijn, liefst openen en dan meteen alle in je glazen en genieten…