K
Wijnwoordenboek
Kabinett
Duitse kwaliteitsaanduiding die slaat op het suikergehalte van de geplukte druiven. Dit is het basisniveau en voor weel wijnboeren de instapcuvée.
Kadarka
Hongaarse rode druif. Vorstgevoelig, lage opbrengst maar kwaliteitsvol en interessant. Basisbestanddeel van de historische Stierenbloed wijnen maar nu teruggedrongen door interessantere varieteiten als kekfrankos of kekoporto. Vaak te vroeg geplukt en dan dun en oninteressant. In Szeksard worden nog steeds volle tanninerijke kadarka wijnen gemaakt maar ze zijn de uitzondering. In Albanië bekend als kallmet, en veruit het beste druivenras van het land.
Kaefferkopf
51e grand cru van de Elzas, pas erkend in 2007 omwille van de hier toegepaste techniek om wijnen van twee of meer druivenrassen te blenden, wat de INAO voorheen niet aanvaardde. Ongeveer 70ha. Gewurztraminer, riesling en pinot gris mogen apart of in blend worden gebruikt, muscat alleen in blends. Gewurztraminer en riesling vormen het grootste deel van de aanplant. De ondergrond bestaat uit graniet.
Kaiserstuhl
Baden, Duitsland. Een derde van de produktie in Baden, warmer dan de andere delen en waarschijnlijk de beste wijnen van de streek met heel wat topproducenten. Bodem bevat vulkanisch gesteente en loess. Wijnbouw sinds 769. Bekend voor zijn silvaner, daarnaast vooral riesling, pinot blanc, pinot gris en pinot noir. Ook goede weissherbst rosé. 90% door coöperaties. De beste dorpen zijn Ihringen (warmste plek van Duitsland), de Winklerberg (met verweerd vulkaangesteente en leem en loess), Bischoffingen en Burkheim (rood en wit).
Kakotryghis
Korfoe, Griekenland. Moeilijke druif die snel rot en zacht behandeld moet worden in de persen (veel tannines en snel oxiderend). Typische aroma’s : eerder floraal ; honing in de afdronk. Reageert goed op een beetje hout (geen nieuw).
Kalambaki
Turkse druif. Zie Limnio
Kalkbödele – Weingut Gebrüder Mathis
Merdingen, regio Tuniberg. °1978 door de broers Paul, Bernhard en Franz, met de bedoeling om “Bourgondische” wijnen te maken met correcte klonen en het gebruik van barrique. 14,5 ha. Hechten zeer veel belang aan de arbeid in de wijngaard en werken met opbrengstbeperking, uitdunning van de bladeren en manuele oogst. Gebruiken eigen giststammen wanneer mogelijk. Witte wijnen worden temperatuurgekoeld gefermenteerd op inox en de beste verblijven nadien op eik met bâtonnage. De rode verblijven na fermentatie op grote eiken vaten en de beste gaan dan in kleine barriques waar ze tot twee jaar blijven. Daarne worden ze geklaard maar zonder filtering om hun balans niet in gevaar te brengen. Ook schuimwijn en dessertwijn. Vandaag wordt het bedrijf geleid door de jonge economiste Sonja Mathis. Martin Schärli is de vaste (Zwitserse) oenoloog. www.kalkboedele.de
Kallmet
Albanië. zie Kadarka
Kamptal
Niederösterreich. 3870 ha. Wit met grüner veltliner, riesling en chardonnay, rood met zweigelt, pinot noir en cabernet sauvignon. De wijngaarden van Kamptal liggen aan de rivier Kamp, dichtbij de stad Langenlois, op terrassen met een ondergrond van leem en löss en worden vaak over één kam geschoren met die van Kremstal alhoewel ze wat voller zijn (het is hier iets droger). Overdag komt warme lucht van de zuidelijke Donau-vlakte de wijngaarden opwarmen maar ‘s avonds brengt een koele bries uit Waldviertel de temperaturen terug omlaag. Qua terroir zijn er een paar interessante uitzonderingen. In Gobelsburg werd tijdens de Ijstijd veel kiezel gedeponeerd. In Heiligenstein vindt je een mengeling van rots uit het Perm tijdperk. Zandsteen en gneiss zijn de standaard. Wit domineert maar rode wijn komt voor en de betere wijnmakers experimenteren er vandaag bijna allemaal mee. Zweigelt en pinot noir zijn het meest populair. De regio kent ook veel biologische wijnbouw. In de witte is grüner veltliner het meest omvangrijk qua produktie en hij is meestal droog en wat peperig. Hij moet jong gedronken worden. Ook riesling en chardonnay doen het goed. Vooral de witte wijnen van Willi Bründlmayer zijn zeer goed (en bijna legendarisch), maar zowat alles wat uit het stadje Langenlois komt moet in het oog worden gehouden.
Kamptal wijnjaren
2004: warme zomer met een milde oktober, goede gruner veltliners. 2003: volle vette gruner veltliners. 2002: klassiek. 2001: zeer sterk. 2000: volle en vette witten. 1999: Gruner Veltliners zijn nu perfect op dronk. 1998: minder jaar. 1997: perfect jaar voor de witte; nu drinkklaar
Kamptal wijnjaren
2004: warme zomer met een milde oktober, goede gruner veltliners. 2003: volle vette gruner veltliners. 2002: klassiek. 2001: zeer sterk. 2000: volle en vette witten. 1999: Gruner Veltliners zijn nu perfect op dronk. 1998: minder jaar. 1997: perfect jaar voor de witte; nu drinkklaar
Château des Karantes
Narbonne-Plage. Coteaux du Languedoc La Clape. 200ha groot domein, met 38ha wijngaard, zo gelegen dat ze beschermt zijn tegen de Tramontane maar wel profiteren van een zeebries. 38% carignan, 30% grenache, 16% syrah (erg jonge stokken), 16% mourvèdre, en een klein beetje terret. Eigendom van de Amerikaanse tandarts Walter Knysz en de Franse wijnhandelaar Jean-Jacques Fertal. Uitgebaat door Marc en Patrick Barbera, de zonen van de vroegere eigenaar. Er werd veel geinvesteerd in wijngaard en kelder maar de betonnen fermentatietanks werden afgebroken. Heeft nog oude terret-stokken uit 1927. Het gamma is opgedeeld in de Rouge, de basis, de Domaine, de complexere Château en de topcuvée, de Diamant (18 hl/ha, syrah, grenache en mourvèdre in gelijke delen). Etiketten door de Franse kunstenaar Michel Mer Cross. Niet geproefd. www.karantes.com
Karydas
Gastra, Naoussa, Macedonia, Griekenland. Konstantinos Karydas. °1980 met 2,5ha en jarenlang werden de druiven gewoon aan Boutaris verkocht, maar sinds kort bottelt hij zelf. Xinomavra-wijngaarden op de hellingen van de Gastra, op 200m hoogte, zand, klei en zandsteen. Een jaar op nieuwe barrique (Allier en Nevers). Petros, de zoon, een grafisch ontwerper, is ook actief in de zaak. Klein domein dat maar 15.000 flessen per jar maakt, maar zijn Naoussa heeft een goede reputatie.
Katogi Averoff
Metsovo, Epirus, Griekenland. 15ha. 350.000 flessen per jaar. In 1963 opgestart door Evanghelos Averoff in een regio die zwaar getroffen door phylloxera voor de wijnbouw verloren was gegaan. Plantte ook de eerste cabernet sauvignon stokken van Griekenland die op de erg hoge relatie koele wijngaarden (750-900m) goed presteerden nadat hij in oude bronnen las over de grote wijnproduktie in deze streek in de 18de eeuw. . Het zouden trouwens de hoogst gelegen wijngaarden van Griekenland zijn. Om een teveel aan tannines te bedwingen begon hij vanaf 1987 te blenden met agiorghtiko uit Nemea wat de wijnen zachter maakte. Gebruikt Griekse eik. Koopt ook veel druiven bij andere telers. Sotiris Sotiropoulos, Dimitris Zianis en Kostas Koutanitsis zijn de wijnmakers-oenologen. In 2001 samengegaan met Strofilia.
Ktima Katsaros
Krania Olympou, Krania, Thessalonië, Griekenland. Dimitrios Katsaros, een neus-keel-oor specialist. °1978. Wijngaard op 700 m hoogte op de oostflank van de Olympos en vlakbij de Egeïsche zee. 15 jaar oude cabernet sauvignon en merlot struiken. Maritiem klimaat met hete dagen en koele nachten. 8 tot 19 jaar oude cabernet sauvignon en merlot stokken. Bio. Minimale interventie in de kelder, maar goed uitgerust met inox en nieuwe eik. Oenoloog Evanghelos Gerovassiliou (leerling van Emile Peynaud). Erg bordelees van karakter. In het begin moeilijk, maar veel verbetered sinds hij van Griekse naar Franse eik ging. Zeer goede Krania Olympos en sinds enkele jaren ook een sterke chardonnay. 15.000 flessen per jaar en voorlopig wordt de produktie bewust beperkt gehouden. Een van de beste domeinen van Griekenland. Zoon Euripides studeert oenologie in Bordeaux.
Weingut Gebrüder Kauer
Windesheim, Nahe. Christoph en Markus Kauer. Al 300 jaar in de familie. 9,5ha, goed voor ongeveer 80.000 flessen. Wijngaarden op de Windesheimer Römerberg, de Rosenberg en de Saukopf. Verbrokkelde rode zandsteen, kleihoudend zand. 25% riesling, 20% weissburgunder, 15% müller-thurgau en 15% spätburgunder, 5% grauburgunder. Geslaagde rieslings maar vooral gespecialiseerd in de pinot’s. Vanaf 1999 grote vooruitgang toen Christoph de kelder onder zijn hoede nam en modernere technieken introduceerde. In de wijngaard ook bezig met opbrengstbeperking en triage. Erg goede schuimwijn naar het schijnt. www.weingut-gebrueder-kauer.de
Kekfrankos
Hongarije. Blaufränkisch of Lemberger; rood, komt veel voor maar weinig speciaal. Levendige, peperige wijnen met kleur die men best relatief jong drinkt; de beste komen uit Sopron en Villany. Die uit het centrum zou vaak nogal zwaar zijn.
Kéknelyu
Deze Hongaarse druif brengt stevige en erg kruidige wijnen voort. Niet zo populair bij grote wijnboeren vanwege de lage opbrengst. Komt nu nog alleen voor in zijn hartregio Badacsony maar zelfs daar zeldzaam aan het worden. Erg opwindend en aromatisch indien goed gemaakt maar de naam wordt soms ook onterecht gebruikt voor flauwe blends. Duitse naam Blaustängler.
Kékoporto
Hongarije. Eigenlijk Blauer Portugieser: ronde smaak en lage zuurtegraad, veel kleur. Iets meer body dan kekfrankos en niet slecht reagerend op eik. Ook een onderdeel van Stierenbloed. De betere monocépages komen uit Villany.
Keller
Flörsheim, Rheinhessen. Zeer oud wijndomein (sinds eind 18de eeuw familiebezit). Klaus Keller. 15ha. Zoon Klaus-Peter Keller (°1974). Droge, zuivere en levendige rieslings. Top zijn de wijnen van de Hubacker wijngaard die eigenlijk verkeerd ligt (niet aan de Rijn, maar in het binnenland) maar waar Keller superbe rieslings maakt met de centrale 4ha van de wijngaard (leem en kalkgrond). Druiven worden pas laat geoogst wat ze een exotisch karakter geeft dat men elders in de streek zelden aantreft. Ook zeer goede Spätburgunder uit de Dalsheimer Bürgel. Werkt met groene oogst om de noodzakelijke rendementsbeperking te bekomen. Bijna altijd op voorhand uitverkocht. Message in a Bottle lid. www.weingut-keller.de
Kephalonia, Cephalonia, Kefallinia
Ionische eilanden, Griekenland. Wit of rood. Gebruikte druiven: wit met robola, rhoditis, sideritis, tsaousii, zakinthino, robola of sauvignon, rood met agiorgitikio, mavrodpahne of tymiathiko. Cephalonië is het grootste van de Ionische eilanden en heeft een ideaal klimaat voor de witte robola of rombola druif die hier op hoogte tussen de 600 en 900 m geteeld wordt om er een verleidelijke en elegante witte wijn van te maken. Hij moet fris gedronken worden (10-12°C). Er bestaan ook andere witte wijnen die andere druiven gebruiken. Er bestaat ook wat rode wijn met agiorgitikio, mavrodpahne of tymiathiko. Een zoete rode, de mavrodaphne, en een zoete witte muscat , zeer aromatisch, vervolledigen het aanbod. Alleen de twee laatsten hebben een eigen aoc.
Kerner
De kerner is een nieuwe druif die in 1969 Duitsland werd gekweekt door riesling te kruisen met trollinger. Van de vele « nieuwe » druivenrassen werd kerner één van de meest populaire en een goed gemaakte kerner is attractief, harmonieus en verfijnd, met heel wat bewaarpotentieel. De frisse zuren zorgen voor een goed evenwicht. Buiten Duitsland wordt de druif nauwelijks verbouwd. Omdat ze vroeg rijpt is ze goed geschikt voor het nogal koele Duitse klimaat. Typische aroma’s : groene appel, citrus, druiven, perzik, ananas en noten.
Weingut August Kesseler
Assmanshausen, Rheingau. August Kesseler (°1958), een wijnbouw ingenieur die het wat verwaarloosde domein in 1977 overnam na de dood van zijn ouders. In 1983 voegde hij het domein Valentin Schlotter in hetzelfde dorp toe. Twee jaar later zet hij een lokale revolutie in gang doer te beginnen werken met nieuwe eik, waarmee hij definitief doorbreekt, later terug mee stopt, en momenteel terug mee begonnen is. Even wordt hij afgeleid door tussen 1992 en 2000 de bedrijfsleiding van Schloss Reinhatshausen op te nemen, maar sinds hij terug full-time met het domein bezig is is het domein terug in echt grootse vorm. Max Himstedt en Thomas Muno zijn de wijnmakers. 22ha. De beste wijngaarden liggen op de Assmannshaüser Höllenberg, Rüdesheimer Berg Schlossberg, Bischofsberg en Berg Roseneck. Leisteen, kwartsiet en zanderige klei. 50% riesling, 45% spätburgunder en 5% silvaner. 45hl/ha gemiddeld. 50jaar oude spätburgunder stokken op de Höllenberg, geoogst met lage rendementen (20 hl/ha) en gevinifieerd op nieuwe eik (maar niet te veel), met een opvoeding van 12 tot 15 maanden. Uitstekende langlevende rieslings. Ook erg goede silvaner. VDP-lid. 80% gaat naar de export, vooral naar de VS. www.august-kesseler.de.
Cave de Kientzheim – Kaysersberg
Kientzheim, Alsace. °1955. 176 ha. 150tal wijnbouwers. Dir. Philippe Schwartz. 11% van de oogst is afkomstig van de grands crus Schlossberg, Furstentum, Mambourg en Marckrain. Ook wijngaarden op de Kaefferkopff. In de Kaysersberg regio wordt manueel geoogst. Goed en constant kwaliteitsniveau, met geregeld nieuwe investeringen. Doorgedreven controle van de kwaliteit en de rijpheid bij de leden. www.vinsalsace-kaysersberg.com
Weingut Kirsten
Klüsserath, Moezel. Bernhard Kirsten. Familiedomein. 8ha. Zijn topwijngaarden liggen op de Klüsserather Bruderschaft (5,5ha top-terroir op een heel steile Moezel-helling), de Pölicher Held en de Köwericher Laurentiuslay. Vergane leisteen. 95% riesling, 5% weissburgunder. Over het algemeen erg traditioneel in de kelder maar niet vies van een experimentje. Werkt over het algemeen op inox, in een eerder reductieve stijl, maar zijn rieslings staan bekend als krachtig en ongewoon stevig. Enkele cuvées zien ook hout. Sterk riesling domein, mooi geconcentreerde wijnen dankzij opbrengstbeperking. www.weingut-kirsten.de In België geïmporteerd door Véra Vinum.
Château Kirwan
Margaux. 3ème Cru Classé. 35 ha. Grindplateau ten oosten van Brane-Cantenac. 40 % cabernet sauvignon, 30% merlot, 20% cabernet franc, 10% petit verdot. Gemiddeld 27 jaar oude druivelaars. Maximaal 65% van de oogst wordt gebruikt voor de Kirwan. Tot 18 maanden eik voor de hoofdwijn, met 33% nieuwe. Al sinds 1925 eigendom van de familie Schÿler. Nieuwe investeringen in 1950. Van 1993 tot 2005 Michel Rolland als oenoloog. Voor 1995 niet de meest interessante van de AOC: een teveel aan soepelheid verstopte de natuurlijke elegantie van een echte Margaux. Daarna werden intense aroma’s van violetjes en pruimen perfect gekoppeld aan het hout, zeer evenwichtig ook. Vaak stevige wijn met veel hout, geen toonbeeld van finesse maar wel altijd enorm smakelijk. De naam komt van Mark Kirwan (+1815), de Ierse schoonzoon van de eerste eigenaar. Sinds Napoleon’s tijd niet meer gewijzigd in oppervlakte. Momenteel Jean-Henri Schyler, maar de volgende generatie staat al klaar. Vijf à vijftien jaar kelder is essentieel alvorens de wijn zich echt openbaart.
Ktima Kir-Yianni
Yanakohori, Ramnista, Naoussa, Griekenland. Belangrijkste domein van Naoussa, al sinds de jaren 60 eigendom van Boutari maar sinds 1997 zelfstandig toen Yannis besloot om Boutari te verlaten en zich te concentreren op dit landgoed. In de wijngaard Thomas Karanatsios die de druiven al begeleidt sinds de jaren 60 ! Als consultant-oenoloog Anghelos Iatridis en als wijnmaker Yiannis Boutaris. Familiaal domein dat zeer veel bezig is met research, in wijngaard en kelder. Zeer modern uitgerust en de jongste generatie werd volledig opgeleid in Noord-Amerika en Europa. Eigenzinnige xinomavro en uitsekende syrah. 200.000 flessen per jaar. 50 ha, opgedeeld in 30 percelen op zo’n 280 à 330 m hoogte, goed gelegen op hellingen en dicht aangeplant met 25 jaar oude xinomavro stokken. In de jaren 80 werd ook merlot en syrah aangeplant op percelen die na onderzoek hiervoor geschikt bleken. De kelders bevatten 450 Franse eiken vaten (Allier, Limousin en Nevers). Mihalis Boutaris is de zoon en opvolger, de andere zoon, Stelios, staat aan het hoofd van de General Wine Company die de distributie van Kir-Yanni en nog een aantal andere estates verzorgt. Ook vandaag wordt hier nog naar hartelust geëxperimenteert en heraangeplant. Zo wordt voor elk perceel uitgezocht welke xinomavro kloon het beste past om daarna een langzaam heraanplantingsprogramma in gang te zetten. De cuvée Yanakkahori is een blend van merlot en xinomavro, de Ramnista is een eigenzinnige 100% xinomavro onder de Naoussa appellation. www.kiryanni.gr
Kiskunsag
Zie Kunsag
Klevner
Oostenrijk. Zie Pinot Blanc
Weingut Klumpp
Bruchsal, Baden. Ulrich Klumpp. 14ha en goed voor een jaarproductie van 80.000 flessen. Beste wijngaarden op de Bruchsaler Weinhecke en de Klosterberg. Zanderige klei, rode mergel, kaolin en klei. 23% spätburgunder, 21% riesling, 13% weissburgunder, 10% grauburgunder, 8% auxerrois, 8% st laurent, 7% lemberger. 50% van de productie is rood. Lid van EcoVin. In 1990 opgericht door Ulrich en Mariette Klumpp op de rand van de gemeente, alhoewel ze hun eerste wijngaarden al in 1975 kochten. Vanaf 1995 volledig bio. Drie kwaliteitsniveaus. www.weingutklumpp.de In België verdeeld door QV wijnen in Tienen.
Weingut Knab
Endingen, in het oostelijke deel van Kaiserstuhl, Baden. Thomas en Regina Rinker sinds 1994 (Thomas was de directeur van de Winzergenossenschaft Bahlingen). 15ha. Goed voor ongeveer 100.000 flessen per jaar. De Endinger Engelsberg is hun beste wijngaard. Loess en klei met verweerde vulkanische elementen. 40% spätburgunder, 30% weissburgunder, 15% grauburgunder, 5% chardonnay, 5% riesling, 5% müller-thurgau. Sinds de eeuwwisseling behorend tot de allerbeste wijnmakers uit Baden. www.knabweingut.de In België verdeeld door Vinikus.
Knappstein
Klare, Clare Valley, Australia. °1878. In 1992 door Tim Knappstein verkocht aan Brain Croser van het grote Petaluma. Nu geleid door Paul Smith, vroeger door Andrew Hardy (van 1995 tot 2005). 90ha goed gelegen wijngaarden van al redelijke leetijd die zowel voor de Knappstein brand als voor andere Petaluma wijnen gebruikt worden. www.knappsteinwines.com.au
Knights Valley VA
California. Sonoma County. Geïsoleerd van oceaaninvloeden en dus warmer. Administratief Sonoma, qua type eigenlijk Napa. Cabernet sauvigon, merlot, sauvignon blanc. Beringer is de grootste eigenaar.
Weingut Holger Koch
Bickensohl. Holger is de eigenaar, Erna en Hubert Koch besturen de wijngaard. 6,5ha. 33000 flessen per jaar. Loessbodem en redelijk hoog gelegen (veel zon, koele nachten). 50% spätburgunder, 34% grauburgunder, 16% weissburgunder. Geen kunstmest, geen herbicides. Enherbement. Stages ondermeer bij Canon La Gaffelière. Holger werkte tot in 1999 bij Franz Keller maar begon dan zelf te bottelen met de druiven van zijn ouders die ze tot dan aan de coöperatieve leverden. Sinds 2001 is hij full-time bezig. Zijn wijnen rijpen in een oude ondergrondse watertank onder de katzenloch wijngaard. Holger mikt vooral op een Franse stijl en gebruikt dan ook uit Bourgondië geïmporteerde klonen met lage opbrengsten. Spontane vergisting. Werkt zowel met holzfass als barrique. Erg sterk in rood maar ook de witte hebben een goede reputatie. www.weingut-holger-koch.de In België ingevoerd door QV uit Tienen.
Weingut Koehler-Ruprecht
Kallstadt, Pfalz. °1700 door de familie Ruprecht. In 1969 overgenomen door Otto Philippe. Momenteel olv Bernd Philippi, wijnbouwingenieur en levensgenieter die over de hele wereld ervaring opdeed alvorens in 1986 het domein van zijn vader over te nemen. Axel Heinzmann in de kelder. 12,3ha, waarvan 7,2 ha riesling, 2,4ha spätburgunder, 0,8ha weissburgunder, 0,6ha grauburgunder, 0,3ha chardonnay, en nog wat dornfelder, gewürztraminer, kerner, rieslaner, scheurebe en cabernet sauvignon. Droge rieslings, niet op edelstaal maar op klassieke Duitse eiken vaten. Alleen natuurgisten. Zijn chardonnay, pinot gris en pinot noir rijpen op Franse eik. Hij heeft in Portugal, in de Douro, een eigen domein met Werner Näkel en Bernd Breuer (Quinta da Carvalhosa) als partner. Hij is ook actief als adviseur in de VSA en Argentinië. Passionele wijnmaker. Geen grote fan van het VDP systeem omdat het gebaseerd is op vrijwillige intrede. Typisch voor zijn wijnen is dat ze pas na enkele jaren rijping zichzelf openbaren.
Ktima Ghiorgou Kokotos
Stamata, Attica, Griekenland. Ook gekend als Semeli Wines. °1979 door George en Anne Kokotos. George is een burgerlijk ingenieur, Anne is van Engelse afkomst. 7ha. Cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc, savatiano. Leisteen en zanderige klei, 450m hoogte, op de noordelijke helling van de Pendeli. Koele nachten. Lage opbrengsten (50 hl/ha). 240.000 flessen per jaar. Ze kopen ook druiven in bij hun buren (vooral savatiano) en in verder afgelegen streken. Antonis Popolanis is de in Bordeaux opgeleide consulterende oenoloog. De Chateau Semeli is de hoofdcuvée (90% cabernet sauvignon en 10% merlot), maar ze maken ook een Nemea (Domaine Helios), een Moschofilero uit Mantinia en een Roditis met druiven uit de Peleponnesos. De wijnen van Ktima Helios zijn een joint-venture tussen George Kokotos en zijn vriend Mihalis Salas. De wijngaarden liggen in Koutsi en in de kelder wordt parcellair gevinifieerd en gebruik gemaakt van de zwaartekracht. www.semeliwines.com
Kollwentz
Grosshöflein, Neusiedlersee, Oostenrijk. Vader Anton (°1940) en zoon Andreas (Andi), die het vak leerde bij Château Palmer en in de Nieuwe Wereld. Anton was in 1958 de eerste die in Burgenland de zweigelt druif aanplantte en een paar jaar later de eerste wijnboer buiten Rust om een ausbruch te maken. In 1966 nam hij het wijngoed compleet over van zijn ouders en in 1969 begon hij zelf met zijn vrachtwagen langs de betere restaurants te rijden om zijn wijnen te verkopen. In 1981 werd de eerste cabernet sauvignon aangeplant. Zoon Andi kreeg in 1993 de verantwoordelijkheid voor de kelder. 20ha. Wijngaarden in het Leithagebergte, op 170 tot 325m hoogte. De chardonnay (heette hier ooit klevner) staat het hoogst aangeplant, op een kalkrijke bodem, waar hij langzaam rijpt. De rode druiven staan lager, op het midden en het onderste deel van de helling waar ze de hele dag zon krijgen en de bodem tamelijk zwaar. De sauvignon blanc wordt alleen aangeplant op de leisteenbodem van Steinmühle. Er wordt met de hand geplukt. Combinatie van vernieuwing en nieuwe technologiën en traditie en terroir. In 1981 werd de eerste cab s aangeplant. Rusteloze vernieuwers, niet bezig met de klassiekers maar met druiven als blaufränkisch, zweigelt, cabernet sauvignon, welschriesling, pinot blanc, sauvignon blanc en traminer. Voerden in 36 jaar niet minder dan 8 verbouwingen door. Anton was in 1995 de stichter van RWB (Renommierte Weinguter Burgenland) en de eerste voorzitter. www.kollwentz.at
Greek Wine Cellars D. Kourtakis
Markopoulo, Attica en Ritsona, Sterea Hellas, Griekenland. °1895, door Dimitris Kourtakis, de eerste Griek die een diploma in oenologie haalde. Eerst verdiende hij vooral zijn boterham met zijn labo dat voor wijnbouwers en handelaars uit Attika wijnen analyseerde en oplossingen aanboodt, maar na vanaf 1895 begon hij ook zelf wijn te maken en te bottelen. In de jaren 70 was de naam Kourtakis bijna synoniem met retsina, waarvan ze toen bijna zestig miljoen flessen per jaar produceerden. Nu geleid door kleinzoon Vassilis Kourtakis, afgestudeerd in Dijon, en van 1989 tot 1994 voorzitter van het Wijncomitee van de EU. Hij werkte acht jaar in Dijon voor hij zijn eigen ideëen mocht beginnen te implementeren in de zaak. Hij moderniseerde de installaties en bouwde ondermeer de installaties in Ritsona uit tot de modernste en grootste van Griekenland. In hoofdzaak négociant en sterk exportgericht met een goede naam in Duitsland, de VS en Japan en export naar nog 32 andere landen. Zéér modern uitgerust, zéér breed gamma. Goed voor een jaarverkoop van 30.000.000 flessen. Wijnmaker Petros Honas. Ook verantwoordelijk voor het merk Calligas dat vandaag eigendom is van Kourtakis. Ook installaties in Patras, in de Peleponnesos. De firma blijft, in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten in essentie Grieks en geconcentreerd op Griekse druivenrassen en wijntypes. Het blijft bijvoorbeeld één van de grootste producenten van retsina. De laatste tijd wordt de productportfolio continu uitgebreid om te reageren op de internationale tendenzen, maar dit gebeurt zeer voorzichtig en zonder de Griekse Ziel te verloochen. Niks van geproefd, maar eigenlijk wel nieuwsgierig… www.kourtakis.com
Kövidinka
Zie Dinka
Kotsifali
Creta en enkele van de Cycladen. Robuuste rode druif. Hoog in alcoholgehalte en laag in zuren. Meestal geblend met 20% Mandelaria.
Kountoura Mavri
Griekse druif. zie Mandelaria
Krassato
Griekse rode druif. Aan de voet van de Olympos en in de prefecturen Kozani en Magnesia. Vaak gebruikt in blends met xinomavro en stavroto.
Kremstal
Niederösterreich. 2175 ha. Wit met grüner veltliner en riesling. De wijngaarden van Kremstal liggen rond de stad Krems, tussen Wachau en Kamptal, op een vooral vulkanische ondergrond met rotsgesteente en leem. Hier bevindt zich het derde grootste loess terras van de wereld (6km diep, van Krems tot Gedersdorf). Er wordt een vroeg te drinken witte wijn gemaakt die elegant en krachtig is en wat lijkt op die van Wachau. Hij is meestal gemaakt met grüner veltliner of riesling en fruitig en aromatisch. Grüner veltliner heeft hier de neiging om kruidig en rokerig te worden, met duidelijke witte peper en veel fruit zoals citrus, perzik en abrikoos.
Krug
Reims. Legendarische champagne. In 1850 door Joseph Krug begonnen en sindsdien continu in dezelfde stijl gemaakt door te assembleren volgens de nu 150 jaar oude aanwijzingen van de stichter. Momenteel geleid door Olivier Krug. Rijpen op (4000) gebruikte eiken vaten van 225 liter die 30 à 40 jaar gebruikt worden en de eerste drie jaar alleen voor overslag om een overdreven houttoets te vermijden. De millésimes zijn ook echte bewaarwijnen, met die van 1962 en zelfs die van 1928 nog perfect op dronk. 20ha eigen wijngaard (50/50 rood en wit)en dus druiven van honderden percelen, elk met hun eigen karakter en terroir. Het duurt 6 jaar om een basisfles te maken, 12 tot 15 jaar voor een millésime. De Grande Cuvée is een samenstelling van verschillende jaargangen afkomstig van een 20tal cru’s. Nog steeds geleid door de familie maar sinds 1999 eigendom van LVMH. Gemaakt met de drie druivensoorten, met de uizondering van de Clos du Mesnil, een 100% chardonnay en de Clos d’Ambonnay (0,685ha groot), een 100% pinot noir, die eveneens stukken van mensen kost (2500 euro per fles). Zeer harmonieuze champagne met een duidelijke maaar niet overdreven houttoets. Echte typische maaltijdchampagnes, meer dan aperitiefwijnen. www.krug.com
Charles Krug Winery
St Helena, California. Oudste commerciële wijngaard van de Napa vallei, gesticht in 1861. Sinds 1943 eigendom van de Mondavi familie en ondertussen ook hier toe aan de derde generatie. Peter Mondavi bouwde het domein na WOII uit tot één van de succesvolste van California. In de jaren 90 te commercieel en middelmatig geworden en vooral gericht op de goedkope CK Mondavi reeks. Sinds kort is er opnieuw een splitsing in het beheer, met zoon Marc verantwoordelijk voor CK Mondavi en zoon Peter voor de betere Charles Krug reeks. In 2006 werd wijnmaker Adolfo Alarcon in dienst genomen, ook hier uitsluitend voor Charles Krug. Ondertussen werd zwaar geïnvesteerd in nieuw materiaal in de kelder en een uitgebreid heraanplantingsprogramma en is het Charles Krug merk opnieuw begonnen aan een opmars. www.charleskrug.com
Domaine Paul Kubler
Soultzmatt, Alsace. Paul Kubler, opgevolgd door zoon Philippe (°1979), een gediplomeerd oenoloog die stages deed bij Chateau Doisy Daëne (Sauternes), Colin-Deléger (Chassagne-Montrachet) en Cloudy Bay (Nieuw-Zeeland). Is in 2002 begonnen met de wingerds anders te leiden om lagere rendementen te bekomen. Mikt op droge en expressieve wijnen. Wil ook de dichtheid van de aanplantingen nog verhogen. Rijke en stevige wijnen die echter nog in puurheid en expressie kunnen winnen. Wijnbouwer met toekomst.
Weingut Kühling-Gillot
Bodenheim, Rheinhessen, Duitsland. °1970 wanneer de wijndomeinen Kühling en Gillot samengevoegd worden, maar daarvoor elk apart al zeker 200jaar ervaring. Vandaag onder leiding van de jonge Caroline Gillot (° 1978), opgeleid bij Robert Weil en Comte Lafon. Haar vader, Roland, blijft echter actief in de kelder. 10ha. 50% riesling. www.kuehling-gillot.de. Message in a Bottle lid (de enige vrouw). Goed gelegen wijngaarden verspreid over vijf gemeenten (vandaar de naam Quinterra op een van hun reeksen). Breed gamma.
Weingut Peter Jakob Kühn
Oestrich, Rheingau. °1786 door Jacobus Kühn. Vandaag olv Peter Jakob Kühn, de 11e generatie. 15ha groot familiedomein met 83% riesling en 17% spätburgunder. Sommige stokken zijn tot 60jaar oud. Loess of leem, dooraderd met quarzit, tonadern of kies. Minutieuze aandacht in de wijngaard opdat de druiven optimale rijpheid bekomen en tegelijk zoveel mogelijk mineralen opnemen. Biodynamisch. Alleen spontane gisting, geen giststammen van buiten het domein. Heel sterke reputatie. Niet echt goedkoop, wel heel goed. Hun droge witte wijnen krijgen als aanduiding van hun kwaliteit 0, 1, 2 of 3 druifjes op het etiket. Weingourmet 2003, FFF(F). www.weingutpjkuehn.de. 90.000 flessen per jaar. Vooral in zoet heel sterk. Gebruikt voor sommige wijnen kroonkurken in staal. Verdeeld door Langbeen Duitse topwijn.
Kunság
28000 ha. Hongarije. Grote Vlakte (centrum en zuiden). Wit. Gebruikte druiven: olaszrizling, ezerjo, kövidinka, chardonnay, aranysarfeher, rood met kekfrankos en kadarka. Tot 1998 werd deze wijnregio nog Kiskunság genoemd. De wijngaarden liggen in de uitgestrekte vlakte ten zuiden van Kecskemét en kennen zeer hete zomers en zeer koude winters. Het zijn witte bulkwijnen van de ezerjo of olaszrizling druif met weinig karakter en vrij licht, erg mild en zonder veel zuren. Het is de typische Hongaarse caféwijn.
Weingut Franz Künstler
Rheingau. Gunter Künstler (wijnbouwer) sinds 1990. 26ha. Domein gesticht in 1965 door zijn vader, Franz, afkomstig uit Oostenrijk. Rolf Schregel in de kelder. Zeer goed wijndomein. Kocht in 1996 het Aschrott landgoed, met 6ha in de uitstekende Hölle Grand Cru. Wereldberoemd voor zijn droge rieslings. 22ha riesling, 3ha spätburgunder, 0,75ha chardonnay. Grote percelen in Hölle, Stielweg, Kirchenstück en Domdechaney, de beste wijngaarden van de Hochheim. Geconcentreerde krachtige wijnen die pas op leeftijd echt openbloeien en hun volle potentieel tonen. 190.000 flessen per jaar.
Kyathos A. & P. Honas
Kaminia Limnou, Limnos, Oost-Egeïsche eilanden, Griekenland. Petros Honas was in de jaren 80 de verantwoordelijke wijnmaker voor de ikoonwijn Lac des Roches van Boutaris. In 1994 startte hij met zijn eigen domein in Limnios om er droge muscat wijnen te maken. In 1999 opende hij de nieuwe kelders. Zijn grootste probleem is het vinden van wijngaarden waar de muscat d’alexandrie via opbrengstbeperking ertoe gebracht kan worden om voldoende zuren te produceren, iets wat de druif van nature niet ligt. 100.000 flessen per jaar. Twe cuvées, de Filoni en de Ilioni.