X
Wijnwoordenboek
Xarel-lo
Van deze Catalaanse druif wordt beweerd dat hij een cava verknoeid en zijn gebruik neemt af. Wordt ook geblend in andere witte wijnen uit Spanje. Typische aroma’s : noten, kaneel, koekjes
Xavier
Xavier Vignon (°1970) is een oenoloog die in Reims en Montpellier oenologie studeerde en zijn carrière begon bij Moët & Chandon in de Champagne en bij professor Boidron in de Bordeaux. Sinds 1995 werkt hij als consultant in de Rhône vallei waar hij aan het hoofd staat van één van de twee belangrijkste labo’s van de Châteauneuf-du-Pape. Sinds 1999 brengt Xavier ook zijn eigen wijnen op de markt, gemaakt met druiven van stukken land van zijn klanten die hem bijzonder interesseren. Hij mikt op intensiteit en structuur wat hem aardig lukt, maar hecht ook veel belang aan de prijs-kwaliteitsverhouding van zijn wijnen, wat ze trouwens populairder en populairder maakt. Chaotische persoonlijkheid die houdt van experimenten maar wel héél veel van wijn maken afweet. Zeer geregeld geciteerd in de Guide Hachette behalve in 2007 en 2008 toen hij het zo druk had dat hij vergeten was zijn stalen op te sturen. Zijn 100% Xavier wijnen bestaan naar eigen zeggen uit een blend van 20% passion, 20% heart, 20% body, 20% dream en 20% spirit. Blijft ook actief als meester-blender bij Moët & Chandon en consulteert nu meer dan 100 domeinen in de Rhône. Sinds kort in samenwerking met Tristan Depauw die zijn marketing en verkoop verzorgt. In België verdeeld door Cavopro in Beerzel, in Nederland door Wijnimport Karakter in Amsterdam.
Xynogaltso
(Griekenland) zie xinomavro
Xynomavro
Noordelijk Griekenland. Reageert goed op houtrijping. De bekendste is die van Naoussa, gemaakt met 100% xynomavro en 12 maanden op eiken vaten bewaard (24 voor de reserve en grande reserve). Ze geuren naar zwarte bessen, kaneel en vanille en hebben een volle en warme smaak. De harde tannines en stevige zuren maken altijd twee à drie jaar extra flesrijping aangeraden, maar na vier, vijf jaar wordt hij fluweelzacht om dan nog ongeveer 12 jaar goed te blijven. De reserve en grande reserve kwaliteit heeft een aroma van zoete, overrijpe vruchten, eventueel zelfs gedroogde, met een zachte vanilletoets. Ook deze wordt best eerst nog enkele jaren gekelderd, maar hij wordt dan uitmuntend. In Griekenland vergelijkt men ze na kelderrijping met de grote Bourgogne’s. Vaak vergeleken met nebbiolo. Ook bekend als Popolka, Xinogaltso, Mavro Naoussis of Naoustiano.