L
Wijnwoordenboek
Château Labégorce-Zédé
Margaux AOC. Cru Bourgeois. 35 ha. Soussans. Traditioneel. Sinds 1979 familie Thienpont. Luc Thienpont kende eerst drie slechte oogsten en schakelde dan de hulp in van Emile Peynaud. Verhoogde de aanplantdichtheid na advies van het INRA. Sinds 1982 nieuw eiken vaten, sinds 1985 drainage, sinds 1990 automatische temperatuurregeling. In 2005 verkocht aan de oliemagnaat Hubert Perrodo (overleden in 2007).
Domaine Julien Labet
Rotalier, Jura. Zoon van de getalenteerde Alain Labet, die hem in 2003 enkele percelen gaf om “mee te oefenen”. 0,6ha rood met 47% poulsard, 35% pinot noir en 18% trousseau. 2,4ha met 77% chardonnay en 23% savagnin. 9000 flessen per jaar. Jonge wijnbouwer (°1974) die werkt zonder de typische flor, in concurrentie met de Bourgogne. 2003 als eerste jaargang, zeer geslaagd. Gebruikt vier tot vijftiendejaars vaten en laat zijn wijnen lang op lie; eerlijke en delicate wijnen, zeer precies gevinifieerd. 8 verschillende cuvées van 8 verschillende percelen.
Lacrima di Morro d’Alba
Italië. Goed voor een exotische wijn gelanceerd door Stefano Mancinelli en steeds populairder in de Marche. Aroma met rozen en viooltjes.
Lacryma Christi del Vesuvio DOC
Campania. Mooie naam, maar niks speciaals. Rood (Piedirosso, Sciascinoso, Aglianico), Wit (Coda di Volpe, Verdeca, Falanghina, Greco)
Laderas de Pinoso
El Pinoso, Alicante, Spanje. °1999. Project van Juan Carlos López Delacalle (Artadi, Rioja) en zijn vriend Agapito Rico (Carchelo, Jumilla) rond oude monastrell stokken in het binnenland van Alicante, een regio die vooral bekend was voor zijn bulkwijnen. Narciso Bernal als oenoloog. 40ha wijngaard. In België verdeeld door La Buena Vida in Mol.
Lado
Spaanse druif uit de Ribeiro. Zeldzaam maar subtiel. Brengt zuren en elegantie voor de witten van de regio.
Ladoix AOC
Côte de Beaune. Deze redelijk onbekende en onbeminde appellation strekt zich uit over de drie gehuchten van Ladoix-Serrigny. Het is het meest noordelijk gelegen dorpje van de Côte de Beaune in de schaduw van de Corton heuvel. Sinds 1978 zijn er een aantal Premiers Crus erkend (la Micaude, la Corvée, le Clou d’Orge, les Mourottes, le Bois-Roussot, Sur la Lave zijn de belangrijkste). Ze zijn redelijk moeilijk te vinden maar erg onderschat en ze zijn zeker te proberen wanneer men ze vindt. Een aroma van kruiden, leer en humus is typisch als hij wat ouder is. Enkele jaren rijping in de kelder zijn aangewezen. Drinken op ongeveer 16°C en een uur op voorhand openen. De witte is zeer zeldzaam maar goed met een aroma van hazelnoten en droge vruchten.
Michel Lafarge
Volnay. Michel en Fréderic Lafarge, vader en zoon. Werken zij aan zij (vader Michel is nu de 70 voorbij). Michel werkt al op het domein sinds 1949, Frédéric vervoegde zijn vader in 1979. Perfectionisten. 10ha rood met 98% pinot noir en 2% gamay, 2ha wit met 50% aligoté en 50% chardonnay. 60.000 flessen per jaar. 14 verschillende cuvées. Volledig biodynamisch sinds 2000. De Clos des Chênes is zeer groot. Wijnen die tijd nodig hebben om te rijpen. Eén van de grote namen alhoewel het Revue de Vin de France wat kritiek heeft op de laatste jaargangen. www.domainelafarge.com
Château Lafaurie-Peyraguey
Bommes, Sauternes. Premier Cru Classé. 40ha, verdeeld in drie zones, één direct achter het kasteel en grenzend aan Sigalas-Rabaud, de twee andere grenzend aan Clos Haut-Peyraguey en Guiraud. 90% semillon, 8% sauvignon, 2% muscadelle (vroeger bijna 30% sauvignon). Kiezel op zandsteen. Tot 14 hl/ha. Geeogst in verschillende lezingen, uiteraard met de hand. 80.000 flessen per jaar. Fermentatie op eik, gevolgd door een opvoeding op barrique van 30 maanden (één derde nieuwe eik). Vanaf 1917 eigendom van het huis Cordier, maar onlangs overgekocht door de financiële groep Suez die stevig investeerde in de kelders. Tot 1983 geleid door Pierre Patachon die werd opgevolgd door Yannick Laporte wat vanaf 1986 te proeven valt door de grote kwaliteitssprong voorwaarts. Vandaag naast Yannick ook Georges Pauli als technisch consulent. Grote klassieke rijke Sauternes, ook in kleine jaren groot dankzij een rigoreuze selectie voor de eerste wijn. De tweede wijn heet La Chapelle de Lafaurie, de droge witte heet Le Brut de Lafaurie.
Château Lafite Rothschild
Pauillac. 1er Cru Classé. 103 ha. Rand van het noordelijk plateau. Goed gedraineerde grindgrond. Tot begin 18de eeuw één geheel met Mouton. Sinds 1868 in handen van de Rothschild familie. Tussen 1960 en 1974 middelmatig. Sinds de overname door Eric de Rothschild in 1974 in stijgende lijn. In 1973 werd 90% van de oogst nog gebruikt voor de grote wijn, in 1997 nog slechts 26% (in 2002 47%)! Geleid door Charles Chevallier, landbouwingenieur en oenoloog (sinds 1983, maar tussen 1985 en 1993 aan het hoofd van Ch. Rieussec). Hij leerde triëren bij Rieussec en past sindsdien dezelfde tactiek toe bij Lafite. 70% cabernet sauvignon, 25% merlot, 3% cabernet franc, 2% petit verdot. Gracieuzer en geraffineerder dan Mouton. Zeer duur. De beste worden vlot 40 jaar oud. De tweede wijn, Les Carruades de Lafite komt van een plateau tussen Lafite en Mouton en is eveneens erg goed. Sinds 1995 top en één van de beste wijnen van de AOC. Ook heel sterk tussen 1982 en 1990. Eigen tonnellerie. Wordt beschouwd als één van de subtielste wijnen van de regio, zeer intellectueel, fluisterend in plaats van schreeuwend.
Domaine des Comtes Lafon
Meursault, Bourgogne. 5,8 ha in rood, 8ha in wit. 150jaar oud domein. Dominique Lafon. Nam sinds 1984 over van zijn vader René, na studies in Beaune en vier jaar bij de Amerikaanse négociant Becky Wassermann. Er zijn nog steeds mensen die vinden dat het voor 1984 beter was (dit schijnt vooral zo te zijn in wit). Werkt biodynamisch en met zeer lage opbrengsten. Gebruikt minder nieuwe eik dan zijn vader en ook de vatrijping werd een beetje korter, dit alles om het terroir meer te doen spreken. Heel veel aandacht voor de wijngaarden. Zeer koele kelders (excellent voor de langzame rijping). Erg sterk in rood, maar volgens Decanter thuishorend bij de beste 10 witte wijnmakers van de wereld. Heeft ook wijngaarden in de Mâcon (7ha in Milly sinds 1999 en 7ha in Uchizy en Chardonnay sinds 2004) toen hij zijn groei gestopt zag in Meursault (door de hoge grondprijzen). Vriend van Olivier Merlin.
Château Lafon-Rochet
Saint-Estèphe. 4ème Cru Classé. Fam. Tesseron. 80% Cabernet sauvignon. Vroeger in dezelfde handen als Pontet-Canet maar sinds de scheiding steeds beter geworden. 40 ha. Les Pélérins de Lafon-Rochet is de tweede wijn. Goed bewaarpotentieel. In de jaren 70 middelmatig maar sinds 95 terug op niveau. Nogal duur voor wat hij waard is.
Domaine Lafran-Veyrolles
La Cadière d’Azur, op 6km van Bandol. Er worden hier al minstens sinds de 17de eeuw druiven gekweekt. In 1917 erft kleindonchter Clement Ventre het domein en ze huwt met de schilder Louis Ferec die zo verliefd wordt op het domein dat hij zijn carrière in Parijs laat vallen en wijnmaker-schilder wordt. Vandaag wordt het domein uitgebaat door hun dochter, Mme Ferec-Jouve. 9ha rood met 87% mourvèdre, 8% cinsault en 5% grenache. 1ha wit met 60% clairette en 40% ugni. 45000 flessen per jaar. Hellingen op de flanken van de Veyrolles. Klei en kalk. Bekend voor hun zeer zorgvuldige werk in de wijngaard. Geen herbicides, alleen grondbewerking. Groene oogst. Er wordt met de hand geplukt. Geen ontsteling. Eén van de beste witte Bandol’s van de appellatie. Twee rode cuvées. www.lafran-veyrolles.com In Nederland verkocht door B.J. De Logie in Amsterdam.
Bodega Lagarde
Lujan de Cuyo, Mendoza, Argentinië. °1897 door José Angel Pereyra, een ex-artillerie-officier. In 1975 ging het domein over in handen van de Pescarmona familie, toen Don Luis Menotti Pescarmona het kocht. Vandaag is de derde generatie Pescarmona’s actief. 218 ha groot domein. Heeft 40 mensen in dienst (2006). Breed gamma met de Altas Cumbres reeks (gemaakt met jongere druiven), Lagarde Classic (een reeks basis-monocépages), en Henry (kleine oplages). http://www.lagarde.com.ar/
Château Lagarette
Camblanes-et-Meynac, Premières Côtes de Bordeaux. 4ha. Sinds 1998 in handen van de familie Minvielle en nu geleid door Olympe en Yvon Minvielle. Merlot, cabernet, malbec. Sinds 2003 biodynamisch maar al enige tijd daarvoor bio. Vermijden het gebruik van sulfiet bijna volledig. In België verkrijgbaar bij Wijnfolie in Aalter.
Alois Lageder
Alto Adige. Opgericht in 1855 aan de rand van Bolzano door de familie Lageder. De overgrootvader van de huidige Alois Lageder kocht de betere wijngronden op in de omgeving en in 1934 kocht zijn vader het Loewengang domein in Magré. In 1996 verhuisde de firma naar Magré (Magrein) met nieuwe kantoren en hypermoderne kelders en installaties. Vandaag wordt de firma geleid door Alois Lageder (°1950), met zus Wendelgard voor administratie en PR en schoonbroer Luis von Dellemann als oenoloog. De belangrijkste domeinen zijn vandaag de Maso Römigberg (met hellingen uitkijkend over het Caldaromeer), het Lindenburgdomein in Bolzano, het Löwengang domein in Magré en een aantal kleinere percelen in Cortaccia, Termeno en Bolzano (hoogtes tussen de 200 en 800 m). Vooral grindbodems met hoog kalkgehalte. De eigen wijngaarden beslaan in totaal 31 ha, maar men koopt ook druiven bij zo’n 150 onafhankelijke wijnboeren (die telen volgens de specificaties van de firma en worden betaald volgens de kwaliteit die ze leveren), in totaal goed voor zo’n 200 ha. Sinds de jaren 80 (als één der eersten in de regio) afgestapt van het traditionele pergola-opbindsysteem, en nu gebruik makend van een latwerk met draden, wat het rendement beperkt. Milieuvriendelijk (lutte intégrée) en hier wordt elk jaar nog verder aan gewerkt. Vandaag bijna biodynamisch maar indien de omstandigheden het vragen passen ze zich aan. Beperkte rendementen (wintersnoei), zomersnoei van het loof en trosdunning. Er wordt alleen met zwaartekracht gewerkt in de 17m hoge hypermoderne vinificatietoren die vol milieuvriendelijke oplossingen zit. Bemesting uitsluitend met compost. Beplanting met grassen en bloemen om de wortels te dwingen dieper te zoeken. De befaamde Loewengang wijngaard is aangeplant met erg oude chardonnay maar ook met carmenère (lang verkeerdelijk aanzien als cabernet). De bodem is er kalkachtig met een dunne toplaag en krijgt relatief weinig zon, ideaal voor chardonnay dus. Naast de Löwengang is Lageder ook eigenaar van de Cason Hirschprunn waar hij twee witte en twee rode cuvées maakt, erg originele “field blends”, waarbij verschillende druivenrassen in dezelfde wijngaard staan en samen gevinifieerd worden. www.aloislageder.eu
Lago di Caldaro DOC
Trentino-Alto Adige. Rood, met schiava, pinot nero en lagrein. Lichtrode, jonge, frisse wijn, enorme productie, vooral voor Duitssprekende landen waar hij kalterersee wordt genoemd. De Superiore heeft een half procent meer alcohol, de Scelto een heel procent.
Lagorthi
Vooral Peloponnesos en bijna uitgestorven. Uit de vergetelheid gered. Zeer produktief maar kan ook een plat massaprodukt voortbrengen. Frisse nerveuze wijn, stalig en mineralig. Typische aroma’s : rauwe kweepeer.
Château Lagrange
St-Julien. 3ème Cru Classé. 108 ha. In 1983 gekocht door de Japanse groep Suntory en het persoonlijke eigendom van diens voorzitter. Marcel Ducasse als directeur. Elegant en tegelijk stevig. Vanaf 1985 groots, na een hele reeks enorme investeringen in kelder en wijngaard (nieuwe kelders, heraanplant). Dichtheid vergroot van 7500 naar 8500 stokken/ha. 65% Cabernet sauvignon, 28% merlot, 7% petit verdot (een druif waarvan waarvan Marcel Ducasse een grote fan is). 20 maanden met 60% nieuwe eik. Tweede wijn Fiefs de Lagrange, goede prijs/kwaliteit, met 12 maanden en 20% nieuwe eik en druiven van jongere en minder gunstig gelegen percelen. Ook een klein beetje witte.
Lagrein
Deze oorspronkelijk Oostenrijkse druif komt alleen voor in Zuid-Tirol (Alto Adige) en Trentino, voormalige oostenrijkse provincies. Vroeger werd hier vooral een opvallende rosé mee gemaakt, de Lagrein Kretzer (Lagrein rosato). Sinds de jaren 90 wint de Lagrein Dunkel of Sciuro fel aan populariteit en nu is het de symbooldruif voor de regio. Opbrengstbeperking en betere terroirkeuze maken hem beter en beter, alhoewel hij erg afhankelijk is van de weersomstandigheden. Typische aroma’s : pruimen, bramen, menthol, chocolade.
Château Lagrézette
Caillac. Domaine de Lagrezette. Alain-Dominique (°1942) en Marie-Thérèse Perrin, ex-eigenaar van Cartier, sinds 1980. Sinds 1998 geädviseerd door Michel Rolland en dus wijnen in diens stijl, maar zelf geeft Alain-Dominique ook Claude Bourguignon aan als even belangrijke consultant, een microbioloog die zijn gronden bestudeerde. 63 ha, 77% Auxerrois of malbec, 21% merlot, 2% Tannat. Wijngaarden op de tweede en derde terrassen van de Lot met kleihoudende zandsteen en silex. Groene oogst, ontbladering, met de hand geoogst en ontsteeld. 350.000 flessen. Lang gevinifieerd door de coöperatieve maar sinds de jaren 90 zelf, in erg moderne goed uitgeruste kelders met drie niveaus om de zwaartekracht zijn rol te laten spelen. Verleidelijke, diepe en goed gemaakte wijnen met veel concentratie en nieuwe eik. Zeer goede reputatie en erg belangrijk voor de reputatie van de AOC. De Cuvée Les Dames is de topper en een echte bewaarwijn, maar ook Chateau Lagrézette zelf heeft bewaarpotentieel. De tweede wijn, Moulin de Lagrezette is een jong te drinken, fruitgedreven aangename wijn. De Le Pigeonnier, een 100% malbec, is de garagewijn, afkomstig van een stukje wijngaard van 2,8ha (18 hl/ha). www.chateau-lagrezette.tm.fr Dezelfde eigenaar is ook actief als négociant onder de naam Les Caves de Grezette, eveneens met de assistentie van Michel Rolland, maar kondigde in 2007 aan hiermee te willen ophouden. Kocht onlangs nog een domein in de Cahors met 20ha wijngaard, Landiech.
Domaine Laguerre
Saint-Martine-de-Fenouillèdes, Roussillon. Eric Laguerre. Eerst samen met Gérard Gauby in Le Soula, maar onder diens invloed op het familiedomein, dat hij eind jaren 90 overnam, nu ook veel intenser bezig. 50ha. Rood met carignan, grenache, syrah en cabernet sauvignon, wit met macabeu, grenache blanc, rolle, marsanne en roussanne. Op 400m hoogte gelegen wijngaarden met uitzicht op de Mont Canigou. Veel goed drainerende graniet. Eerste jaargang in 2001, daarvoor bulkproductie. Geen filtering voor de rode. Sterke witte Le Ciste.
Château La Lagune
Haut-Médoc AOC. 3ème Cru Classé. Ludon-Médoc, ten zuiden van Margaux, vlakbij Bordeaux. 80ha. Uitstekend, in de fluwelige stijl van een Margaux. Van 1855 tot 1958 in dezelfde familie, dan aangekocht door M. Brunet, toen er nog slechts 4ha restte. Hij herstelde de wijngaard in zijn afmetingen maar verkocht in 1961 alles terug aan Ayala, een groep uit de Champagne. In 2000 kocht ook de immobiliëngroep Frey zich in. Jean-Jacques Frey zette zijn dochter Caroline aan het hoofd vanaf einde 2003 (zij is een in Bordeaux afgestudeerde briljante oenologe, met Denis Dubourdieu als raadgever). 2004 was haar eerste oogst. Zware investeringen (15 miljoen euro) door de Frey’s, vooral in de wijngaarden, waar het het meeste nodig was. Kent zijn hoogtes en laagtes, maar nu de druivelaars ouder worden terug in stijgende lijn.
Weingut Andreas Laible
Durbach, Baden. Al sinds 1672 in de familie, maar onder Andreas uitgegroeid tot één van de meest bekroonde wijndomeinen van Baden. 7ha, goed voor 40.000 flessen. Uiteengevallen graniet. 58% riesling (hier bekend als klingelberger), 15% spätburgunder, 6% traminer, 6% gewürztraminer, 6% scheurebe, 6% weissburgunder en grauburgunder, 3% chardonnay. VDP-lid. Zijn topwijngaard is die van de Durbacher Plauelrain, een zeer goed gelegen maar extreem moeilijk te bewerken steile helling waarvan de beste stukken alleen te voet bereikt kunnen worden en die alleen handwerk toelaten. Zeer gericht op de kwaliteit en de rijpingsgraad van wat uit de wijngaard komt (im Keller kann nur das erhalten werden, was im Weinberg geerntet wurde) . Enorm actief en volop bezig met de volgende generatie: zowel Andreas als Alexander hebben hun diploma als viticulteur al behaald. Nogal eigenzinnig als persoon en dit straalt af op zijn wijnen, maar over het algemeen wel topkwaliteit. Werkt overwegend met inox om het pure karakter van de druif duidelijker naar voren te laten komen. www.weingut-laible.de In België verdeeld door QV Wijnhandel uit Tienen.
Domaine de la Laidière
Evenos, Bandol, Provence. Freddy Estienne sinds 1970. Historisch domein met wijngaarden op de typische restanques (terrassen). Opgericht in 1941 door Etienne en zoon Jules Estienne, die mee aan de wieg stonden van de geboorte van de appellation Bandol. Vroeger heel bekend voor zijn witte, in een fruitige, frisse stijl en niet in de vandaag populairdere krachtigere stijl. 19,5ha rood met 75% mourvèdre, 15% cinsault en 10% grenache. 4,5ha wit met 60% clairette en 40% ugni. Gemiddeld 110.000 flessen per jaar. Leem en zand. Met de hand geoogst. Volledig ontsteeld. Zwaartekracht in plaats van pompen. Wit en rosé op inox, de rode krijgt 18 maanden op grote foeders. http://laidiere.free.fr
Benoit Lahaye
Bouzy, Champagne. In 1930 opgericht door Lucien Waroquier. Benoit nam het domein in 1993 over en bottelt sinds 1996 onder zijn eigen naam. 4,5ha met 88% pinot noir en 12% chardonnay, gemiddeld tussen de 25 en 30 jaar oud. 3ha in Bouzy, de rest in Ambonnay en Tauxières. In de wijngaard wordt een deel van de rangen geploegd, een ander deel krijgt enherbement. Lutte raisonnée, maar sinds 2007 volledig bio. Al sinds 1994 geen herbicides. Parcellaire vinificatie. De wijnen verblijven minimaal drie jaar op kelder voor ze als klaar worden beschouwd. Inox, email en eik. Lekkere rosé champagne van één bepaald perceel en een mooie rode stille Bouzy.
Cantina Laimburg
Vadena/Pfatten, Alto Adige. Eigendom van het research-centrum voor landbouw van de provincie Bolzano. 50ha wijngaard. 200.000 flessen per jaar. Beheert de grootste en oudste wijnstok ter wereld: 350 m² loof en 600 jaar oud. De Cantina is heel actief bezig met allerlei soorten experimenten rond druivenrassen, terroirs etc etc maar maakt ook wijn die de gewone handel in gaat. In de vakpers wordt nogal eens opgemerkt dat alle wijnen weliswaar goed gemaakt zijn maar dat ze zeer technisch zijn en wat bezieling missen. Klaus Platter is de oenoloog. www.laimburg.bz.it
Lairèn
zie Airèn
Lake County
California. Wit en rood. De wijngaarden van deze wijnregio liggen rond het Clear Lake en hebben een warm klimaat, bij uitstek geschikt voor cabernet sauvignon en sauvignon blanc. Vooral de witte Lake sauvignon is verrassend goed met aroma’s van meloen en ananas. De bodem is vulkanisch. Zestal wijnmakerijen. De VA’s Guenoc Valley en Benmore Valley hebben elk één wijnmakerij.
Lake Erie VA
New York. 95% aangeplant met de hybride Concord, vooral voor druivensap.
Château Lalande-Borie
Saint-Julien. Cru Bourgeois. 23ha in het westen van de AOC op één groot perceel. 65% cabernet sauvignon, 25% merlot, 10% cabernet franc. 8500 stokken per ha. Klei en kiezel. In 1970 door de Borie’s van Chateau Ducru-Beaucaillou gekocht van het in financiële moeilijkheden verkerende Chateau Lagrange. De druiven werden nooit gebruikt voor de Ducru maar altijd apart gevinifieerd onder de nieuwe naam Lalande-Borie. Modern en goed geleid met veel aandacht voor de kwaliteit van de druiven. 20 à 30% nieuwe eik. Kan zich niet schaduwen aan het niveau van zijn grote broer maar heeft geen slechte reputatie.
Lalande-de-Pomerol AOC
1100ha. Deze AOC grenst aan de Pomerol en wordt aanzien als het kleine broertje ervan, zonder de perfectie van de Pomerols maar met toch nog zeer attractieve eigenschappen indien de wijngaarden op gronden met grind of grind met zand liggen. De meeste liggen echter op klassieke bordelese klei. Gelegen rond de dorpen Néac en Lalande-de-Pomerol. Meestal zijn het volle en zachte wijnen, zonder het minerale tintje en de concentratie van de echte Pomerols. Ze zijn drinkklaar in 3 à 4 jaar, maar sommigen zijn met wat meer zorg bewerkt en bewaren ook niet slecht (vijf à tien jaar). Ze zijn bijna altijd hun geld waard. Aroma’s van pruimen, drop, rijpe vruchten, vanille, nootmuskaat, cacao, koffie soms zelfs wat menthol. Drinken op 16-17°C.
Jean Lallement et fils
Verzenay, Champagne. Jean-Luc en Alexandra Lallement. 3,6ha pinot noir, 0,9ha chardonnay, verdeeld over 20 perceeltjes. 20.000 flessen per jaar. Wijngaarden in vooral Verzenay en een beetje in Verzy en Ludes. Zeer voorzichtig qua dosage. Malolactische fermentatie. Een erg klein huis, maar een type voorbeeld van wat de vigneron artisan kan doen met goede druiven. Complexe, viriele wijnen die heel goed de eigenheid van de grand cru Verzenay weergeven. Heel expressief.
Château de Lamarque
Haut-Médoc AOC. 35ha. Marie-Hélène en Pierre-Gilles Gromand d’Evry, afstammelingen van de graaf van Fumel die dit domein in 1841 kocht. Ooit een versterkte post tegen de invallen van de vikings. Cru Bourgeois Supérieur. 41% merlot, 37% cabernet sauvignon, 18% cabernet franc, 4% petit verdot. Krijgt vaak goede kritieken. Grote inspanningen op vlak van biologische teelt.
Lambert Bridge
Healdsburg, Dry Creek Valley, Sonoma County, California. °1969 door Gerald Lambert die begon met de aanplant van druivelaars. In 1975 werd de wijnkelder gebouwd (toen goed voor een productie van 5000 kisten) en in 1983 werd hij uitgebreid om een grotere productie aan te kunnen. In 1993 kocht de Chambers familie het wijngoed. 22 percelen verspreid over in meerderheid Dry Creek, maar ook in Alexander Valley, Russian River Valley, Sonoma Valley, Sonoma County en Placer County. Het domein maakt bijna uitsluitend blends (“blending for complexity”) van de verschillende wijngaarden. Rijke en complexe wijnen. Oenologe Jill Davis (University of California, daarna werkzaam bij Beringer, Buena Vista en William Hill) is hoofd-wijnmaker, met Mitch Firestone-Gillis (Belverne, Fisher en Williams Selyem) als haar assistant. www.lambertbridge.com
Domaine des Lambrays
Morey-Saint-Denis, Bourgogne. 10ha pinot noir, 0,65ha chardonnay. 45.000 flessen per jaar. Eigendom sinds 1996 van de Duitse familie Günter Freund, maar al sinds 1980 geleid door Thierry Brouin. In 1980 was het domein sterk verwaarloosd en toen de Duitse broeders Saier het kochtten gaven ze Thierry de opdracht om het te restaureren. De eerste zeven jaar werd er nog in Mercurey gevinifieerd. De triage werd ingevoerd in 1991. Hebben het monopolie op de grand cru Clos des Lambrays waarvan de druiven in één keer geoogst worden. Schoolvoorbeeld van de klassieke elegante bourgogne die zijn terroir reflecteert en nooit ingegaan op de mode die naar meer volume en extractie vroeg. Hier wordt een uitermate strenge selectie toegepast: alle wat minder goed gelukte cuvées (het terroir van de clos is nogal onregelmatig) worden als Morey Premier Cru uitgebracht. Bij het ouder worden gaan de aroma’s van de Clos meer richting kruiden, leer en gerookt vlees dan naar fruit. Maken echter ook een cuvée Les Loups met jonge druiven van de Clos en twee percelen van de gelijknamige premier cru. Ook twee percelen chardonnay in Puligny (zeer goed).
Lambrusco
Met deze druif wordt de typische rode mousserende wijn van de Emilia gemaakt waarvan de druiven afkomstig zijn uit de vlaktes rond Modena. Hij is licht bruisend, meestal zoet en gemakkelijk. De beste is de rode die naar kersen smaakt. Hij past goed bij de andere streekproducten als Parmezaanse kaas, salami en parma-ham. Meestal is het massawijn, maar er zijn, vooral in de vier aparte DOC’s, ook enkele goede fabrikanten. Hij moet altijd jong en fris gedronken worden.
Lambrusco DOC
Emilia-Romagna. Gebruikte druiven: Lambrusco. Dit is de verzamelnaam voor de typische rode mousserende wijn van de Emilia waarvan de druiven afkomstig zijn uit de vlaktes rond Modena. Hij is licht bruisend, meestal zoet en gemakkelijk. De beste is de rode die naar kersen smaakt. Hij past goed bij de andere streekproducten als Parmezaanse kaas, salami en parma-ham. Meestal is het massawijn, maar er zijn, vooral in de vier aparte DOC’s, ook enkele goede fabrikanten. Hij moet altijd jong en fris gedronken worden.
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC
Volste aroma van de vier cru’s, bevat ook meer tannines. Meestal met fijne mousse en altijd fris. Zowel droog als zoet. Wijngaarden ten zuiden en oosten van Modena.
Lambrusco Reggiano DOC
De meest populaire en geëxporteerde van de vier cru’s. Gemaakt met lambrusco salamino, lambrusco montericco, lambrusco marani en ancelotta druiven (max 15%). Kan rosé of rood zijn, met fijne mousse en zeer karakteristieke fruitige en vegetale aroma’s.
Lambrusco Salamino di Santa Croce DOC
Wijngaarden ten noorden van Modena. Onstuimig, karakteristiek en goed, kan droog of zoet zijn.
Lambrusco di Sorbara DOC
:
Dit is de droogste van de vier, vaak met scherpe zuren. De betere exemplaren geuren naar bosviooltjes, maar veel Sorbara is goedkope rommel.
Dit is de droogste van de vier, vaak met scherpe zuren. De betere exemplaren geuren naar bosviooltjes, maar veel Sorbara is goedkope rommel.
Lambrusco Mantovano DOC
Lombardia. Rood. Gebruikte druiven: lambrusco (vier varianten) en ancellotta, fortuna en uva d’oro. Deze DOC brengt de Lombardese Lambrusco-variant voort met wijngaarden langs de Po. Hij is frizzante, fris en sappig, en kan droog of zoet zijn. Fris drinken, op 10-12°C.
Lamezia DO
Calabria. Sinds 1978. Provincie Catanzaro, gemeente Lamezia en omringende. Witte met vooral greco, ook in monocepage van deze druif; rode met nerello en gaglioppo. De origineelste is de zachtrode en naar kersen geurende lamezia.
Lamiable
Tours-sur-Marne, Champagne. °1955. Jean-Pierre Lamiable sinds 1972, nu geholpen door dochter Oriane en Ophélie (in de kelder). Familiebedrijf. 4ha pinot noir, 2ha chardonnay. 55.000 flessen per jaar. Elegante champagnes, bestemd voor aan tafel (vooral bij gerookte gerechten), gemaakt met druiven die uitsluitend uit wijngaarden in Tours-sur-Marne komen. Erg sterke Les Meslaines, een pinot noir Vieilles Vignes (40jaar oude stokken) van één perceel. Zeer sympathieke prijzen. Klein beetje stille wijn van een perceel in Bouzy. www.champagnelamiable.com In België verdeeld door Basin en Marot in Brussel.
Château Lamothe-Guignard
Sauternes. Ontstaan door een opdeling van Chateau Lamothe. De huidige naam wordt pas gebruikt sinds 1981 toen de Guignard familie het domein overnam. 17ha met 90% sémillon, 5% muscadelle en 5% sauvignon. Wijngaarden op twee plaatsen, eentje met klei en zandsteen, uitkijkend op de Ciron, en een tweede die uitkijkt op Sauternes zelf, met veel kiezel. 40 jaar oude stokken. Fermentatie op inox of barrique, afhankelijk van het jaar. 15 maanden opvoeding op eik, waarvan 25% nieuwe. 40.000 flessen per jaar. Philippe en Jacques Guignard. Eigen kelders sinds 1991. Lang een moderne, regelmatige maar niet erg complexe Sauternes, sinds 2000 terug wat vetter. Voor 1981 ondermaats. De 10ha wijngaard die het kerngebied uitmaken liggen op de croupe van Haut-Bommes, in het westen van Sauternes.
Château Lamothe Vincent
Montignac, Bordeaux. Vignobles Vincent. °1920. Eerste eigen wijn in 1969, eerste eigen flessen in 1988 door Bernard (°1946) en Josette. Familiebedrijf. Sinds 1990 is zoon Christophe bezig met een herstructurering van de wijngaard. In 1999 vervoegde ook Fabien het team na stages in Australië en Nieuw-Zeeland. Mikt op harmonie en herkenbaarheid. Oude wereld gemengd met Nieuwe wereld. 65 ha. Lutte raisonnée. 4000 stokken/ha. Mikt heel sterk op optimale rijpheid. Ontbladering en soms groene oogst. Moderne installaties. Koude fermentatie voor de witte. Onder de AOC Bordeaux en Bordeaux Supérieur.
Bodegas LAN
Fuenmayor, Rioja, Spanje. °1972. Wijngaarden in Logroño, Álava en Navarra, vandaar de naam. 72ha met 40 tot 60jaar oude stokken. Kopen ook zeer veel aan van onafhankelijke wijnbouwers, maar volgens een strikt kwaliteitscharter. Zeer modern uitgerust. Hun eigen wijngaard heet Viña Lanciano en heeft klassieke maar aan de hedendaagse smaak aangepaste reserva’s. Produktie van 3,5 miljoen flessen. Eigendom van de groep Mercapital. www.bodegaslan.es
Château Landereau
Sadirac. Bruno Baylet sinds 1988, een gepassioneerd wijnmaker. Vignobles Baylet. Ligt in de Entre-Deux-Mers regio. Malolactolaatgisting op 100% nieuwe eik. 75ha. Klei en silex in de ondergrond, maar ook heuveltoppen met kiezel (de zgn Croupes). De grootouders van Bruno Baylet waren wijnbouwers in Noord-Afrika. De Château de l’Hoste Blanc is de tweede wijn. De Cuvée Prestige, gemaakt met de beste 6ha, is een aanrader. Vaak ook een lekkere clairet.
Domaine Seppi Landmann
Soultzmatt. 8,5ha. 0,5ha rood met pinot noir. 8ha wit met 34% pinot blanc en auxerrois, 22% gewurztraminer, 21% sylvaner, 11% riesling, 9% pinot gris en 3% muscat. Wijngaarden op de Bollenberg en de Grand Cru Zinnkoepflé. Lutte raisonnée. Gebruikt al 20 jaar geen kunstmest. Groene oogst maar geen ontbladering. 65000 flessen per jaar. Een grote bek die graag provoceert maar die zeer ernstig en vastbesloten bezig is met zijn vak. Mikt op grote bewaarwijnen. Stopte in 1982, na zijn studies oenologie in Beaune, met het leveren van druiven aan de coöperatieve. Begreep snel dat zijn rendementen omlaag moesten en dat hij moest oogsten als de druiven erg rijp waren. Geen techno-wizard maar probeert zo weinig mogelijk te intervenieren. Er wordt met de hand geoogst, voor een groot deel in het weekend door klanten en vrienden. De druiven worden gefermenteerd in kleine inox vatjes zonder systematische toevoeging van vreemde gisten, voor de droge erg kort, een week, voor de zoete zeer lang. In mei of juni worden de wijnen gebotteld en hun verdere rijping gebeurt op fles. Al zijn wijnen zijn goed, zelfs de crémants die tot de beste van de Elzas behoren. Hij is een meester met de sylvaner druif en dat kunnen er hem maar weinig in de Elzas nadoen. Lage rendementen en een héél goed begrip van de perfecte rijpingsgraad zorgen hiervoor. Hij maakt er krachtige en complexe droge wijnen mee maar ook vette, zeer aromatische SGN of VT wijnen. Zijn riesling Grand Cru Zinnkoepflé wordt beschouwd als één van de grote witte wijnen van Frankrijk. Jong zijn ze al heel karaktervol en complex, oud krijgen ze uitermate mooie terroirtoetsen (bijenwas). Ook sterk in de goedkopere cuvées. De betere komen pas na een drietal jaar open. Zijn zin voor humor komt ook terug in de namen, zoals bij zijn sublieme maar door de INAO niet goegdekeurde Sylvaner Vendanges Tardives die hij Hors-la-Loi doopte. De wijnen worden grotendeels verkocht en primeur, rechtstreeks aan de eindafnemer, via zijn website. www.seppi-landmann.fr
Landwein
Duitse kwaliteitsaanduiding. Iets beter dan Tafelwein maar niet te vergelijken met het Vin de Pays niveau in Frankrijk.
Langhe DOC
Piemonte. Gecreëerd opdat de Vino da tavola’s uit de streek ook DOC konden worden. Veel monocépagewijnen, maar ook Langhe Rosso en Langhe Bianco, zeer brede mengwijnen met erg losse regels zodat bijna iedereen ze kan maken.
Château Langoa-Barton
St. Julien. 3ème Cru Classé. In 1821 aangekocht door de uit Ierland afkomstige Barton familie. Dezelfde familie is ook eigenaar van Léoville. Vandaag Anthony Barton. 19ha. Een traditionele St Julien met dominantie van cabernet. Heeft minimaal tien jaar kelder nodig. Tweede wijn Lady Langoa.
Lanzarote DO
Canarische eilanden. Gebruikte druiven: malvasía, listán blanca, moscatel diego, listán negra, negramoll, pedro ximénez, breval en burra blanca. 2200ha, verdeeld over een zone in het centrum en één in het noorden van het eiland. Wit, rosé, rood en zoet. DO sinds 1994. Bodem van zwarte vulkanische as met wijnstruiken in kuilen om bescherming te hebben tegen de sirocco. Zeer lekkere moscatel in dulce (vrij fruitig, goede balans, smaak van verse muskaatdruiven) of licoroso (fluweelzacht en erg zoet maar toch mooi in balans met zeer lange bedwelmende afdronk). Ook zeer goede malvasia, van seco tot dulce.
Domaine Jean-Claude Lapalu
Saint-Etienne-La-Varenne, Beaujolais. 10ha maar een deel van de opbrengst is nog steeds bestemd voor de coöperatieve. Sinds 1995 bottelt hij ook zelf, in het begin traditioneel, maar elk jaar natuurlijker en vandaag zelfs zo goed als biodynamisch. Beperkte rendementen, zo goed als geen sulfiet, alleen natuurlijke gisten, geen chaptalisatie. Heel aparte Beaujolais die meer richting Bourgogne gaat en er vaak niet van te onderscheiden is (en dat is zowel een zegen (lekker…) als een vloek (…maar niet wat je verwacht als je een Beaujolais koopt). In België verdeeld door Vinikus.
Domaine Hubert Lapierre
La-Chapelle-de-Guinchay. °1970. 7,5ha binnen de AOC’s Chénas en Moulin-à-Vent. 40jaar oude stokken, maar de Vieilles Vignes wordt gemaakt met stokken die een respectabele leeftijd van 90 jaar hebben bereikt. 40.000 flessen per jaar. Redelijk lange schilweking en dus wel wat bewaarpotentieel. www.domaine-lapierre.com
Domaine Marcel Lapierre
Morgon, Beaujolais. In 1973 nam Marcel het domein over van zijn vader Camille die in de jaren 50 was begonnen met het bottelen van zijn wijnen. 11ha, waarvan één op de Côte de Py. Vanaf 1981 besluit hij om zijn wijnen te maken zonder sulfiet en om in de wijngaard biodynamisch te gaan werken. Bio sinds 1981, sinds 2004 bezig met biodynamische experimenten op een paar percelen. Kopen ook druiven bij anderen, maar op stok (wat wil zeggen dat ze ze zelf plukken). Er wordt met de hand geplukt en getrieerd in de wijngaard en de kelder om alle onzuiverheden te verwijderen. Zoon Mathieu vervoegde vader in 2005. Kleine opbrengsten. Uitstekend terroir met graniet. Traditionele methode met rijping gedurende 9 maanden op oude eiken vaten. Een derde van de produktie wordt gemaakt met noch filtering, noch sulfiet. Een derde krijgt sulfiet maar geen filtering, en het laatste derde krijgt de twee. Op die manier kan hun klant zelf kiezen wat hij prefereert. Eén van de betere van de Morgon. In Nederland verkrijgbaar bij Wijnvriend in Haarlem en Vleck Wijnen in Amsterdam. In België bij Ferme de l’Arsouille in Temploux en La Boite des Pinards in Brussel. www.marcel-lapierre.com
Château Larcis Ducasse
Saint-Emilion Grand Cru Classé. Jacques-Olivier Gratiot. 11 ha, 65% merlot, 25% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon. 40.000 flessen. Zeer goed gelegen terrasvormige wijngaard op het zuiden. Gemiddelde leeftijd 35 jaar. 18 maanden eik waarvan 40% nieuwe. Sinds 2002 met Stéphane Derenoncourt en Nicolas Thienpont. Vanaf 2003 wat anders qua stijl en jong veel gemakkelijker. Sinds 1945 Helène Gratiot, daarna zoon Jacques-Olivier. Heeft de reputatie een under-achiever te zijn (bij Parker) maar is volgens B&D pas na vijf jaar op snee en is een eerder elegante en frisse wijn dan een krachtpatser wat hem vaak in vergelijkende degustaties het onderspit doet delven. Ook in mindere jaren vaak goed.
Château Larmande
Saint-Emilion Grand Cru Classé. Claire Thomas-Chenard. 25 ha met 65% merlot, 30% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. Noorden van de AOC. Vroeger eigendom van de familie Méneret-Capdemourlin. Vooral jong erg lekker maar veroudert niet alijd even goed. Geconsulteerd door Michel Rolland. Elegant en verleidelijk.
Guy Larmandier
Vertus, Champagne. °1899. Het merk Guy Larmandier bestaat sinds 1977. Zeer typische blancs de blancs met erg goede prijs/kwaliteitsverhouding. 0,7ha pinot noir, 8,3 ha chardonnay. 90.000 flessen per jaar. Wijngaarden in Cramant en Chouilly, grand cru gemeentes en in Vertus. 90% chardonnay en wat pinot noir om meer structuur te geven. Mineraliteit en finesse gaan hier hand in hand. Momenteel olv Guy Larmandier en zoon François. Alleen eigen druiven. Met de hand geoogst. Vinificatie per perceel. Verouderen goed en zijn symapthiek geprijsd. www.champagne-larmandier-guy.fr
Larmandier-Bernier
Vertus, Champagne. Pierre en Sophie Larmandier. 2ha rood met 100% pinot noir en 13ha wit met 100% chardonnay, gemiddeld 33 jaar oude stokken. Wijngaarden in Vertus, Cramant en Chouilly. 120.000 flessen per jaar. Bio-dynamisch met ploegen van de rangen tussen de stokken en homeopathische behandeling van zijn druiven. Radicaal tegen genetisch gemanipuleerde stokken om ziektes te bestrijden en zal eerder op zoek gaan naar resistente oude planten. Er wordt met de hand geoogst. Alleen natuurlijke, eigen gisten. Zeer beperkte dosage. Zo goed als perfecte uitdrukking van de terroirs Cramant en Vertus. Heel intense champagnes, echte Côte de Blancs, die best nog een vijftal jaartjes kelder krijgen. Terre de Vertus is de hoofdcuvée. www.larmandier.com
Château Larose-Trintaudon
Haut-Médoc AOC. Cru Bourgeois. Saint-Laurent-Médoc, in het midden van de regio. 175 ha. Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. 12 maanden Franse eik. In 1963 heraangeplant door de gebroeders Forner (ook Camensac). Sinds 1986 eigendom van de verzekeringsgroep AGF. Christain de Gournay heeft momenteel de leiding. 65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% cabernet franc. 45 à 55 hl/ha.
Château Larrivet Haut-Brion
Pessac-Léognan. In 1987 aangekocht door de familie Gervoson (van de Andros confituur). 32ha rood, 9ha wit. Bijna volledig heraangeplant. Sinds de komst van Michel Rolland en het ouder worden van de druiven steeds beter. In rood waren 2001 en 2002 al toppers, in wit is de aromatische precisie bereikt maar mist hij nog wat vettigheid en expressie.
Château Lascombes
Margaux. 2ème Cru Classé. 84 ha, zeer versnipperd en met té uiteenlopende terroirs. 50% merlot, 45% cabernet sauvignon, 5% petit verdot. 250.000 flessen per jaar. Gerestaureerd vanaf 1952 door wijlen Alexis Lichine en dan in 1971 verkocht aan de Engelse brouwer Bass-Charrington. In de jaren 60,70 en 80 ondermaats. Volledig vernieuwd in 1986 en sinds eind jaren 80 merkelijk beter, maar kende midden jaren 90 terug een neergang door een verontreiniging in de kelder. In 2001 aangekocht door een groep amerikaanse investeerders, Colony Capital, die een serieuze remonte plande en die daar Alain Reynaud voor aantrokken. Deze ontsloeg de maanger en verving hem door Dominique Befve (ex Lafite Rothschild (1990-2000) en l’Evangile (2000)). In 2002 werd ook Michel Rolland aangetrokken als oenoloog. 12ha zijn al heraangeplant en men mikt op een dichtheid van 10.000 stokken /ha om het rendement naar beneden te krijgen. Bezig modernisering van de wijnkelder om vinificatie per perceel mogelijk te maken. Werken met zwaartekracht. Fermentatie op eik en inox. 18 à 20 maanden eik, soms tot 100% nieuwe. Sinds 2000 terug interessant, maar in een heel opulente, rijke stijl, door sommigen geprezen als top, door sommigen verguisd als atypisch. Het is vandaag dan ook nog niet duidelijk of het kasteel nu zijn stem gevonden heeft, of nog aan het proberen is wat de beste stijl is. Zeker interessant om te volgen. Staat helaas terug te koop wat misschien terug een onzekere periode inluidt. Chevalier de Lascombes is de tweede wijn. . Nam onlangs nog eens 25ha van Chateau Martinens in pacht. www.chateau-lascombes.com
Château de Lastours
Portel-des-Corbières, in het noord-oosten van de AOC Corbières. °1975. 600ha groot domein met restaurant, een parcours voor 4×4’s en rallyrijders en een centrum voor mensen met ernstige leermoeilijkheden die er ondermeer in de wijngaard werken. 100ha, waarvan 95ha rood met 25% carignan, 25% grenache, 25% syrah, 15% mourvèdre en 10% cinsault. 5ha wit met 60% malvoisie, 30% grenache blanc en 10% muscat. 200.000 flessen per jaar. Keien, klei en kalk. Tot 1985 leverancier van een plaatselijke coöp, daarna begon het domein zelf te bottelen. Lutte raisonnée. 80% wordt met de hand geoogst. Klassieke methodes en géén macération carbonique. Nadruk op terroir en men probeert te vermijden dat eik deze verstopt. Was wat aan het wegzakken toen de verzekeringsmakelaars Filhet-Allard het in 2004 aankochten. Franck Allard, de nieuwe CEO plant een volledige heraanplant gespreid over de volgende tien jaar. Nieuwe installaties in aanbouw (gepland voor 2009). Drie cuvées, de Arnaud de Berre (basis), de Simone Descamps en de Réserve, de topper. www.chateaudelastours.com
Laszki Rizling
Niets te maken met echte Riesling.
Château Latour
Pauillac. 1er Cru Classé. 1er CC. Gelegen op goed gedraineerde grindhoudende heuvelglooiingen, goed beschermd tegen slecht weer. 65 ha waarvan 30 ha voor de hoofdwijn. De basis is vooral cabernet sauvignon en hij is dus robuuster dan Lafite. Geconcentreerde en stevige bewaarwijn die decennia lang kan bewaren. Algemeen beschouwd als een zeer zuivere uitdrukking van het potentieel van de cabernet sauvignon druif. Sinds 1993 eigendom van François Pinault. Tweede wijn Les Forts de Latour (23ha) is ook erg goed. Maken veel gebruik van technologie en investeren continu. Recent werden nieuwe installatises in gebruik genomen die meer dan 15 miljoen euro gekost hebben. Frédéric Engerer (°1964) staat hier sinds 1999 aan het hoofd van een erg jong en dynamisch team. Zelf was hij al actief op het domein sinds 1994 toe hij als management consultant door Pinault werd uitgestuurd om het domein aan een onderzoek te onderwerpen. Frédéric Ardouin is de wijnmaker. Iets meer dan 50% gaat naar de grote wijn, de rest gaat naar de tweede. Kende eind jaren 80, begin jaren 90 een zwakkere periode. Heel sterk in het per perceel op het juiste moment oogsten. Geobsedeerd door zuiverheid en precisie. Kocht in 2005 Chatea La Tourette (3ha met 80% cabernet sauvignon, 20% merlot) over van de Larose-Trintaudon groep. Heeft ondertussen ook het domein René Engel in de Vosne-Romanée gekocht. Engerer maakt zelf ook wijn in de Roussillon, de Marius, een cabernet sauvignon met in 1997 aangeplante stokken die van Latour – loten komen.
Louis Latour
Bourgogne. Momenteel geleid door Louis-Fabrice Latour, maar al generaties lang in de familie (sinds 1768 !, toen gesticht in Aloxe, vooral als tonnenmakers, maar ook toen al met eigen wijngaarden). Grote uitbreiding in 1880. Sinds 1867 actief als négoce toen ze Lamarosse overnamen. Bouwen al heel lang aan hun patrimonium dat nu uniek is geworden, met bijvoorbeeld 10ha in Corton-Charlemagne en 17ha in Corton. Agriculture raisonnée. Denis Fetzmann is momenteel directeur. Er wordt met de hand geplukt en de groene oogst wordt toegepast. De rode worden volledig ontsteeld. RVF feb 06. In de Ardèche beheren ze nu ook nog een goede 400ha wijngaard, op hun aanwijzen aangeplant door de lokale coöperatieve. Dit experiment werd herhaald in de Var met pinot noir. Beide experimenten leverden aardige landwijnen op.
Château Latour-à-Pomerol
Pomerol. Eigendom van de Ets J.P. Moueix. Jean-Claude Berrouet als oenoloog. 8ha met 90% merlot, 10% cabernet franc. 46000 flessen gemiddeld per jaar. Wijngaarden in het hart van de appellation met evenwichtig verdeelde klei en kalk en kleine kiezeltjes. Twee percelen, één vlakbij de kerk van Pomerol, één op het plateau met wat lichtere gronden. Met de hand geoogst. Fermentatie op beton (temperatuurgecontroleerd). Opvoeding op 50% nieuwe eik gedurende 18 maanden. Geen filtering. Al een kwarteeuw lang zeer regelmatig en goed maar niet de absolute top. Smakelijke en goed gestructureerde wijnen met diepgang. Wanneer ze ouder worden krijgen ze vaak wat verwijzingen naar truffels in de neus.
Château La Tour Haut-Brion
Pessac-Léognan. Klein domein van amper 5ha. Alleen rood. Overgenomen door Haut-Brion en sindsdien onder leiding van Jean-Bernard Delmas ontwikkeld. Fijn, elegant en licht rokerig.
Château Latour-Laguens
Saint-Martin-du-Puy, Bordeaux. 30ha. Entre-Deux-Mers. In 2008 verkocht voor 1,7 miljoen euro aan een Chinese groep, Longhai, en de eerste Chinese overname van een Bordelese cru. Stéphane Toutoundji is sinds 2007 consulterend oenoloog. De Chinezen willen de komende jaren zowel de kelders als het kasteel renoveren en er hun visitekaartje van maken. Voorheen eigendom van Serge Laguens wiens vader het na WOII kocht, maar het grootste deel van de productie ging naar de négoce. www.latour-laguens.com De website is in het Chinees…
Château Latour-Martillac
Pessac-Léognan. Fam. Kressmann sinds 1929 en met veel respect voor de traditie zonder de technologie uit het oog te verliezen. Tristan en Loïc Kressmann. 30 ha rood met 60% cabernet sauvignon, 35% merlot en 5% cabernet franc en petit verdot. 10ha wit met 60% semillon, 35% sauvignon en 5% muscadelle. 290.000 flessen per jaar. Erg mooie witte wijnen, stevig, complex en verleidelijk op basis van 60% semillon die na drie jaar op snee komen. Worden tussen de vijf en tien jaar oud. Nogal technische, zeker minder opvallende rode wijnen, maar steeds aangenaam om te drinken. Krijgt naar verluid zeer mooie tertiaire aroma’s. Interessante prijzen. Vroeger geconsulteerd door Michel Rolland, maar vanaf 2006 door Derenoncourt.
Latricières-Chambertin Grand Cru AOC
Côtes de Nuits. Grand Cru van het dorp Gevrey-Chambertin. 7,35 ha. Heel arme grond, maar grote wijn. Krachtige en toch zachte wijn, met aroma’s van ontbijtkoek en hinten van gekonfijte sinaasappel.
Georges Laval
Cumières. Vincent Laval (°1969). 1,53 ha met 67% pinot meunier en 33% pinot noir, 1 ha met 100% chardonnay. Op het zuiden gerichte wijngaarden. Vincent nam in 1997 het domein over, maar werkte daarvoor voor Roederer. Al sinds 1971 bio, toen zijn vader ermee begon. Nooit chaptalisatie. Zeer karaktervolle, mineralige champagnes. www.georgeslaval.com
Domaine Laureau
Angers, Loire. 3,5ha rood, 6,5 ha wit. In 1999 van zijn oom overgenomen door landbouwingenieur Damien Laureau, maar oompje blijft nog wel assisteren. Het domein kweekt naast druiven ook fruit en fruitbomen. De familie bezit al enkele generaties de Clos Frémur aan de poorten van Angers. Gespecialiseerd in droge witte Anjou en Savennières. De druivelaars in de Savennières zijn nog erg jong maar dit is een erg veelbelovend domein dat in het oog moet worden gehouden. www.domainelaureau.com
Laurent-Perrier
Tours-sur-Marne, Champagne. °1812 door Alphonse Pierlot en in 1887 voor de eerste maal Veuve Laurent-Perrier genoemd. In 1939 nam Marie-Louise de Nonancourt het bedrijf over en het is vandaag nog steeds in handen van een afstammeling, Bernard de Nonancourt sinds 1949. Dochters Alexandra en Stéphanie staan klaar voor de opvolging. Nog steeds een familiaal bedrijf. 60ha eigen wijngaard, maar maakt elk jaar 9 miljoen flessen met de druiven van bijna 1500ha wijngaard. Alain Terrier als keldermeester en keldergenie die sinds 1975 grotendeels verantwoordelijk was voor de grote vooruitgang van het merk de laatste decennia. In 2006 opgevolgd door zijn assistant, Michel Fauconnet. Erg regelmatig. Kwaliteit. Beroemd voor zijn Grand Siècle luxe-cuvée. Wel bekritiseerd voor het lager wordend niveau van de basis brut. www.laurent-perrier.fr In België verdeeld door Laurent-Perrier Belgium.
Lauzet
Oud Frans druivenras, gebruikt in Jurançon blends. Aan het verdwijnen.
Domaine de Lauzières
Mouriës, Baux-de-Provence. Jean-daniel Schlaepfer, °1945, en Gérard Pillon, °1937, allebei Zwitsers. 30ha rood met 46% grenache, 28% petit verdot, 12% syrah, 8% mourvèdre, 3% cinsault, 2% carignan en 1% counoise. 2ha wit met 80% grenache en 20% clairette. Veel kalk. De syrah en mourvèdre stokken werden aangeplant in 1993, de oude grenache stokken werden behouden. Opmerkelijk is de aanplnat van petit verdot, aangeplant op aanraden van professor Alain Carbonneau, prof wijnbouw in Bordeaux en in Montpellier. Opgebonden in Lyra, wat uitzonderlijk is voor de streek. Al vanaf de start bio. Naast de twee cuvées onder de aoc Baux-de-provence ook twee erg opvallende Vin de tables: Astérie (wit) en Sine Nomine (rood, 80% petit verdot en 20% grenache). De twee hebben in Zwitserland een ouder wijngoed waar ze al in 1983 mee startten, Domaine les Balisiers. www.lauzieres.com
Bodegas Lavaque
Cafayete en San Rafael, Argentinië. °1870 toen José Lavaque de eerste druiven aanplantte. Zoon Félix begint in 1889 zijn eigen wijn te maken en wordt snel één van de belangrijkste van Argentinië. Gilberto Lavaque, de jongste zoon, bouwt in 1930 een wijnkelder in San Rafael, Mendoza. Vandaag is de eigenaar Rodolfo Félix Lavaque, maar opvolger Francisco staat al klaar (met een oenologie diploma behaald aan Davis). Groot landbouwconglomeraat. Twee domeinen, elk met eigen kelders: Bodega Félix Lavaque in Cafayate (360ha) , Bodega Lavaque in San Rafael (415ha). Namen in 2000 El Recreo over en maken nu van hun popualaire Quara reeks elk jaar zo’n 3 miljoen flessen. De Finca de Altura werkt met striktere regels en oudere stokken. www.lavaque.com
Lavaux
Zwitserland. Vaud. 825 ha. Oevers meer van Léman (Genève). Zes herkomstbenamingen (Montreux-Vevey, Chardonne, Saint-Saphorin, Epesses, Villette, Luttry) en twee grand cru’s (Dézaley en Calamin). Volle stevige jong te drinken chasselas met veel terroirsmaak. Past goed bij gegrilde vis, quenelles en wit vlees. De Grand Cru’s bewaren wat langer (vijf jaar). Citroenmelisse en munt (Montreux-Vevey), peer en cassis (Chardonne), ananas, truffel en witte peper (Epesses), grapefruit en rozen (Lutry), toast, thee, honing (Dézaley). Ook goede rode, vooral van Saint-saphorin en Villette. Gletsjergruis op een erg gevarieerde ondergrond met klei, kiezel en marne.
Château Laville Haut-Brion
Pessac-Léognan. Domaine Clarence Dillon en dus één van de satellieten van Haut-Brion. Alleen wit maar één van de beste witte van de Bordeaux. Voornamelijk sémillon (75% van de aanplant maar in sommige jaren bevat de wijn tot 88% semillon). Zeer aparte vette smaak. Beperkte productie en dus tamelijk zeldzaam. Klei en zand met een kiezellaag die iets dunner is dan bij Haut-Brion. Er worden maar tussen de 500 en de 1000 kisten per jaar van gemaakt. Jong erg streng en mineraal en de goede jaren zijn pas na 15jaar top, de beste zijn schitterend na 30.
Lavilledieu VDQS
Sud-Ouest. 150 ha. Rood en rosé. Gebruikte druiven: négrette (30%), cabernet franc, gamay, syrah en tannat. Op de terrassen van de Tarn en de Garonne ligt deze kleine appellation met alleen rode en rosé wijn. Ze strekt zich uit over 12 dorpen tussen Montauban en Castelsarrazin. De ondergrond bestaat uit een fijne laag kiezel en keien op een ondergrond met grote rolkeien. De produktie is nog erg beperkt, alhoewel de VDQS al bestaat sinds 1954.
Lavradores de Feitoria
Vila Real, Douro, Portugal. °1999. Cooperatieve van een vijftiental boeren die elk goed gelegen wijngaarden hebben maar te klein zijn om zelf wijn te maken. Een deel van hun druiven wordt verkocht om er porto mee te maken, maar ze hebben zich verenigd om een reeks droge wijnen te maken. Origineel idee dat erop gebaseerd is dat iedereen die druiven levert die in een bepaalde blend terecht komen een gelijk deel van de winst krijgt, onafhankelijk van het volume dat hij aanleverde, maar dus wel afhankelijk van hoe die wijn presteert op de markt. Dirk Niepoort is één van de aandeelhouders en alhoewel hij zelf geen druiven aanlevert is hij bekend voor zijn grote talent in de selectie. Eigen Vinhos da Quinta. Geleid door Olga Martin en Paulo Ruão (ex-oenoloog van Ramos Pinto). Raum Pereira in de kleder. Nu bijna 1000 ha. Interessante prijzen. Drie kwaliteiten: Douro als basis, Três Bagos als middengroep en Single Quinta als beste. De Grande Escolha wijn is een blend van de beste wijnen uit de drie subzones van de Douro. Zeer mooie Tres Bagos in 2003. 60% gaat naar de export. www.lavradoresdefeitoria.pt In België verdeeld door Wijnhuis Jeuris, In Nederland door RocaWijnen.
Ktima Kostas Lazaridis
Adriani, Drama, Macedonia. 700.000 flessen per jaar. °1992. 110ha, met enkele griekse rassen en veel klassieke Franse, die zich goed schijnen aan te passen aan de omstandigheden. Kostas Lazaridis is eigenlijk een belangrijk exporteur van marmer die zijn geld wou investeren in een state-of-the-art wijnkelder in Drama. Past moderne technieken temperatuurrregeling of groene oogst toe. Vassilis Tsaktsarlis is de wijnmaker. Amethystos en Chateau Julia zijn de belangrijkste merken. Naarmate de aanplant ouder wordt worden ook de wijnen beter. De Amethystos Cava is de topper.
Nikos Lazaridis
Agora, vlakbij Drama in Macedonië, Griekenland. . Nikos Lazaridis en zoon Federico. 51ha, maar er worden ook druiven afgenomen bij een aantal buren (niet zo heel veel). Leem en zandsteen. 600.000 flessen per jaar, en dit wordt bewust op dit niveau gehouden. Ook wijngaarden in Kavala en op het eiland Mykonos°1987. Grote, ondergrondse kelders met temperatuurcontrole. In 1993 werd een perceel aangeplant met allerlei Italiaanse rassen als experiment. Theodoros Tseleponis is de viticulturist die ondermeer de groene oogst toepast. Bakis Tsalkos is de in Montpellier opgeleide oenoloog. Hij bracht drie jaar door in St-Emilion alvorens terug te keren naar Griekenland en deze invloed is duidelijk merkbaar. Modern en export gericht bedrijf. Werken veel met Europese rassen. Het domein is niet gek op nieuwe eik maar wil wel zijn tijd nemen en de topcuvée, de Chateau Lazaridi, krijgt 18 maanden tweedejaarse eik. Doen naar het schijnt ook mooie dingen met ugni blanc !
Léanyka
Hongarije. Rood. Erg neutraal
Domaine Leccia
Poggio d’Oletta, Patrimonio, Corsica. 8ha rood met 90% niellucciu en 10% grenache, 1,7 ha wit met 100% vermentinu. 60.000 flessen per jaar. Annette Leccia sinds 2005, maar tot dan bestuurd door Yves Leccia, haar broer, een Niellucciu specialist die het domein groot maakte. Mikt vooral op de elegantie van de expressie van de druif en op evenwicht. Sinds 2003-4 ook in wit actief met erg mooi resultaat. Uitstekende rosés. Triage en een moderne kelder. Zeer goed gemaakt en drinkbaar wanneer jong, maar zeker ook met bewaarpotentieel. Yves verkocht in 2005 zijn aandelen aan zijn zuster en begon terug op zichzelf. www.domaine-leccia.com
Marie-Noëlle Ledru
Ambonnay, Champagne. Zeer bekwame wijnmaakster. 5ha met 100% pinot noir en 1ha met 100% chardonnay. Gemiddeld 25.000 flessen per jaar. Geen insecticides of herbicides. Zeer strenge snoei. Lutte intégrée. Werkt met inox en lange flesrijping op gist (drie tot vijf jaar). Pinot Noir dominantie en echte eerlijke terroir-champagnes die sprankelen van energie. Nog steeds heel aangenaam geprijsd en een insiders adresje. www.champagne-ledru.com
Leeuwin Estate
Tussen 1975 en 1980 aangelegd door Denis en Tricia Horgan, na advies van Robert Mondavi die als consulent en mentor de opstart begeleidde. Eerste jaargang 1979 en een jaar later begon de legende toen het tijdschrift Decanter de 1980 Art Series Chardonnay in een blindproef-event zeer hoog waardeerde. Absoluut topdomein. Chardonnay en cabernet sauvignon zijn de hoofddruiven, syrah, riesling en sauvignon blanc volgen. Niet bio, wel veel aandacht voor biologische alternatieven. Zeer goed uitgerust, zeer zorgvuldig beleid. Legendarische maar dure Art Series, en wijnen voor verzamelaars die keldertijd eisen. De Prelude Vineyards reeks is toegankelijker en betaalbaarder en eveneens van zeer hoge kwaliteit. De Siblings zijn wijnen voor onmiddellijke consumptie. In België verdeeld door Ad Bibendum. www.leeuwinestate.com.au
Domaine Leflaive
Puligny-Montrachet. 24ha, alleen wit. 120.000 flessen per jaar. Anne-Claude Leflaive (°1956), een in Dijon opgeleide oenologe, nam het domein van haar vader Vincent over in 1990, eerst nog samen met haar neef Olivier, vanaf 1994 is ze alleen baas. Tussen 1986 en 1996 in minder goede vorm, maar daarna terug groots. Sinds 1998 volledig biodynamisch. Wijngaarden in Puligny, Chassagne, Meursault en Meursault Blagny. Serieus gamma met erg mooie premiers en grands crus. Pierre Morey (ex Comtes Lafon) is de baas in de wijngaard waar onder Anne-Claude’s aandringen wordt gewerkt met zeer veel respect voor de natuur, maar vertrekt nog dit jaar met pensioen. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Decanter één van de tien beste witte wijnmakers van de wereld en het belangrijkste biodynamische domein van de Bourgogne. François Bouchet was tot zijn dood in 2005 de consultant in de wijngaard. In 2004 kocht Anne-Claude ook 9,3ha wijngaard in Verzé in de Mâcon omdat de grond in de Bourgogne onbetaalbaar en schaars is geworden. Op voorhand uitverkocht. Duur. www.leflaive.fr In België verdeeld door Caves de France in Dendermonde en TGVins in Flémalle.
Olivier Leflaive
Bourgogne. °1984 als négociant, parallel met het familiale domein van 12ha. Olivier Leflaive (°1945). Eén van de belangrijkere négociants van de Côte de Beaune. Gespecialiseerd in wit (maar heeft ook enkele rode Côte de Beaunes, goed voor 5% van de produktie). Franck Grux (°1961, ex-domaie Roulot, Meursault) als wijnmaker, sinds 1988. Koopt nooit kant-en-klare wijnen, maar koopt druiven of soms ook de most, om er dan zelf wijn mee te maken volgens zijn eigen inzichten. Volgt ook de druiven op bij zijn leveranciers om te zien of er voldoende kwaliteit is. Vind zelf dat de prijzen in de Bourgogne te duur zijn en schat dat een kleine 40% van de Bourgogne wijnen eigenlijk zijn geld niet waard is en vindt dat een wijn van 30 of 40 euro niet middelmatig mag zijn. Gelooft in beperkte rendementen. Terroirwijnen maar ook cuvées rondes, blends dus van verschillende percelen in één dorp. Zuivere en eerlijke wijnen die al vroeg drinkbaar zijn. Zeer goede prijs/kwaliteit in de kleinere aoc’s als St-Aubin, St-Romain en Rully.
Château Lehoul
Graves AOC. De gewone is niet zo veel soeps maar de micro-cuvée Plénitude is ambitieuzer, afkomstig van lage rendementen en gerijpt op (teveel) nieuw hout.
Len de l’el
Franse druif, wordt gebruikt om witte Gaillac te maken, altijd in combinatie met mauzac.
Château Léoville-Barton
Saint-Julien-Beychevelle. 2ème Cru Classé. Noordelijke hoek van St-Jullien, tussen de rivier en Chateau Talbot. Zusterkasteel van Langoa-Barton. 48 ha. 70% cabernet sauvignon, 22% merlot, 8% cabernet franc. Kiezel op klei. 260.000 flessen per jaar. Léoville heeft geen eigen kelders en zelfs geen gebouwen omdat het eigenlijk een afgesplitst stuk van het grote voormalige Léoville domein is. Wordt nog altijd gefermenteerd (twee weken schilweking) in grote temperatuurgecontroleerde houten cuves (naar het schijnt één van de redenen voor zijn aparte stijl) in de kelders van Langoa. Daarna volgt een opvoeding van 20 maanden eik, 50% nieuwe. Sinds 1986 en het overlijden van de zeer conservatieve Ronald Barton continu in stijgende lijn onder het beleid van Anthony Barton, de afstammeling van Thomas Barton die uit Ierland naar de Bordeaux kwam om er handelaar in wijn te worden. Sinds 1998 écht goed. Al 180 jaar in dezelfde familie. Goede prijs/kwaliteit verhouding en iets beter dan Langoa. Zeer regelmatig, zeer evenwichtig en natuurlijk, een klassieke Médoc die dankzij de leeftijd en de ligging van zijn wijngaarden nu op zijn top is. De stokken hebben nu een zeer respectabele leeftijd omdat oom Ronald na de oorlog weigerde nieuwe aan te planten. Barton zegt zelf dat hij klassieke claret wil maken, geen Parker-Roland fruitbommen. Vaak en primeur erg open, gaat dan tien erg gesloten jaren in, om zich pas dan te ontplooien tot zijn echte zelf: één van de meest complexe en elegante wijnen van de Médoc. Toen men Barton een genereus bod deed voor zijn kasteel, antwoordde hij de bieder dat hij gek zou zijn om er niet op in te gaan. Waarom hij dan niet verkocht ? “Omdat ik gek ben”, was het antwoord. Anthony is ook één van de weinige eigenaren die bewust probeert om de prijzen betaalbaar te houden, maar helaas is het daardoor vooral de tussenhandel die de prijzen omhoog jaagt. La Réserve de Léoville-Barton is de tweede wijn. www.leoville-barton.com
Château Léoville-Las Cases
Saint-Julien-Beychevelle. 2ème Cru Classé. 97 ha. 65% cabernet sauvignon, 19% merlot, 13% cabernet franc, 3% petit verdot. Gemiddeld 30 jaar oude stokken. 180.000 flessen per jaar (van de eerste wijn). Zeer goed gelegen in het noorden van de aoc. Eigendom van de familie Delon. Krachtige geconcentreerde bewaarwijn. Vaak vergeleken met Latour, zijn buur, met wie hij het unieke microklimaat deelt voor L’Enclos, de centrale 55ha grote ommuurde wijngaard waarmee de eerste wijn gemaakt wordt. Fermentatie in een mi van eik, cement en inox. Daarna 20 maanden eik, tussen de 50 en 100% nieuwe, afhankelijk van de jaargang. Eerst geleid door de perfectionistische Michel Delon, daarna door zijn al even gedreven zoon Jean-Hubert (de vijfde generatie aan het hoofd van het domein). Al sinds 1970 erg regelmatig en sinds 1982 onberispelijk, zelfs in mindere jaren. Minimaal tien jaar wachten, maar vaak pas op zijn hoogtepunt na twintig jaar. Wanneer op dronk één van de meest complexe en fijne van alle St-Julien’s. De tweede wijn, Clos du Marquis, is meer een terroirwijn, maar is eveneens erg regelmatig en komt van relatief oude stokken uit de eveneens goed gelegen 5ha grote Petit Clos (ong. 25% nieuwe eik). Hij is vaak even goed als de eerste wijn van vele crus classés, wordt al gemaakt sinds 1902 en is zo één van de oudste tweede wijnen van de Bordeaux. De wijnen van dit kasteel zijn helaas zeer duur, een gewilde politiek van de eigenaars die hem eigenlijk graag zouden zien promoveren tot premier cru classé.
Château Léoville-Poyferré
Saint-Julien-Beychevelle. 2ème Cru Classé. 80 ha. 75% cabernet sauvignon, 20% merlot, 5% petit verdot. Goed voor 450.000 flessen per jaar waarvan 240.000 in de eerste wijn. Zeer goed gelegen, zeer goede drainage. Ploegt en past enherbement toe. Deels tegenover Léoville-Las Cases, vlakbij Latour en Pichon-Longueville. Op de rand met Pauillac. In 1920 door de familie Cuvelier, négociants uit het noorden van Frankrijk, aangekocht. Was toen Didier Cuvelier het kasteel in 1979 het domein overnam in zeer slechte vorm en zonder twijfel de slechtste van de drie Léoville’s. Didier was genoodzaakt de hele wijngaard opnieuw aan te planten en alle installaties te vernieuwen, wat uiteraard tijd en geld kostte. Dit gebeurde stelselmatig tijdens de jaren 80 en 90 wat dit dus niet de beste periode maakte, alhoewel er al een paar mooie jaargangen te voorschijn kwamen. Zeker met de komst van Michel Rolland in 1996 was er een duidelijk verschil merkbaar. Vandaag zijn de druiven eindelijk oud genoeg en de wijn wint elk jaar wat aan subtiliteit. Vandaag een genereuze, complexe wijn met mooie evolutie, en zeker na een jaar of vijf kelder op het niveau van zijn betere buren. Nu al zeer regelmatig. Vanaf 2011-2012 zouden de cabernet stokken de juiste leeftijd hebben om hem nog een treetje hoger te brengen. Emile Peynaud was zijn eerste raadgever, maar vandaag is de goede raad van Michel Rolland essentieel. Francis Dourthe is de keldermeester. Fermentatie drie weken op inox, daarna malolactische op 80% nieuwe eik. Opvoeding 18 tot 21 maanden op 80% nieuwe eik. Tweede wijn is Château Moulin-Riche, in 1920 als een Cru Bourgeois aangekocht door de familie met zijn eigen 20ha grote wijngaard, maar sinds 2003 fungerend als echte tweede wijn. Groot deel petit verdot die in de beste jaren ook in de grand vin gaat. De Pavillon es Connétables is de derde wijn, uitsluitend gemaakt van stokken die nog te jong zijn voor de eerste en tweede wijn. www.leoville-poyferre.fr
Domaine Leroy
Vosne-Romanée, Bourgogne. 18,13 ha pinot noir, 3,86ha wit met 71% aligoté en 29% chardonnay. Een amalgaam van perceeltjes in een twintigtal premier en grand cru’s. Lalou Bize-Leroy, beschouwd als de meest ervaren en wijze proever van Frankrijk, met meer dan 50 jaar ervaring. Biodynamisch. Serieuze opbrengstbeperkingen. Een absoluut respect voor het terroir wordt gekoppeld aan een smakelijkheid en een generositeit die legendarisch is. Zeldzaam en duur.
Domaine Richard Leroy
Rablay-sur-Laon, Anjou, Loire. Richard Leroy, voorheen bediende op een bank. Uitsluitend wit. Zijn eerste jaargang was 1996. 2,7 ha in Maine-et-Loire op leisteen. Twee percelen, bio-landbouw. Er wordt met de hand geoogst en getrieerd zodat in sommige jaren hetzelfde perceel een droge en een zoete wijn oplevert. Lage opbrengsten (tussen de 7 en 35 hl/ha). Droge op eik gerijpte anjou die malolactische fermentatie ondergaan en soms, als de omstandigheden juist zijn, een coteaux-du-layon. Eén van de meest opwindende chenin-wijnmakers van Frankrijk. De Clos des Rouliers wordt gemaakt met de nog jonge druiven van een ha op leisteen, de Noëls de Montbenault met de 45 jaar oude stokken van 2ha met een vulkanische ondergrond.
Lessona DOC
Piemonte. Rood. Gebruikte druiven: nebbiolo. De wijngaarden van deze bijna verdwenen DOC liggen op de oevers van de Sesia.
Lessini Durello DOC
Veneto. Gebruikte druiven: durella. In de Lessini-heuvels ten noorden van Soave brengt de Durella-druif vooral een goede schuimwijn voort. Het hoge zuurgehalte maakt de stille versie een beetje te wrang.
Chateau Lestevenie
Gageac-et-Rouillac, Bergerac. Jolaine en Dominique Audoux. 15 ha, erg verwaarloosd toen ze het in 2000 kochten (zonder veel ervaring). Eerste oogst in 2003. Maken een heel lekkere Saussignac liquoreux dankzij een perceeltje van een halve ha met bijna 100 jaar oude sémillon stokken en een stroompje dat er vlak bij stroomt en de kans op botrytis sterk verhoogt.
Leverano DOC
Puglia. 300 ha. Wit en rood. Gebruikte druiven: negroamaro (rood), malvasia, bombino (wit), rosé. Deze regio rond de gemeente Leverano ligt in het zuiden van Puglia, tusen Brindisi en Lecce. De stevige, fruitige rode bestaat uit minimaal 50% negroamaro met wat sangiovese en montepulciano. Voor de witte wordt malvasia bianca en bombino bianco gebruikt.
Lexia
Australië. Zie Muscat d’Alexandrie
Leyda Valley
Chili. Vlakbij de Pacific. Koele nachten dankzij de zeewind.
Mas de Libian
Rhône. 17ha in Saint-Marcel d’Ardèche. Al sinds 1670 in handen van de familie. Nu geleid door de jonge en mooie Hélène Thibon, gehuwd met Alain Macagno. Vanaf 1995 begon het koppel zelf te bottelen en sinds 1998 commercialiseren ze ook alles zelf. Beperkte rendementen die zich situeren tussen de 35 en 50 hl. 10 maanden eik om zachte tannines te bekomen. Wijngaarden op de westkant van de Rhône, expositie zuid-oost op oude terrassen. Rolkeien tot één meter diep. Oogsten gewoonlijk laat (begin september) om optimale rijpheid te bekomen. Géén pesticides, insecticides of herbicides. Gemiddelde leeftijd van de wijngaarden is 45 jaar. Hoogste gamma heet La Calade. Prijzen van 3 tot 14 euro. Al 80 jaar biologisch, maar sinds herfst 2005 ook biodynamisch.
Liatiko
Kreta. Zeer produktieve en vroegrijpende druif. Lichte rode wijn die geurt naar rozen en wisteria. Ook gebruikt voor een zoete dessertwijn. Vaste druif van de appellatie Sitia.
Cave La Liaudisaz
Fully. Marie-Thérèse Chappaz, °1960, een oenologe die werd opgeleid in het Zwitserse Changins en er zelf zes jaar werkte. 8,5ha, zeer versnipperd, die ze in 1987 overnam van haar grootoom en zorgvuldig restaureerde. Eerste jaargang in 1989. Heel sterk. In 2006 genomineerd als wijnmaker van het jaar door Weingourmet. Respect voor handwerk en traditie. Wijngaarden in de dorpen Fully, Martigny, Charrat, Leytron, Saillon en Chamoson. 5,5ha wijngaarden op een heel steile helling die uitkijkt op de Rhône, op 450 tot 600m hoogte, alleen bereikbaar per monorail en beschermd tegen de wind. Bestudeert momenteel de mogelijkheden van biodynamische landbouw. Bekendst voor haar zoete wijnen, maar zelf geeft ze de voorkeur aan haar droge witte wijnen met lokale druivenrassen als petite arvine, ermitage en humagne. www.chappaz.ch
Domaine Lignier-Michelot
Morey-Saint-Denis, Bourgogne. Virgile Lignier-Michelot (°1971). Sinds 1999 is Virgile de eindverantwoordelijke, na 8 jaar in loondienst op het familiedomein olv van vader Maurice (eerste bottelingen in 92). Op het domein werden onder zijn invloed vanaf 1996 serieuze investeringen gedaan. 2000 was zijn eerste jaargang waarvoor hij alleen verantwoordelijk was. Eén van de rijzende sterren van de regio, nu nog erg betaalbaar maar met een grote toekomst dankzij serieuze inspanningen in wijngaard en kelder. 8,2 ha pinot noir, 0,3ha chardonnay. Wijngaarden vooral binnen de AOC maar mooi verspreid. Oenoloog Pierre Millemann consulteert sinds 2000. Virgile zelf vindt zijn Premier Cru Les Faconnières en zijn En La Rue de Vergy zijn beste. Past vendange verte toe en vindt 50hl/ha een maximaal rendement. Een heel zorgvuldig en gepassioneerd wijnmaker die stapje per stapje vooruitgang boekt. Virgile is ook een jeugdvriend van Frédéric Magnien.
Lilbert & fils
Cramant. Bertrand Lilbert. Sinds 1746. 4ha uitstekend gelegen wijngaard in de Côtes des Blancs, met alleen chardonnay druiven uit Grand Cru wijngaarden in Cramant en een beetje in Chouilly en Oiry. 30.000 flessen per jaar. Zeer goede prijs/kwaliteit, zeer puur en mineralig, zonder compromissen. De millésimés zijn bekend als de pure expressie van de cru Cramant. Bewaarchampagne voor bij eten die zeer goed verouderd en mag (moet) gekarafeerd worden. www.champagne-lilbert.com
Limari Valley
Norte Chico. Meest noordelijke wijnvallei van Chili. Loopt parallel met de Elqui-vallei. Zeer heet en droog. Koele zeelucht met nachtelijke mist is ideaal voor de gelijkmatige rijping van de druiven. Irrigatie is noodzakelijk. Vooral moscatel-druiven voor pisco, maar sinds begin jaren 90 ook gewone wijn, toen een paar grote wijnbedrijven hier investeerden. Sauvignon blanc, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, carmenère, syrah.
Limnio
Limnos en vooral het Noorden van Griekenland (Halkidiki, Drama, Kavala, Evros, Theassily, Larissa, Karditsa, Thessaloniki). Bestand tegen droogte en ziektes. Goed voor gecorseerde wijnen met rijpingspotentieel en hoog alcoholgehalte. Populaire blendwijn, ook met klassiekers als cabernet. In Turkije Kalambaki genoemd. Typische aroma’s : salie, laurier, geplette peper.
Limnos
Oost-Egeïsche eilanden. 650ha. Wit en rood. Gebruikte druiven: wit met muscat, rood met limnio. De wijngaarden van Limnos liggen op een vulkanische ondergrond, op zachtglooiende heuvels tot 450m hoog. De belangrijkste wijn is een droge witte wijn van de muscat d’alexandrie die een zeer fruitige volle smaak heeft. Er bestaat ook een beetje zoete muskaatwijn en enkele simpele rode wijnen van limnio.
Limoux AOC
Languedoc. Wit. Gebruikte druiven: mauzac (mimimaal 15%), chardonnay en chenin. Al sinds 1938 bestaat er een appellation Limoux nature voor stille wijnen, maar deze sloeg op de basisproducten voor blanquette die slechts zelden apart verkocht werden. In 1959 werd de gewone witte op basis van mauzac erkend. Vanaf 1992 mocht er chenin en chardonnay worden toegevoegd aan de nog steeds verplichte mauzac en moest de wijn verplicht rijpen tot in de maand januari na de oogst. Drinken op 12-14°C. Uit deze streek komen ook veel monocépages. Kruising tussen mediterrane en atlantische invloeden. Vier verschillende terroirs: Terroir Océanique (Westen, door de invloed van de atlantische oceaan iets frissere wijnen), Terroir Haute-Vallée (Zuiden, aan de voet van de Pyreneeën, de fijnste en meest complexe), Terroir Méditerranéen (Noordoosten, steviger en vaak met wat gebrande tonen), Terroir d’Autan (rond de stad Limoux, zeer toegankelijk, zeer typerend).
Lindemans
Australië. °1843 door Henry Lindeman, een uit Londen geïmmigreerde arts die wijn begon te maken op zijn landgoed in Cawarra, in hoofdzaak vanwege de medische kwaliteiten die hij toedichtte aan wijn. Al in 1858 begon hij met export naar de UK en in 1862 en 1867 won de firma zijn eerste Europese prijzen. Eric Lindeman die de teugels in 1918 in handen nam was het laatste familielid dat actief was in de firma. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de firma losgekoppeld van de familie en in 1973 werd de grote wijnmakerij in Karadoc gebouwd om in de behoeften van de wereld te voorzien. Nu deel van het grote Southcorp. Grootste en modernste wijnmaker van Australië. Wayne Falkenberg is al sinds 1976 bij de firma en is vandaag hoofd-wijnmaker in Karadoc. In Coonawarra heeft de gereputeerde Greg Clayfield de teugels in handen. Miljoenen kisten per jaar van een zeer aanvaardbare en constante kwaliteit. Excellente goed geprijsde chardonnay. Heeft naar verluid ook sterk geleden onder de managementcrisis bij Southcorp maar nu terug op het goede pad. www.lindemans.com
Lirac AOC
Rhône. 550 ha. Rood of rosé, soms wit. Gebruikte druiven: rood met grenache, syrah, mourvèdre, cinsaut, rosé met grenache, cinsault en syrah, wit met vooral clairette, bourboulenc en grenache blanc, met ook picpoul, ugni blanc, viognier en roussanne. De wijngaarden van deza AOC liggen op de rechteroever van de Rhône, op het grondgebied van de gemeenten Lirac, Roquemaure, St-Geniès de Comolas en St Laurent des Arbres, tussen Tavel en Chateauneuf-du-Pape en kunnen op drie verschillende types ondergrond liggen. Het eerste type, in het centrum van de appellatie, bestaat uit oude alluviale terrassen met rolkeien en rode klei op een ondergrond van zand. Het tweede type bestaat uit een mengeling van zand en keien, het logische gevolg van grondverschuivingen op de hellingen van deze terrassen. Op de randen van de appellatie vinden we het derde type terug, gronden met een laagje rode klei en kiezel op een ondergrond van kalk. Het klimaat is mediterraan met warme zomers en kent tamelijk droge winters en 2700 uren zon per jaar. De appellatie is erkend sinds 1992. 92% van de productie is rood. Deze vaak ondergewaardeerde wijn is kruidig, met een uitgesproken terroirsmaak, en heeft een beetje bewaarpotentieel (6 à 7 jaar). Momenteel een beetje onderpresterend door gebrek aan ambitieuze jonge wijnbouwers. Drinken op 15-16°C. De rosé is bijna zo goed als die van Tavel en erg verfrissend. Hij komt bijna altijd van de op de hellingen gelegen wijngaarden en is meestal fruitig en zomers. De witte kan zeer goed zijn maar is relatief zeldzaam. De kalkgronden op de rand van de appellatie geven hem zijn aroma. Drinken op 10-11°C.
Chateau de la Liquière
Cabrerolles, Faugères, Languedoc. 53 ha. Familie Vidal. Bernard Vidal en zijn vader Jean waren één van de pioniers van de appellation en was ooit één van de eerste die de syrah hier gaf wat hem toekwam met de cuvée Cistus. Bernard was in de jaren 60 één van de eersten van de regio die zijn wijnen zelf begon te bottelen. Vandaag is dochter Sophie, een volleerde oenologe, verantwoordelijk voor de kelder. 60ha met keien en leisteen. 53ha rood met 29% carignan, 28% syrah, 22% grenache, 12% mourvèdre en 9% cinsault. 7ha wit met 30% grenache, 30% roussanne, 20% terret en 20% viognier. Goed voor 280.000 flessen per jaar. Tien verschillende cuvées. Zeer regelmatig dankzij het zeer zorgvuldige werk in de wijngaard. Onderscheid zich een beetje van zijn collega’s omdat hij nog veel met carignan werkt. Top van het gamma is momenteel de stevige Tucade, met vooral mourvèdre. De Cistus is de beste prijs/kwaliteitsfles, elegant en fris. N°103 RVF. www.chateaulaliquiere.com In Belgie verdeeld door Wijnen Jacqueline.
Lisini
Sant’Angelo in Colle, Toscane. Elina Lisini, maar al sids 1700 in de familie. Ontstaan in de huidige vorm toen in 1846 een Lisini met een Clementi trouwde. Geconsulteerd door Giulio Gambelli. Filippo Paoletti is de wijnmaker, naar eigen zeggen op zoek naar terroir en daar zijn alle middelen goed voor, behalve de barrique. Zijn basis brunello rijpt 36 tot 40 maanden op hout, een jaar langer dan dat de DOCG eist. Hij wordt gemaakt met de druiven van de oudste stokken van het domein. Vindt dat een barrique verblijf van twee jaar (zoals bij de modernisten onder de Brunello makers) alle terroir vermoordt. Vindt ook de zoektocht naar phenologische rijpheid (à la Michel Rolland) maar onzin. 154ha groot domein met 20ha wijngaard. Grote brunello’s, moeilijk en hard wanneer jong, maar met een heel groot kelderpotentieel. De Ugolaia is de topper, gemaakt met de druiven van een klein perceel achter de gebouwen. Ook de gewone Rosso zou goed zijn.
Lison-Primaggiore DOC
Veneto. Wit en rood. Deze DOC brengt vooral veel monocépages voort en ligt ten Noorden van Venetië.
Listan
Deze Portugese druif wordt gebruikt voor sherry (OK) en tafelwijn (niet OK).
Listan Blanca
Canarische eilanden. De Typische aroma’s liggen tussen rijpe druiven en berglruiden.
Listan negro
Deze druif van de Canarische eilanden is waarschijnlijk familie van de Portugese Periquita. Ze is zeer goed bestand tegen droogte en ziektes en erg productief. Er wordt jong te drinken tafelwijn mee gemaakt die wat zuur te kort komt en dan ook vaak wordt geblend met druiven die dit euvel verhelpen.
Listel
Jarras. °1883 door les Salins du Midi. 4000ha groot domein. 2000ha is aangeplant met druivelaars, waarvan 1600ha in de Camargue, in het wijngebied dat de Vin de Pays des Sables du Golfe du Lion voortbrengt. Koopt ook nog druiven in van 980ha wijngaard van andere eigenaars. 300 vaste medewerkers. Ook eigenaar van 180 ha in de Côtes de Provence (Château La Gordonne) en 100ha in de Rhône (Château Malijay). In 2005 overgegaan in de groep Vranken-Pommery. Directeur Martial Pelatan sinds 1972. Veel druivelaars zijn hier nog rechtstreekse afstammelingen van pre-phylloxera stokken waaraan ze dankzij de zanderige ondergrond konden ontsnappen. Zware investeringen in de kelders en vooral in marketing. Gespecialiseerd in de rosés van de Sables du Golfe de Lion dankzij de zanderige ondergrond, zeer geschikt voor de grenache gris. Ontstaan als merk in de jaren 50, in de jaren 60 eigenlijk redelijk modern en goed uitgerust, maar vanaf de jaren 70 werd om aan de grote vraag te voldoen zowat alle beschikbare materiaal door elkaar gedraaid en kreeg het merk gaandeweg een erg slechte reputatie. Tussen 1995 en 2005 probeerde de vorige eigenaar, Val d’Orbieu, de focus te leggen op generieke rode wijn, waarvoor het terroir compleet ongeschikt is. Vranken, de nieuwe eigenaar, probeert het merk terug hot te maken, ondermeer door de kwaliteit terug op te trekken en door meer sexy marketing. Vandaag vier gamma’s: de Extraordinary Wine, een 100% grenache van ongeënte stokken, de Pink Flamingo, eveneens grotendeels gemaakt met franc de pied stokken. De Cuvées Saint-Louis en du Centenaire zijn de echte supermarktwijnen (3 à 5 euro). www.listel.fr
Listrac-Médoc AOC
670ha. Eén van de zes gemeentelijke appellaties van de Médoc, maar aangezien dit de appellatie is die het verst van de rivier afligt is de wijn vaak goed maar zelden van topkwaliteit. Dit is te wijten aan het gebrek aan kiezel in de grond en in dit gebied ligt dan ook geen enkele grand cru classé. Listrac is een robuuste wijn, normaal gezien met veel fruit en vaak een beetje aards. Vroeger werd hij beschouwd als hard en weinig subtiel, maar de meeste vinden een goed evenwicht tussen hun harde tannines en hun rondheid die met de jaren alleen maar verbetert. De wijngaarden liggen op 43m hoge heuvels en zijn iets kouder dan de andere waardoor de druiven langzamer rijpen. Drinken op kamertemperatuur (17-18°C). Het is een goede bewaarwijn (openen zeven tot achttien jaar na botteling). Er zijn 29 Crus Bourgeois.
Listrac-Medoc wijnjaren
2002 was geslaagd, met klassieke bewaarwijnen met veel fruit en elegantie. 2003 leverde rijke en stevige wijnen op omdat het warme weer de cabernet sauvignon perfect deed rijpen. 2004 was goed voor rijpe, stevige en evenwichtige flessen die over het algemeen een mooie evolutie wachten. De fout die het meest voorkomt is onrijpheid en een gebrek aan dichtheid. Fruitige, ronde wijnen in 2005, vaak rijp en fris en veel minder rustiek dan gewoonlijk. 2006 was klassiek. 2007 was een erg moeilijk jaar met vooral elegantie en fruit, maar geen diepgang. Snel te drinken.
Listrac-Medoc wijnjaren
2002 was geslaagd, met klassieke bewaarwijnen met veel fruit en elegantie. 2003 leverde rijke en stevige wijnen op omdat het warme weer de cabernet sauvignon perfect deed rijpen. 2004 was goed voor rijpe, stevige en evenwichtige flessen die over het algemeen een mooie evolutie wachten. De fout die het meest voorkomt is onrijpheid en een gebrek aan dichtheid. Fruitige, ronde wijnen in 2005, vaak rijp en fris en veel minder rustiek dan gewoonlijk. 2006 was klassiek. 2007 was een erg moeilijk jaar met vooral elegantie en fruit, maar geen diepgang. Snel te drinken.
Cave de Listrac-Médoc
°1935. Tussen de dorpen Margaux en Moulis. 85 leden, 170 ha. Vooral cabernet sauvignon, ook wat merlot en petit verdot. Stevige investeringen in 2000 (micro-bullage en uitbreiding van de kelder waar de houten vaten staan). Hun Chateau St-Martin (10ha) is de uitschieter. Ook de La Caravelle is vaak niet slecht, net als de ronde en aardige Chateau Des Merles. De Chateau Vieux Moulin is een wijn die volgens de principes van de lutte raisonnée wordt gemaakt, soliede maar OK.
Oenopiia Livadiotis
Halikouna, Korfou. °1989 door Irina en Sotiris Livadiotis. Wijngaarden op de zuidwestelijke tip van het eiland. Zanderige ondergrond. Klein maar goed uitgerust met inox tanks en een pneumatische pers. 20.000 flessen per jaar. Ze maken momenteel maar één wijn met de lokale witte kakotryghis uit eigen wijngaard en uit wijngaarden uit de omliggende dorpen. Er wortdt een beetje geëxperimenteert met de lokale taeldruif petrokoritho, erg laag in alcohol, en met de zo goed als verdwenen rode skopelitis.
Livermore Valley VA
California. 730 ha. Cabernet sauvignon, sauvignon blanc, sémillon. Vaak vergeleken met de Graves. Oost-west orientatie wat toelaat dat er koele zeemist binnen sijpelt en de zeer hoge temperaturen mildert. Indrukwekkende, rijke, donkere wijnen maar vaak tekortschietend qua complexiteit.
Lizzano DOC
Puglia. Sinds 1989. Gemeentes Lizzano en Faggiano. Een beetje van alles mag hier gemaakt worden. Van geen betekenis.
Loazzolo DOC
Piemonte. Moscato Bianco. Zoete ‘passito’wijn.
Locorotondo DOC
Puglia. 425 ha. Wit. Gebruikte druiven: verdeca, bianco d’alessano, aangevuld met fiano, bombino en malvasia. Deze witte wijn komt uit Salento, tussen Bari en Brindisi en is licht, fris, elegant en levendig. Hij is jong te drinken en liefst zeer koud. Ook in spumante.
Lodi VA
California, Central Valley. Gekoeld door de Sacramento River, iets verfijnder, beroemd voor Zinfandel’s met frambozentoets.
Domaine de la Loge
Vallet, Muscadet, Loire. °1876. Jean-Yves Sécher sinds 1971, vijfde generatie en zijn dochter staat al in de startblokken. In 1980 huwde hij met Marie-Claude die de Clos des Bourguignonnes meebracht. 30ha waarvan 23 met muscadet. Ook een paar ha folle-blanche. Lutte raisonnée. Temperatuurgekoelde fermentatie. Werken niet met vreemde gisten. Maken een verrassende vieilles vignes die op grote houten foeders rijpt “zoals vroeger”. www.domaine-delaloge.com
Domaine Sylvain Loichet
Chorey-les-Beaune, in een pas gerestaureerde kelder onder een vervallen boerderij. Naarmate de huurcontracten van de door zijn ouders uitgeleende wijngaarden vervallen neemt deze jonge en gedreven wijnmaker ze over. Hij is gefascineerd door wat er in de wijngaard gebeurt en het eerste wat hij met de nieuw onder zijn vleugels gekomen stukken doet is ze omvormen naar biodynamische teelt. Sylvain doet erg zijn best om de druiven te laten spreken over hun terroir en het schijnt aardig te lukken zodat hij in 2007 de Découverte binnen zijn aoc werd van het Revue de Vin de France. Werkt ook nog steeds met druiven van andere telers. Geen filtering, geen klaring.
Fred Loimer
Oostenrijk, Kamptal. Jonge wijnmaker, verantwoordelijk voor het domein sinds 1998. 21ha met 55% grüner veltliner, 25% riesling, 10% chardonnay, 5% grauburgunder en 5% blauburgunder. Erg kwaliteitsgericht. Flying winemaker, ook actief in China. Snoeit zijn wijnstokken zeer laag om volop warmte te vangen en plant ze dichter bij elkaar dan andere om lagere opbrengsten en meer concentratie te krijgen. Zijn Grüner Veltliner van Spiegel is één van de beste van Oostenrijk. 130.000 flessen waarvan 40% voor de export. Erg moderne architectuur boven op zijn 19de eeuwse wijnkelders. Vanaf 2005 kwam een nieuwe opdeling in voege: terrassen en single vineyards. Wijn met de vermelding Terrassen komt van kleine steile percelen in Langenlois, te klein om een aparte wijn mee te maken, te goed om te laten opgaan in de basiscuvée. Drie cuvées met plaatsaanduiding (Seeberg, Kaeferberg en Steinmassel) werden vanaf hetzelfde jaar officiële single vineyard wijn, uitsluitend gemaakt met de oude stokken (minimaal 25jaar, maar vele zijn ouder) van de beste percelen. Dit beïnvloedde sterk de kwaliteit (maar ook de prijs…). Sinds kort maakt hij met zijn Dechant ook de beste pinot noir van het Kamptal. www.loimer.at
Loire jaargangen
2006: erg moeilijk jaar met complexe metorologische omstandigheden en veel rotting tijdens de normale oogstperiode; in ieder geval snel te drinken, maar heel vaak ondermaats; de regio’s die normaal gezien tanninerijke rode opleveren zijn nu verrassend zacht en zullen niet lang bewaren. 2005: Uitstekend jaar. De wijnen zijn evenwichtig en geconcentreerd. 2004: Het regende tijdens de oogst. Sommigen losten dit probleem op, anderen niet. Ook de natuurlijke overproduktie in reactie op 2003 was op veel plaatsen een probleem. 2003: Uitzonderlijk jaar door de grote hitte. Heel rijpe druiven. 2002: Zuivere wijnen met fijne tannines. 2001: gemiddeld jaar. De druiven bereikten hun optimale rijpheid niet. Openen. 2000: gemakkelijke wijnen die nu beter open gaan.
Alberto Longo
Lucera, Puglia. 35ha. Gesticht door de consulent Alberto Longo. Alle druiven worden met de hand geplukt en de opbrengsten worden bewust laag gehouden. Enzo Corrazzini is de agronoom, ook actief als consultant voor andere domeinen. Graziana Grassini, een leerlinge van Giacomo Tachis, is sinds 2004 de vaste oenologe. Ze is bekend voor haar wetenschappellijke aanpak en staat ook aan het hoofd van twee wijnlabo’s. Bijna alle wijnen komen uit onder de IGT Puglia. Het domein bottelt een zestal verschillende cuvées. In België verdeeld door Licata. http://www.albertolongo.it/
Weingut Doctor Loosen
Moezel. Bernkastel-Kues. Ernst Loosen, één van de grote ambassadeurs van de Duitse wijn (man van het jaar in 2005 bij Decanter). Studeerde oorspronkelijk voor archeoloog maar in 1987 was zijn vader zo ziek dat hij de leiding van het wat verwaarloosde familiedomein overnam. Opgeleid in het wijninstituut in Geisenheim. Stopte onmiddellijk met chemische bemesting. Erg gericht op terroir en kwaliteit. Bernhard Schug als keldermeester. 12 ha, 100% riesling, gemiddeld 60 jaar oud. Beschikt nog over een aantal 100jarige wijnstokken. Eén van de beste Moezel-wijnen die er bestaan. Intense en precieze wijnen en fantastische spätlese’s. Fris, fijn en elegant. Heeft ook een merkwijn, Dr L, met moezelwijnen van andere producenten, nam in de Pfalz het wijngoed JL Wolf over en treed op als adviseur voor Chateau Ste Michelle Winery in Washington. Volgend Decanter één van de tien beste witte wijnmakers van de wereld. www.drloosen.de
Bodegas López de Heredia – Viña Tondonia
Haro. Familie Lopez de Heredia. 170ha, verspreid over vier wijngaarden: Viña Tondonia, de grootste, met 100ha en Viña Cubillo, Viña Bosconia en Viña Zaconia, allen in de Rioja Alta. De aanplant bestaat uit tussen de 70 en 80% tempranillo, 10 à 15% garnacha en nog wat mazuela en graciano. Klassieker sinds 1877. In 1890 werd de eerste Reserva gebotteld en in 1914 kocht het domein de grote Viña Tondonia wijngaard, vandaag nog altijd het centrale stuk. Wat ouderwets maar daarom ook wel uitzonderlijk. Heeft 15.000 Bordeaux vaten liggen voor de rijping, maar blijft onveranderd zweren bij de enorme vaten van traditionele amerikaanse eik, waarvan sommige al meer dan 100jaar in gebruik zijn. Eigen ateliers om die vaten te maken maar ook om ze te herstellen, want men vind hier dat ook de microflora en de oude wijnsteenkorst van oude vaten mee de ziel van de Rioja bepaalt. Houden hun wijnen zeer lang bij, hun momenteel leverbare Gran Reserva Viña Bosconia dateert uit 1981. Ooit werd hier op grote schaal wijn gemaakt voor de Franse markt om de tekorten tijdens de phylloxera plaag op te vangen (Viña Medokkia, Viña Gravonia). Juan Carlos Montoya in de kelder, Maria José Lopez de Heredia als bedrijfsleider (vierde generatie). Viña Tondonia is de beste. Maken ook nog de traditionele, fluwelige, lang op eik gerijpte witte Rioja. www.lopezdeheredia.com , www.tondonia.com 90% van de produktie wordt in Spanje gedronken. In België verdeeld door Victor Bernad e Hijos, In Nederland door Van Wageningen & De Lange en Oud Reuchlin & Boelen.
Etienne Loew
Westhoffen, Alsace. Familiaal domein, sinds 1996 olv Etienne (°1974). Noordelijke Elzas. Droge, energieke rieslings. Machtige riesling van de Bruderbach. Homme de l’Année in het Revue de Vin de France 2004. Vandaag 7,5 ha, maar begon in 96 met slechts 76 ares. Lutte raisonnée en alleen lokale giststammen. Perfect rijpe druiven. Kan nog verbeteren volgens RVF. Opgeleid bij Boillot in de Bourgogne en Christom in Oregon.
Longariva
Rovereto, Trentino. Marco en Rosanna Monica. 22ha. °1976. 20ha. Zeer kwaliteitsbewust. Vinificatie per perceel en per ras. Een uitstekende 100% merlot, de Tovi, een complexere blend van merlot en de twee cabernet’s, de Tre Cesure, en een hele goede 100% cabernet sauvignon, de Marognon, opvallend omdat dit een moeilijke regio is voor de druif. Zelf is hij zeer trots op zijn pinot nero, de Zinzèle. Hoog kwaliteitsniveau. www.longariva.it In België verdeeld door Mig’s World Wines in Brussel.
Domaine de la Lorentine
Lirac. In 2003 overgenomen door de zusters Catherine en Sofie Armenier van Dom. Marcoux (Chateauneuf-du-Pape) en Jean-Louis Canto. Groot potentieel dat nu beetje bij beetje gerealiseerd wordt. Er wordt met de hand geoogst en getrieerd en slechts 75% van de druiven wordt geplet, de rest gaat er in zijn geheel in. De wijnen fermenteren in cementen tanks alvorens ze op fust gaan maar ze kennen geen lange schilweking. De verwachtingen zijn hooggespannen.
Domaine Lorentz-Klipfel
Barr, Alsace. °1824 door Martin Klipfel. Vandaag geleid door André Lorentz en zijn zonen Guy en Jean-Louis. Jean-Louis is de wijnmaker. 40ha. Ook actief als négoce en in totaal goed voor bijna 1,8 miljoen flessen per jaar. Breed gamma, met ondermeer veel VT enSGN en wat originele kleveners de heiligenstein. 20% export. Groot en eerder klassiek domein met redelijke kwaliteit (niet geproefd). www.klipfel.com
Fréderic Lornet
Montigny-les-Arsures, Jura. 16,5 ha in Arbois en Côtes-du-Jura, verspreid over 16 gehuchten. 8ha rood met 50% trousseau, 30% poulsard en 20% pinot noir, 8,5ha met 50% chardonnay en 50% savagnin. Maakte zijn eerste wijn in 1976, begon met eigen aanplantingen in 1981 en nam in 1989 de kelder van Genne, een oude abdij, over. Lutte raisonnée. Vernieuwer met ontypische Jura wijnen, zoals zoete savagnin wijn en niet geoxideerde chardonnays. Test de macération carbonique uit op poulsard. In België verdeeld door Ange Vin in Keerbergen.
Los Carneros VA
California. Napa Valley, Sonoma County. Meest zuidelijke VA, gekoeld door de baai. 2630ha, waarvan de helft chardonnay en een derde pinot noir. Koelere, lage heuvels met vaak mist. Arme en harde grond. Mooie Chardonnays, opwindende, naar aardbeien geurende Pinot Noirs, weelderige Merlots en uitgesproken Syrah’s. Afgekoeld door zeewind uit de San Pablo Bay. Levert een heel groot deel van de californische wijn aan.
Château Loubens
Sainte-Croix-du-Mont. Tijdens het interbellum gekocht door de de Sèze familie. In de AOC al lang de beste. 14 ha voor de witte met 95% semillon. Gebruikt nooit barrique ! en dit laat toe dat het terroir mooi tot uiting komt. Mooie op het zuiden gerichte hellingen met veel kalk in de ondergrond. Momenteel geleid door Arnaud de Sèze. Eén van de beste en meest evenwichtige. Ook 7ha voor rood (45% cab s, 40% merlot, 15% cab f).
Loupiac AOC
400ha. Deze kleine appellation ligt op de rechteroever van de Garonne, tegenover Sauternes. Net als Cadillac is het een klassieke, lichte aperitief, al jong drinkbaar (en liefst jong te drinken), die ook bij lichte nagerechten past. Sommige chateaux benaderen Sauternes met mooie zoete witte wijnen, deels gemaakt met botrytis-druiven. Het rendement ligt er echter veel hoger (40 hl/ha) dan voor Barsac of Sauternes (25hl/ha). Veel kenners vinden hem sterk gelijkend maar toch iets frisser dan bijvoorbeeld Sainte-Croix-du-Mont. Deze wijn past zeer goed bij Tarte Tatin.
Loureiro
Deze Spaanse en Portugese druif wordt veel gebruikt voor het maken van vinho verde. Erg aromatisch (kruiden). In Galicië gebruikt ter afronding. Aroma: laurier
Domaine de la Louvetrie
La Haye Fouassière, Muscadet. Jo Landron, die het vak leerde bij zijn vader. 15min ten ZO van Nantes. 46ha verdeeld over drie domeinen: la Louvetrie (26ha), les Grands Houx (5ha) en het Château de la Carizière (15ha). Bio. 7000 stokken/ha. Opbrengst varieert gewoonlijk rond de 50hl/ha maar sommige cuvées ondergaan in sommige jaren groene oogst om dit terug te dringen tot 40hl. Let sterk op terroir en de cuvées worden gemaakt per soort ondergrond of leeftijd van de stokken. De betere hebben ook een reëel verouderingspotentieel. Amphibolite is de lichtste, jong te drinken, l’Hermine d’Or en Fief du Breuil zijn wat steviger en die blijven 6 tot 12 maanden sur lies. Ook de Château de la Carizière wordt best jong gedronken, de Clos du Chateau blijft vijf-zes jaar goed, net als de Haute Tradition en de Fief du Breuil. 30% gaat naar de export. Eén van de beste domeinen van de Muscadet. www.domaines-landron.com In Nederland ingevoerd door Vinites, in België door Wine-Office in Lokeren. Ook bij Rob in Brussel.
Château La Louvière
Pessac-Léognan. André Lurton sinds 1965. 48ha waarvan 33 voor rood. Als eerste in de Bordeaux overgestapt op de schroefdop. Niet opgenomen in het klassement omdat het domein in 1959 toen het klassement werd gemaakt nog in puin lag. Kreeg wel de vijftiende plaats in het 2005 klassement van het Revue de Vin de France. Ligt tussen Haut-Bailly en Carbonnieux. In rood 64% cabernet sauvignon, 30% merlot, 3% cabernet franc en 3% petit verdot, in wit 85% sauvignon en 15% semillon. 20 tot 22 jaar oude stokken, 6500 tot 8000 per ha. 250.000 flessen. Wit wordt met de hand geoogst. Rood met 12 maanden eik, 50 à 75% nieuwe. Ook de witte ziet 12 maanden eik. Er wordt viermaal zoveel witte gemaakt als rode. De witte is elegant en fijn, gedomineerd door sauvignon en best op dronk tussen de vijf en tien jaar oud, maar hij kan 20 tot 30 jaar oud worden. In de beste jaren zijn ook de roden sterke bewaarwijnen en ze zijn erg regelmatig, meestal kruidig en fijn, vooral sinds 1998. Lang de ambassadeur van de regio en nog steeds heel goed. Momenteel met oenologen Michel Gaillard en Vincent Cruèges, geholpen door Denis Dubourdieu voor de witte en Pascal Ribereau-Gayon voor de rode. De rode wordt drinkklaar na vijf jaar en mag dan nog gerust 20 à 30 jaar liggen. Ook sterk en regelmatig in L de la Louvière, de tweede wijn. Sinds 2004 worden er geen wijnen meer van buiten het domein gemaakt (voorheen Couhins, Cruzeau en Rochemorin) en dit geeft aanleiding tot een betere parcellaire seledctie en vernieuwingen als de nieuwe revolutionaire Tribaies triage machine die toelaat om mechanisch de rijpe van de onrijpe druiven te scheiden.
Domaine La Louvière
Malviès, Côtes de la Malepère. Klaus Gröhe, een Duitse industrieel (jawel, die van de kranen) die het domein in 1991 kocht. 50ha. Merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon, chardonnay en chasan. Met de hand geoogst en getrieerd. Lutte raisonnée. Goed uitgerust. Past opbrengstbeperking toe (max 60 hl/ha). De hoofdwijn krijgt 7 à 9 maanden eik. Ook crémant en blanquette de Limoux. www.la-louvière.de
Lubbe, Tom
Nieuw-Zeelander die ondermeer ervaring opdeed in Zuid-Afrika. Tussen 1999 en 2002 wijnmaker op domein Gauby in de Roussillon. Heeft sinds 2001 een eigen domein in de Roussillon, Matassa, dat hij deelt met Sam Harrop.
Château Le Luc Régula
Bordeaux. 11ha. In 2001 aangekocht door Max Poussard die sindsdien wijngaard en kelders moderniseerde, met de goede raad van Olivier Dauga sinds 2003. Zijn Cuvée Bois Sacrée (70% cabernet sauvignon en 10% petiti verdot) is uitstekend, maar hij maakt ook een heel uitzonderlijke 100% petit verdot wijn, de Vin de Max. AOC Bordeaux.
Château Luchey-Halde
Pessac-Léognan. 29ha in Mérignac, vlakbij Bordeaux, en dankzij het leger niet verkaveld (het was een militair sportterrein sinds 1917). In 1999 aangekocht door de ENITA, een school voor landbouwingenieurs. 20ha momenteel aangeplant. De kelderuitrusting werd geplaatst in 2002 en is dus momenteel zeer modern. Directeur Jean Magne. Veelbelovend, momenteel natuurlijk nog erg jong maar 2002 was al een succes, rokerig en elegant als een echte Pessac.
Lugana DOC
Lombardia. Wit. Gebruikte druiven: trebbiano. Deze DOC brengt een stille of mousserende witte wijn van trebbiano druiven voort uit wijngaarden aan het Gardameer. Hij is vaak licht ziltig door de mineralen in de ondergrond en heeft karakter. De aroma’s zijn eerder floraal. Hij moet jong gedronken worden (max 1 of 2 jaar bewaren) en past zeer goed bij riviervis.
Domaine Baptiste Lumpp
Givry AOC. Zoon van Vincent Lumpp en neef van François Lumpp, sinds 2002 actief met eigen wijn, gemaakt van wingerds die hij huurt. Voorstander van de lutte raisonnée. Let goed op de eigenheid van elk terroir. Momenteel verkoopt hij al een vierde op fles wat hem toelaat te investeren. Wijngaarden vooral in Givry. Te volgen.
Pierre Luneau-Papin
Le Landreau. 30ha. Pierre & Monique Luneau-Papin en zoon Pierre-Marie. Het domein is al acht generaties lang in de familie. Gemiddeld 40jaar oude stokken, sommige gaan tot 65 jaar. Met de hand geoogst. Vinifieren per perceeltje om de identiteit van elk perceel duidelijk te doen uitkomen. Gewoonlijk vier weken schilweking en zes maanden sur lie. De L d’Or is de zgn. top-cuvée, zo mineralig dat hij tegen een riesling aanleunt, maar ook Le Pierre de la Grange, de Clos des Allées, de Pierre Blance (60jaar oude stokken), de Noëls en de Clos de Poyet zijn erg goed. Eén van de betere muscadet-wijnmakers. In Nederland verdeeld door Léon Colaris.
Cantine Giorgio Lungarotti
Torgiano, Umbrië. Giorgio Lungarotti stichtte in de vroege jaren 60 dit wijndomein, begon op een vooruitstrevende manier te vinifieren en plantte nieuwe varianten als de cabernet sauvignon en de chardonnay druif aan. Hij bouwde een mooi domein uit, met een uitstekend hotel (Le Tre Vaselle) dat zijn vriend Mondavi zo beviel dat hij het probeerde te kopiëren (het lukte hem niet). In de jaren 70 creëerde hij de Rubesco Riserva met druiven van zijn Vigna Monticchio wijngaard die de regio rond Torgiano uit de wijn-anonimiteit bracht en die voor de eerste maal bewees dat in Umbrië ook grote rode wijn gemaakt kon worden. In 1990 werd dit werk op een uitzonderlijke manier bekroond: zijn 12ha grote Vigna Monticchio wijngaard kreeg zijn eigen DOCG: Torgiano Rubesco Rosso Riserva. Hij overleed in 1999 op 89-jarige leeftijd, maar zijn dochter Chiara en stiefdochter Teresa zetten zijn werk voort. Chiara is de manager, een agronome die heel wat vernieuwingen doorvoerde in de wijngaard én de kelder, Teresa is de oenologe die sindsdien al twee nieuwe cuvées creëerde, de witte Aurente en de rode Giubilante. De druiven van de hoger gelgegen wijngaarden worden gebruikt voor de topcuvées, die uit de vallei voor de jonger te drinken basiswijnen. Alhoewel er met respect voor de natuur gewerkt wordt niet echt bio. In de kelder zal eerder met botti dan met barriques gewerkt worden en de grote cuvées krijgen ook een lange flesrijping alvorens ze verkocht worden. De laatste jaren werd er opnieuw geinvesteerd in technologie en werden bekwame consultants als Denis Dubourdieu en Lorenzo Landi aangetrokken. Vincenzo Pepe is de vaste oenoloog naast Teresa. 250ha in Torgiano (plus nog eens 40 die ze pachtten), 20ha in Montefalco. Goed voor een jaarproductie van 3 miljoen flessen (bijna de helft voor de export). In 2003 brachten ze hun eerste Sagrantino uit. Het gamma kent een 20tal cuvées die niet allemaal in Europa verkocht worden. Maken ook uitstekende olijfolie. www.lungarotti.net
Domaine Bruno Lupin
Frangy, Savoie. Familiedomein, sinds 1998 in handen van Bruno (°1962). 5,1 ha. Voorheen wijnmaker voor een Zwitserse coöperatieve bij Genève waar hij erg veel ervaring opdeed en geld bijeen spaarde om de originele 1,5 ha familiewijngaard uit te breiden en een kelder te installeren. 4,7 ha altesse binnen de cru Frangy, de rest is beplant met mondeuse. Jong te drinken, erg fruitige wijnen. Experimenteert momenteel wel een beetje en af en toe zit hij er ook wel een naast. De Cuvée du Pépé gemaakt met oude altesse stokken op een terroir met grote rolkeien is heel representatief; de cuvée Les Barriques is een mooi voorbeeld van de reactie van roussette op houtlagering.
Lurton, André
Eén van de grote figuren in de Bordeaux over wiens levensverhaal en verwezenlijkingen je een boek zou kunnen schrijven. Hij werd in 1924 geboren in een kamer van Château Bonnet en het was hier dat hij zijn carrière begon toen hij het kasteel in 1956 erfde van zijn grootvader. Hij was de man achter de heropstanding van de Entre-Deux-Mers door op grote schaal een nieuw type witte wijn, fris en fruitig, te verdelen, en zijn Chateau Bonnet is ook vandaag nog één van de beste Entre-Deux-Mers. Hij richtte zijn aandacht ook op de Graves, waar hij in 1965 het sterk verwaarloosde Château La Louvière kocht, vandaag één van de beste witte wijnen van de Bordeaux. Chateau Couhins-Lurton volgde in 1967, Chateau Cruzeau in 1973 en Chateau Rochemorin in 1979. In 1992 kreeg hij ook de leiding over Chateau Dauzac in de Margaux. Al in 1974 begon hij zijn strijd om de afscheiding van de noordelijke graves, een strijd die in 1987 werd afgerond met een overwinning en de creatie van de appellatie Pessac-Léognan. Hij bleef president van de AOC tot op 80 jarige leeftijd en nam in 2005 afscheid. Blijft een vernieuwer en bezieler en is vandaag ook de grote promotor van de schroefdop waarmee hij al in 1992 begon te experimenteren. Vandaag bottelt hij niet alleen zijn basiswijn maar ook sommige van zijn grote witte wijnen ermee. André Lurton kan met recht en reden één van de ‘godfathers’ van de Bordeaux genoemd worden en zijn belang kan moeilijk worden overschat. Hij heeft het niet zo op het grote geld dat naar de Bordeaux kwam en vind de opwaartse prijzenspiraal van de grote domeinen ongezond en nadelig voor de regio. Zelf gestart met zo goed als geen kapitaal zegt hij steeds dat hij met wijn geld wil maken en niet andersom. Vandaag bezit zijn maatschappij 630 ha in de Bordeaux en stelt hij 170 personen te werk. Een fles wijn met zijn naam is altijd de moeite.
Jacques en François Lurton
Zonen van André, die in 1988 hun eigen handelshuis oprichtten. Nadat ze beiden veel ervaring hadden opgedaan als consultants, begonnen ze met hun eigen firma en gamma. Ervan uitgaande dat men onder de juiste omstandigheden bijna overal ter wereld goede wijn kan maken, zijn ze nu actief in zes landen: Argentinië, Chili, Frankrijk, Spanje, Australië en Uruguay. In 1997 kochten ze 225ha in Argentinië (125ha nu aangeplant) en bouwden er een serieus wijnbedrijf rond. Ondertussen kochten en bouwden ze ook in Chili en de Languedoc. Al hun wijnen worden lokaal gevinifieerd en gebotteld, om vervolgens op de lokale markt te worden gegooid of naar Vayres, in de Bordeaux, te worden gerepatrieerd en op de wereldmarkt te worden gebracht.
Lussac-St-Emilion AOC
1400ha. Dit is de tweede grootste van de vier satelliet-apellaties van de St-Emilion. Haar wijngaarden liggen op zo’n 9 km van de stad, op klei-kalksteenhellingen, een klein grindplateau of op pure klei. Meestal binnen de vier jaar te drinken. Het is de zachtste en vrouwelijkste van de vier.
Château de Lussac
Lussac-St-Emilion. In 2000 aangekocht door de Belgische Griet Van Malderen. 26ha. 80% merlot, 20% cabernet franc. Gemiddeld 30 jaar oude stokken en een opbrengst van minder dan 45 hl/ha. Vernieuwde installaties, vergrote en klimaatbeheerste wijnkelders. Jean-Philippe Fort als oenoloog (naaste medewerker van Rolland). Voor 2000 maakte het kasteel allleen bulkwijn voor Moueix. Ook Chateau Vieux Maillet en Chateau Franc Mayne.
Emilio Lustau
Jerez, Spanje. °1896 door Don José Ruiz-Berdejo. Emilio Lustau Ortega verhuisde in 1940 de firma naar het Santiago district, waar ze tot 2001 zouden blijven. Tot 1960 leverde de firma alleen wijn aan andere exportfirma’s maar vanaf dan zelf actief en snel vernieuwend. Bleef altijd erg exportgericht. Vandaag geleid door Manuel Arcila Martin. In 1990 overgenomen door Luis Caballero, een fabrikant van likeur (de in Spanje erg bekende Ponche). Sinds 2001 in een grote goed uitgeruste bodega vlakbij Jerez met 6000 vaten. Gespecialiseerd in een hele reeks erg individuele droge sherry’s van kleine producenten, de zogenaamde almacenistas, en dus helemaal anders dan zijn grote concurrenten die een gestandaardiseerd product aanbieden. Beschikt zelf ook over een 170ha grote wijngaard, Les Cruces, in San Lucar de Barrameda, waarmee ondermeer hun Lustau Reserva gemaakt wordt. De East India Solera is een erg aparte sherry die gemaakt wordt in omstandigheden die een reis heen en weer naar Indië nabootsen. Juan Fuentes Romero is al sinds 1985 de wijnmaker (of de capataz general). Zeer breed maar ook interessant gamma, voor echte sherry liefhebbers een niet opdrogende bron van aparte sherry’s. In België ingevoerd door Bleuzé in Kontich, maar je vindt de Lustau sherry’s op veel plaatsen. www.emilio-lustau.com
Luxemburg
1350 ha. Wit, rosé en rood. Van Schengen aan de Franse grens tot Wasserbillig aan de Duitse, langs de hele lengte van de Moezel (42km), liggen zachtglooiende heuvels die al sinds de Romeinen druiven dragen en wijn voortbrengen. De bodem bestaat uit mergelaarde (Remich) of rotskalk (Grevenmacher) en brengt in hoofdzaak een nerveuze, droge en levendige witte wijn voort. Die van Remich zijn iets voller. De wijngaarden liggen gemiddeld op 150 à 250m hoogte, gericht op het zuiden en het zuidoosten, en de aanwezigheid van de rivier verzacht het klimaat voldoende. De twee belangrijkste kernen liggen rond Remich en Grevenmacher. De winters zijn gematigd en de zomers niet al te warm (subatlantisch klimaat). Ongeveer 725mm regenval per jaar. De Moselle Luxembourgoise werd in 1985 erkend als appellation controlée. Bijna 35% van de produktie bestaat uit rivaner of müller-thurgau waarmee een redelijk mollige en fruitige wijn wordt gemaakt. Het is de ideale mosselwijn. De elbling is het oude lokale druivenras, die een lichte, verfrissende wijn voortbengt, in de 19de eeuw nog gebruikt om Duitse wijn aan te lengen. Ze is goed voor 12% van de produktie. De pinot blanc is fris en delicaat, de auxerrois iets ronder. Luxemburgse pinot gris heeft vaak iets kruidigs en is rond en vol. De riesling van de kalkhellingen is elegant, stevig en complex, de gewürztraminer interessant en zwoel. Er bestaat wat rood met pinot noir, maar in veel jaren heeft deze niet voldoende warmte en zon gehad. Er bestaat zelfs een verdienstelijke, maar eigenaardige wit gevinifieerde pinot noir. De wijnen moeten opgediend worden aan een temperatuur tussen de 8 en 10°C. Er is een aanzienlijke produktie van mousserende wijnen, bestaande uit de goedkope Mousseux du Luxembourg, in het beste geval fris, en de betere Crémant de Luxembourg, sinds 1991 erkend als appellation, beduidend beter. Opdienen tussen de 6 en 8°C. Tweederde van de produktie is in handen van de coöperatieve Les Vins de Vinsmoselle (goed voor 860ha). 15% van de wijnbouwers staat hun oogst af aan handelaars die ze dan bottelen. 54 wijndomeinen oogsten en bottelen zelf. De Luxemburgers hebben hun eigen klassificatie die wordt gegeven wanneer de wijn geproefd voor hij op fles gaat. De beste is de Grand Premier Cru (18-20/20), dan volgt de Premier Cru (16-17,9/20), dan de Vin Classé (14 – 15,9/20), dan de Vin de Qualité, dan de Vin de Table. De laatste is over het algemeen te mijden. Het Marque Nationale – Appellation Controlée zegel staat er borg voor dat wijn van Luxemburgse herkomst is, niet is vermengd met een buitenlandse wijn en gebotteld en geëtiketteerd op de plaats van produktie.
Château Lynch-Bages
Pauillac. 5éme Cru Classé (maar verdient eigenlijk veel beter). In de 18de eeuw opgericht door Jean-Baptiste Lynch, afstammeling van een ingeweken Ier. In 1934 aangekocht door Jean-Charles Cazes. In 1974 naam zijn kleinzoon, Jean-Michel, over en hij herstructureerde het domein. Tussen 1981 en 1991 stevige moderniseringen en vanaf toen op zijn top. Eigenaar Jean-Michel heeft in 2007 na dertig jaar de teugels in handen gegeven van zoon Jean-Charles en dochter Sylvie. 90ha rood met 84% cabernet sauvignon, 9% merlot, 5% cabernet franc en 2% petit verdot. 4,5 ha wit met 45% sauvignon, 45% semillon en 10% muscadelle. 420.000 flessen per jaar. Zeer goed gelegen op het plateau van Bages met een mooie kiezellaag op een ondergrond van leem, kalk en kleiachtig zand met kiezel, goed afwaterend en poreus genoeg om de wortelstokken diep te doen graven. 30 tot 35 jaar oude stokken met een aanplantingsdichtheid van 9000 stokken/ha. 3 weken schilweking op inox. 12 tot 15 maanden op 60-70% nieuwe eik. Soepele maar typische Pauillac, geconcentreerd en stevig, zeer regelmatig. In hun jeugd al lekker en soepel, maar eigenlijk echte bewaarwijnen. Daniel Llose is al sinds 1976 actief op het domein en is nu de chef-wijnmaker, geassisteerd door Nicolas Labenne. Tweede wijn Chateau Haut-Bages Averoux, gemaakt met jongere stokken. De Cazes zijn ook eigenaar van Villa Bel Air en Ormes de Pez. In 2003 kochten ze 144 ha in de Minervois la Livinière. www.lynchbages.com
Château Lynch-Moussas
Pauillac. 5ème Cru Classé. 30% Merlot. Vrij licht en soepel. Familie Castèja sinds 1919 als eigenaar en bestuurder maar tegen 1970 ten gevolge van familieruzies vervallen en gereduceerd tot 4ha (zelfde familie heeft ook het handelshuis Borie-Manoux). In de jaren 70 heraangeplant met ontoereikende dichtheid. 35ha met 70% cabernet en 30% merlot. 220.000 flessen. Met de hand geoogst. 12 tot 16 maanden eik, 60% nieuwe. Meestal licht en eenvoudig volgens Parker, maar sinds 95 in stijgende lijn met de 98 en de 2000 als uitschieters (maar de Revue de Vin de France vind alles voor 2001 ondermaats). Kan naarmate de druivelaars ouder worden wel nog veel verbeteren. Les Hauts de Lynch-Moussas als tweede wijn. Meer potentieel dan momenteel wordt gerealiseerd.
Ktima Lyraraki
Alaghni Irakliou, Kreta. °1966. Domein ten zuiden van Heraklion. 100.000 flessen per jaar. Gebroeders Lampos en Sotiris Lyrarakis. In 1986 begonnen de broers met een actie om de met uitsterven bedreigde witte druivenrassen Daphni en Plyto te redden, waarmee ze vandaag interessante mono-cepages mee maken. Naast hun lokale rassen als vilana, kotsifali en mandilaria planten ze ook uitheemse druiven als syrah, merlot, cabernet sauvignon en grenache aan. George Tzoumaïdis is de oenoloog. www.lyrarakis.gr In België geïmporteerd door George Kassotakis in Luik, in Vlaanderen te koop bij de Grand Cru Vinotheek in Deinze.