I
Wijnwoordenboek
IGT (Indicazione Geografica Tipica)
Oorpronkelijk gecreëerd om er de SuperToscanen in onder te brengen en dus veel losser qua regels dan de DOC. Slaat op een grotere regio dan een provincie en bepaalt vooral dat de gebruikte druiven uit die grote regio moeten komen en van een bepaald type moeten zijn. Omdat er erg weinig controle is is er veel misbruik. De kwaliteit kan dus varieren van gewéldig tot onnozel en alleen de naam van de maker is de garantie. Heeft zeker als verdienste gehad dat het de ingeslapen Italiaanse wereld terug wakker heeft geschud, maar het bestaansrecht wordt nu wat in vraag getrokken.
Vin de Pays de l’Île de Beauté
Corse. Wit en Rood. Wijngaarden langs de oostkust van Corsica. Vaak frisse landwijn, soms iets boven de middelmaat.
Illes Baleares, Vi de la Tierra
Balearen, Spanje. De wijnen uit Mallorca die niet onder de DO’s Binissalem en Pla I Levant terecht kunnen worden ondergebracht onder deze benaming. De meest zijn echte toeristen-wijntjes. 1400 ha, vooral op Mallorca. In rood werd vooral manto negro, callet, tempranillo, monastrell en cabernet sauvignon aangeplant, in wit moll, macabeo, parellada, moscatel en chardonnay.
Illuminati
Controguerra, Abruzzo. °1890 en al 120 jaar in de familie. Diego Illuminati en kinderen Lorenzo, Stefano en Anna. Claudio Cappellacci en Giorgio Marone zijn de eonologen. 100ha binnen de DOC Controguerra en de DOCG Colline Teramane. Trebbiano en Montepulciano, maar ook riesling, passerina, chardonnay, garganega, malvasia, sauvignon, cabernet sauvignon, sangiovese, . Goed uitgerust. Maken gebruik van Sloveense eik. Naaste een eigen schuimwijn een uitgebreid gamma in wit en rood. Het grootste familiedomein van Abruzzo en tegelijk één van de betere. www.illuminativini.com
Incrocio Manzoni
Professor Manzoni gaf les aan de hogeschool van Conegliano en ontwikkelde daar in de jaren 20 en 30 van vorige eeuw een hele reeks kruisingen, die (heel verwarrend) worden aangeduid als Incrocio Manzoni wat gewoon kruising door Manzoni wil zegge, gevolgd door een cijferreeks.
Incrocio Manzoni 2.15
Kruising tussen de prosecco en de cabernet sauvignon. Ook bekend als manzoni nero of rosso. Gebruikt in blends in de Colli Euganei, Colle di Conegliano, Montello, Piave en Colli Asolani.
Incrocio Manzoni 6.0.13
Kruising tussen pinot bianco en riesling renano. In het begin vooral in Friuli, Veneto en Trentino, maar nu meer en meer verspreid. Gekweekt door professor Luigi Manzoni in de jaren dertig.
Incrocio Manzoni 13.0.25
Kruising tussen raboso en muscat. Zeer fruitig, veel suikers maar ook veel zuren.
Infinitus
Argentinië. 80-jaar oud bedrijf. In 1996 overgenomen door Dom Vistalba. 50ha, met een gemiddelde opbrengst van 50 hl/ha. 5ha Cabernet sauvignon, 20 merlot, 10 malbec, 5 syrah, 5 chardonnay, 5 semillon.
Inzolia
Siciliaanse druif waarvan toch wel zo’n 12000 ha aangeplant werden. Typisch is de geur van noten, vaak ook tropisch fruit. Meestal frisse zomerwijntjes in een blend met cattaratto, trebbiano en chardonnay.
Irancy AOC
Bourgogne. De 120ha in Irancy brengen heldere, pure pinot noirs voort, soms met toevoeging van césar en tressot en soms de moeite. De toevoeging van césar (maximaal 10%) kan belangrijk zijn, alhoewel deze zowel voor karakter en verouderingspotentieel kan zorgen als voor een smaakverflauwing. Bij hoge opbrengsten is het niet zo’n geweldige druif en maakt ze de wijn flauw, met wat opbrengstbeperking brengt ze veel tannines aan en ook een erg speciaal karakter. Irancy is gewoonlijk erg fruitig. Sinds 1977 heeft het dorp zijn eigen AOC.
Irouléguy AOC
Sud-Ouest. 200ha. Rood en rosé met tannat (max 50%), cabernet franc (axeria) en cabernet sauvignon, wit met gros manseng en petit courbu. Bijna de volledige produktie van deze oeroude wijnstreek in Frans Baskenland word verwerkt door de lokale coöperatieve. De wijngaarden liggen op terrassen met vooral rode zandsteen, daarnaast wat klei en schilfersteen en hier en daar wat kalk, soms op hellingen met een hellingsgraad tot 80%. De winters zijn er vrij zacht met veel neerslag, de lente regenachtig, de zomer heet en droog met soms hevige onweders. De herfst is droog en zacht dankzij een zuidenwind die de regen tegenhoudt en de druiven droogt wanneer het toch regent. 50% van de rode aanplant is tannat (bordelesa), 30% cabernet franc (axeria) en 20% cabernet sauvignon. In wit is 96% van de aanplant gros manseng, de rest is petit courbu en petit manseng. Door de moeilijke bereikbaarheid van de terrassen is de opbrengst vrij laag. De AOC dateert van 1970, maar tot in 1984 maakte alleen de lokale coöperatieve er wijn. Rode Irouléguy bestaat in drie soorten: de gewone (stevig en kruidig, bramen), de cuvées (meer body en hout, enkele jaren flesrijping nodig) en de domeinen (zeer goed, kruiden en zwarte vruchten, stevige afdronk). De gewone kan goed gekoeld en jong uitstekend combineren met gegrilde vis met een garnituur van gegrilde paprika’s. Het sterk geaccidenteerde terrein met sterk uiteenlopende bodemsamenstelling levert een grote verscheidenheid aan smaken op. Er is ook frisse en droge rosé, fris, fruitig en delikaat dankzij de cabernet. De witte is zeldzaam en gemaakt van manseng (xuri ixiriota) en petit courbu (xuri cerrabia). Hij is van grote klasse en geurt naar witte bloemen, witte perziken, citrus, boter, amandelen. Fris drinken (9-10°C). De bekendste domeinen zijn Arretxea, Etxegaraya en Illaria. De Vignerons du Pays Basque is de lokale coöperatieve, ook een vaste waarde.
Irsai Olivér
Hongarije. Kruising tussen Pozsony en Pearl of Csaba waarmee snel verouderende maar erg aromatische wijnen à la muscat worden gemaakt; pluk begin september.
Ischia DOC
Op het kleine eiland Ischia bevinden zich twee van de oudste druivenrassen van Italië, de forastera en de biancolella. De druivelaars bevinden zich op terrassen en hangen bijna in zee. De wortelstokken moeten diep graven in de vulkanische, tufsteen bevattende bodem. De wijnen zijn mineralig en gekarakteriseerd door een bittere toets die aan amandelen doet denken.
Isola e Olena
Barberino Val D’Elsa, Chianti. Paolo de Marchi. 50ha. Eén van de voortrekkers van de Toscaanse kwaliteit maar minder mediageil dan andere. Hecht zeer veel belang aan terroir en aan het werk in de wijngaard. Voor hem is het wijnmaken alleen maar de donkere kamer waar men ontwikkelt wat er al in zat. Stevige en tanninerijke cabernet sauvignon Collezioni di Marchi. Zeer goede sangiovese, de Cepparello, soms nogal streng wanneer jong maar altijd met veel respect voor de wijn en nooit me teveel hout. Naar het schijnt niet de beste chianti classico (85% sangiovese, 10% canaiolo en 5% syrah), veel van zijn beste druiven gaan in de Cepparello, een 100% sangiovese. Keert zich af van de zware supertoscanen voor de Amerikaanse markt en vindt het Nutella wijnen: alle kindjes van de hele wereld vinden het lekker… www.isoleolena.it
Isonzo del Friuli DOC
Friuli-Venezia Giulia. 1300 ha. Wit, rood. Gebruikte druiven: zie collio. De wijngaarden in het dal van de Isonzo zijn al sinds 1974 erkend als DOC. Ze worden afgekoeld door een bergwind en de beste liggen op een onderlaag van kiezelstenen. Vooral de witte wijn is zeer goed en hij lijkt veel op die uit Collio. De Bianco wordt gemaakt van tocai friulano, malvasia istriana, pinot bianco en chardonnay, maar er is ook prachtige sauvignon blanc, chardonnay of pinot grigio. Er is ook erg goede spumante. De rosso wordt gemaakt van de klassieke franse soorten, maar veel interessanter zijn de fruitige en zeer aromatische franconia en de volle refosco del peduncolo rosso.
Château d’Issan
Margaux AOC. 3ème Cru Classé. 28 ha. Familie Cruse sinds 1945. Lang middelmatig maar sinds 2000 onder leiding van Emanuel Cruse junior en terug erg goed. Even goed jong als oud. Blason d’Issan is de tweede wijn.