H
Wijnwoordenboek
Fritz Haag
Brauneberg, Mosel. 7,8 ha wijngaarden. Sinds 1965 geleid door Wilhelm Haag, kleinzoon van Fritz. 400 jaar oud wijndomein. 42 ha, volledig gemoderniseerd. Eén van de beste rieslings van Duitsland. De wijngaard van het Juffer Sonnenuhr heeft tachtig jaar oude wijnstokken. Door het Duitse tijdschrift WeinGourmet uitgekozen tot één van de beste van de regio. In 1985 de eerste om een kwaliteits-basiswijn (QbA) op de markt te brengen. Geen hypermoderne technologie, wel heel veel werk in de wijngaard en heel veel ervaring. Thomas en Olivier zijn zijn zonen, maar Thomas heeft een eigen succesvol wijngoed, Schloss Lieser, en Olivier doet ervaring op in de Rheingau bij Wegeler.
Domaine Habsiger
Domaine Habsiger
Gertwiller, Alsace.
10 ha, verspreid over de omliggende dorpen. Ongeveer 40.000 flessen en een deel van de productie wordt nog steeds en vrac verkocht en niet gebotteld. Paul Habsiger ontwikkelde het domein sinds de jaren 60, maar tot in de jaren 80 hielden ze ook nog vleeskoeien en teelden ze maïs. Alain Habsiger sinds 1992 en hij schakelde geleidelijk over naar een monocultuur. Bekend voor zijn gewurztraminer en zijn crémant (met de hand geoogst in wijngaarden die geen herbicides zien). Maakt ook een mooie, droge klevener van een wijngaard van 0,64ha. Erg aardig gelegen in het centrum van Gertwiller. www.alsace-habsiger.com
Weingut Kurt Hain
Piesport, Moezel. Gernot en Susanne Hain sinds 1988, maar al in de familie sinds 1600 (maar het was Gernot’s vader die het hotel bouwde en de mooiste stukken wijngaard aankocht). 5,5ha. Wijngaarden op de Piesporter Goldtröpfchen en Domherr, met verbrokkelde Kaolin-leisteen. 85% riesling en 5% elk van weissburgunder, spätburgunder en rivaner. Traditioneel maar goed. Houdt van een nogal reductieve stijl voor zijn rieslings. Heel goede naam in de vakpers als één van de jonge, getalenteerde wijnmakers van de Moezel. www.piesportergoldtroepfchen.de In België verdeeld door Véra Vinum in Kelmis.
Hajós-Baja of Hajós-Vaskuti
2304 ha. Grote Vlakte (Zuid-Hongarije). Wit en rood. Gebruikte druiven: wit met chardonnay en rheinriesling, rood met kadarka, kekfrankos, cabernet en zweigelt. Een mediterraan klimaat, verzacht door oceaaninvloeden, maakt hier een rode wijntraditie mogelijk. Droge, warme zomers en ijskoude winters. De wijnen zijn traditioneel en vaak wat saai, maar er zijn briljante uitzonderingen (Villa Stephen). De witte ontberen vaak de nodige zuren. Dorpen Baja, Bátmonostor, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút.
Schloss Halbturn
Halbturn, Burgenland, Oostenrijk. Laatbarok kasteel, ooit een zomerresidentie van de Habsburgs. Eigendom van Baron Paul Waldbott-Bassenheim. Eén van de oudste wijnkastelen van Oostenrijk met de eerste aanplant in 1214 alhoewel het baron Paul was die in 1960 de draad terug oppikte en de basis legde voor het huidige domein. 65ha. 40ha in Wittmanshof, vlakbij het kasteel en in 1960 omgevormd van akkerland tot wijngaard, 10ha op de Jungerberg waar de oude terrassenbouw in ere werd hersteld en 15ha op de Leithaberg, pas in 2001 erbij gekomen maar met enkele van de oudste stokken van het domein. In 2001 gerenoveerd waarbij 40 van de 65ha opnieuw werden aangeplant. Een doorgedreven domemonderzoek vond dan plaats op alle wijngaarden zodat ze beter in percelen konden worden opgedeeld waarbij de juiste druif op de juiste plaats terechtkwam. Sinds dan ook geleid door een neef, Markus Graf zu Königsegg, die in de oude paardenstallen een moderne wijnkelder installeerde en die in 2006 de volledige verantwoordelijkheid kreeg. Met de hand geoogst in kleine cassettes. www.schlosshalbturn.at In Nederland geïmporteerd door het Twentsch Wijnhuis in Vasse en door Hans Molenaar in Bloemendaal.
Haloze
Appellatie binnen de Prodravje wijnregio. Overs van de Drava rivier. Steile hellingen met zandsteen op dolomietrots. De wijngaarden liggen op de toppen van de heuvels. Typisch hier is het gras dat men tussen de rijen laat groeien om erosie tegen te gaan. Vooral wit met laszki rizling, riesling, traminer, pinot gris, sauvignon en müller-thurgau (die hier rizvanec heet). Beetje pinot noir. Halozan is de naam van een lokale witte blend die jong erg zuur kan zijn.
Hamelin Bay
Margaret River, Australië. °1992 door Richard Drake-Brockman en zijn vrouw Ros. Domein in Karridale in het zuiden van het Margaret River territorium, waar het koeler is. 25ha. Cabernet sauvignon en shiraz op de hogergelegen delen, chardonnay, semillon en sauvignon blanc op de lagere. Wijnmaker Julian Scott (twee oogsten bij Bonny Doon !) begeleid de vinificatie die niet op het eigen landgoed gebeurt maar wordt uitbesteed. De Five Ashes Reserve wijnen zijn de beste, de Rampant White en Red vormen de basis. http://www.hbwines.com.au/
Hanepoot
Zuid-Afrika. Zie Muscat d’Alexandrie
Winzerhaus Hans Stich den Buben
Baden-Baden-Steinbach. In 1474 schonk de Markgraf van Baden aan zijn favoriete kok, Hans Stich den Buben, een aantal wijngaarden op steile hellingen (en dus met veel zon) in Umweg, vlakbij Baden-Baden. In 1934 stichtten een aantal wijnboeren in Umweg de Winzergenossenschaft Umweg. Drie jaar later werd er in het nabije Steinbach eveneens een koöperatieve gesticht. Beide deden het goed en besloten in 1976 samen te smelten tot de Winzergenossenschaft Umweg und Steinbach en in de daaropvolgende decennia werd heel geregeld geïnvesteerd in uitrusting, proeflokalen en marketing. Vandaag telt de coöperatieve 430 leden en draagt ze de naam Winzerhaus Hans StichdenBuben. Umweg is een van de vier wijngebieden buiten Franken die de klassieke bocksbeutel-fles nog mogen gebruiken. www.stichdenbuben.de
Harewood Estate
Denmark, Great Southern, Australia. 9ha. James Kellie, wijnmaker bij Howard Park van 1998 tot 2003, was ook verantwoordelijk voor de wijnen van dit landgoed die hier werden gevinifieerd. Toen het domein te koop kwam, besloot hij toe te happen. Er werd in ijltempo een kelder gebouwd en de eerste botteling onder James was de 2004. Zeer sterke chardonnay van de originele aanplant uit 1988. Ook wat pinot noir. Ook wijnen met aangekochte druiven uit de regio. www.harewoodestate.com.au
Harlaftis
Stamata, Attica, Griekenland. In 1935 opgericht door rozijnenhandelaar Nikos Athanassiadis aan de voet van de Penteli berg, maar vandaag omring door huizen door de snelle groei van Athene. Oorspronkelijk maakte het domein wijnen voor de hotels in Athene. 2,5 ha op 370m hoogte. Ada Athanassiadis en echtgenoot Diogenes Harlaftis brachten het domein vanaf eind jaren 50 op een andere hoogte en begonnen met de aanplant van Franse rassen, de vernieuwing van de installaties en modernere snoeivormen. De kleinkinderen Nikos en Aemilia kochten ondertussen ook een domein in Nemea omdat er in Stamata geen plaats meer was. Ze kopen ook druiven in. Goed voor een jaarproduktie van 450.000 flessen. In Stamata bestaat de ondergrond uit klei en poreuze zandsteen waar ze oude stokken met assyrtiko, chardonnay en cabernet sauvignon hebben staan. Voor hun rode worden agiorghitiko druiven uit hun eigendom in Nemea gebruikt. Eerder rustiek qua stijl. Diogenes is verantwoordelijk voor de wijngaard, Nikos in de kelder maar Panos Zoumboulis is de oenoloog. Alhoewel het domein exporteert ook vandaag nog sterk gericht op de Atheense markt. De Athanassiadi naam wordt gebruikt voor de eenvoudigere wijnen, Ktima o Chateau Harlaftis voor de betere cuvées. www.harlaftis.gr
Harlan Estate
California, Napa Valley. °1984 door de vastgoedontwikkelaar Bill Harlan (°1940), reeds mede-eigenaar van Merrydale Vineyards. Don Weaver als algemeen directeur (en vooral bezig met de wijngaard), Bob Levy sinds 1990 als oenoloog, Michel Rolland als consultant sinds 1989. Dichtheid tussen de 2000 en 5000 stokken/ha. 30 à 40 hl/ha. 70% cabernet sauvignon, 20% merlot, 8% cabernet franc, 2% petit verdot. 1990 was de eerste jaargang die op de markt kwam. De gebouwen die momenteel de kelders huisvesten waren klaar in 2002. Vinifieren bijna 50 percelen apart en de minder geslaagde worden in bulk verkocht of gaan in de tweede wijn, The Maiden. Alleen lokale gisten. 30 dagen schilweking. Na 14 maanden wordt er geblend en dan gaat de wijn tussen de 24 en 36 maanden op nieuwe eik. Geen collage, geen filtering. Zeer duur en erg kleine produktie (in slechte jaren maar 700 kisten). Tweede bedrijf heet Bond waar hij sinds 1997 samenwerkt met kleine onafhankelijke wijngaard-eigenaren, de eerste resultaten zijn goed. Momenteel bestaan drie cuvées, Vecina, St Eden en Melbury, iets minder duur maar nog altijd alleen voor de happy few (800 kisten per cuvée).
Harslevelü
Hongarije. Samen met de Furmint druif gebruikt voor het maken van Tokaj. Brengt zachtheid en body aan.
Harrop, Sam
Jonge Nieuw-Zeelandse wijnmaker, één van de jongste master of wine (in 2005), zes jaar werkzaam als consulent voor Marks & Spencer en actief als wijnmaker in Spanje en de Roussillon. Eigen domein in de Roussillon, samen met landgenoot Tom Lubbe, onder de naam Matassa. Kreeg in 2005 de opdracht om in de Loire een twaalftal domeinen te begeleiden om een meer exportgerichte rode Loire wijn te maken door te mikken op grotere rijpheid van de cabernet franc en het beperken tijdens de vinificatie van de extractie van harde tannines. Vooral de topdomeinen zijn het hier niet mee eens maar Interloire ziet hier een oplossing voor de vele domeinen die met hun noordelijke wijnstijl moeilijk hun draai vinden in de Angelsaksische markt.
Hárslevelü
Hongarije. Deze druif is goed voor een kruidige aromatische witte maar is ook het grootste bestanddeel van de meeste Tokaj waaraan hij aroma’s toevoegd. In min of meer heel Hongarije aangeplant om er mono-cépage wijnen mee te maken van wisselende kwaliteit. Indien goed gemaakt is hij vol, visceus en geurig, met aroma’s van lindenhoning. Duitse naam Lindenblättrige.
Ktima Hatzimichalis
Château Haura
Cérons. Geleid door Denis Dubourdieu die het in 2001 in pacht nam van eigenaar Bernard Leppert. Gemeente Illats. Vanwege de diepe kiezellagen grotendeels heraangeplant met rood. 13,2ha met 61% cabernet sauvignon en 39% merlot. Geen herbicides. 2ha blijven in gebruik voor een vieilles vignes witte onder de AOC Cérons met 50% sauvignon en 50% sémillon. Exotisch en fris, best jong te drinken. Goed op weg om de referentie voor de AOC Cérons te worden.
Château Haut-Bages-Libéral
Pauillac. 5ème Cru Classé. Eigendom van de familie Merlaut sinds 1983. Vlakbij Latour. Heraangeplant en gemoderniseerd en sinds de jaren 90 goed. 80% cabernet sauvignon, 17% merlot, 3% petit verdot. Een echte Pauillac. 28ha voor de hoofdwijn. Tweede wijnen zijn La Chapelle de Bages en La Fleur de Haut Bages Libéral. Geleid door Claire Villars. Veel ronde keien met grof zand en een ondergrond met veel kalk. Gemiddelde leeftijd van de stokken is 30 jaar. 16 maanden eik waarvan 40% nieuw. http://www.hautbagesliberal.com/.
Château Haut-Bailley
Leognan. Buur van La Louvière. Amerikaan Robert Wilmers (eigenaar van de Amerikaanse zakenbank M&T) sinds 1998, daarvoor de Belg Jean Sanders (vanaf 1979), daarvoor Daniel Sanders (een négociant uit Lille van Belgische afkomst). Wilmers gaf de leiding echter over aan de dochter van Jean, Véronique Sanders, in samenwerking met oenoloog Gabriel Vialard. Goede prijs/kwaliteit verhouding. Tweede wijn La Parde de Haut-Bailly sinds 1967. 33ha waarvan 28 ha wijngaard. Vlakbij Bordeaux. 65% cabernet sauvignon, 25% merlot, 10% cabernet franc, met 15% Vieilles Vignes van vlak na de phylloxera. 40 tot 45 hl/ha. De druivenrassen staan er nog door elkaar. www.chateau-haut-bailly.com. Wordt aanzien als de zuivere expressie van wat een graves moet zijn (elegant fruit met een licht rokerige toets). Terroir met goede drainage, ondergrond met kiezel en zand. Alleen rood, want een zeer goed terroir ervoor. Sinds 2006 is Véronique Sanders ook presidente van de Union des Crus Classés de Graves.
Château Haut-Barrail
Médoc AOC. Bégadan. Cyril Gillet. Zeer oud domein (17de eeuws op middeleeuwse grondvesten). 6ha, onder deze naam gemaakt sinds 1995. Vooral merlot, beetje cabernet sauvignon. Kalkhoudende klei. 70% merlot, 30% cabernet sauvignon. 6500 stokken/ha. 18 maanden eik, 80% nieuwe.
Château Haut-Batailley
5ème Cru Classé. 22 ha. Snelrijpende wijn maar zeer goed. Eigendom van familie Borie. Meerderheid cabernet sauvignon. Tweede wijn Latour l’Aspic. Erg regelmatig.
Chateau Haut-Bellevue
Lamarque, Haut-Médoc. Oud domein, gesticht in 1890 door François Signorait en toen een halve hectare groot. 16ha, met ongeveer 55% merlot, 40% cabernet sauvignon en 5% petiti verdot. Ook nog eens 1,5ha wijngaard onder de AOC Moulis-en-Médoc. Sinds 1986 geleid door de achterkleinzoon, Alain Roses en zijn vrouw Corinne. In 1991 werden modernere installaties ingehuldigd, met ondermeer een barrique-kelder en een cuvier. Ondertussen kregen sommige percelen beter geschikte rassen aangeplant en werden andere vernieuwd. Alain’s inspanningen werden in 2003 beloofd met de Cru Bourgeois status. Terroir met veel kiezel, nogal gelijkend op dat van de AOC Margaux. Meestel gevinifieerd op één derde nieuwe eik. Nu gevinifieerd door Corinne, daarvoor door de gebroeders Boissenot. Sinds 2004 is de familie ook eigenaar van Chateau Grand-Tayac in de Margaux (zie daar). www.chateauhautbellevue.fr In Nederland verdeeld door Mijneigenwijn.nl.
Château Haut-Bergeron
Preignac, Sauternes. 6,15ha rood met 60% merlot en 40% cabernet sauvignon. 33,22 ha wit met 90% semillon, 5% muscadelle en 5% sauvignon blanc. 100.000 flessen per jaar. Patrick en Hervé Lamothe. Ligt in de omgeving van Yquem. Wijngaarden in Sauternes, Bommes en Preignac. Zeer regelmatig. Zeer hoge kwaliteit dankzij een héél strenge triage die alleen de botrytis druiven neemt. Rijke, krachtige wijnen, zeer liquoreux. Soms wat bekritiseert omdat hij finesse mist, maar blijft zeer goed in zijn stijl en heeft een excellente prijs/kwaliteitsverhouding. Het domein maakt ook witte en rode Graves. www.chateauhautbergeron.com
Château Haut-Bergey
Pessac-Léognan. Fam Garcin-Cathiard. Pas tegen het einde van de 20e eeuw bekender geworden. Michel Rolland als raadgever, maar daarnaast ook Jean-Luc Thunevin voor hun micro-cuvée Chateau Branon en sinds kort ook Alain Raynaud. Op weg om een vaste waarde te worden.
Château Haut-Blanville
Saint-Pargoir, Languedoc. In 1997 overgenomen door Bernard en Béatrice Nivolet, president van Unisys. Expansie en investeringen sinds die tijd. Modern gemaakte, rijke wijnen. 47ha met een 30tal ha binnen de cru Grès de Montpellier van de AOC Coteaux du Languedoc. Niet minder dan 13 druivenrassen op drie apart te onderscheiden terroirs (Les Peyrals, vooral kalkbrokken, Les Charmes, vooral kiezel en Rieutort met vooral klei en kalk). Beste wijngaarden op Les Peyrals (plateau van Saint-Pargoire). De Clos des Poètes, een 98% mourvèdre, telt ondermeer de wijnauteur Steven Spurrier onder zijn fans. Het domein past de lutte raisonnée toe. Gemiddelde opbrengst 30hl/ha. Ook de bewaarwijnen schijnen jong al toegankelijk te zijn. www.blanville.fr
Château Haut-Bonneau
Montagne Saint-Emilion. 7,5 ha, begin jaren 70 aangekocht door vader Marchand die in 1989 overleed waarna zijn vrouw het verder zette. De zoon Bruno Marchand had in 97 al het kasteel van zijn grootvader gekocht (Ch. La Croix des Ducs in de Bordeaux AOC) en nam in 1998 het beleid over van dit kasteel (hij was toen 19 jaar). Geholpen door Olivier, zijn jongere broer. Het domein verkocht vroeger zijn wijn in bulk, maar Bruno bottelt nu 90% van de oogst zelf. Moderne technieken en respect voor terroir.
Château Haut-Brion
Pessac-Léognan. 1er Cru Classé. 43,2 ha. Domaine Clarence Dillon. Tweede wijn Bahans Haut-Brion. Geleid door Jean-Philippe Delmas, die in 2004 zijn vader opvolgde die voor hem 42 jaar lang de leiding had. Ongeveer 50% van de oogst wordt gebruikt voor de grand vin. 18% cabernet franc, de rest is de helft cabernet sauvignon en de helft merlot. Evenwicht en harmonie, eerder dan kracht en concentratie (redelijk lichtgekleurd meestal). 2,7 ha voor een witte met sémillon dominantie, één van de beste van de regio. Waarschijnlijk het beste domein van de Graves. Klei en zand bedekt met een kiezellaag. Legendarisch en het eerste Bordeaux kasteel dat ooit apart werd vernoemd (als Ho-Bryan).
Mas Haut-Buis
La Vaquerie, Coteaux du Languedoc. Olivier Jeantet. In het noorden van de Hérault, op het plateau van Larzac, op een hoogte van ongeveer 300m. Sinds 1998. Eerste jaargang in 1999. 12 ha met 60jaar oude carignan stokken, syrah en grenache. 35 hl/ha. Leisteen, klei en kalk. Met de hand geoogst. Vriend van Alain Caujolle. Goed bezig. Zijn Carlines is een goed geprijsde en zeer smakelijke instapwijn, de Costa Caoude behoort tot de betere wijnen van de Languedoc. Ook een witte 100% grenache blanc, de Agrunelle.
Château Haut-Carles
°1994. Fronsac. Stéphane en Constance Droulers, sinds 1983 geassocieerd met schoonvader Antoine Chastenet de Castaing, maar nu meer en meer rechtstreeks geleid door de Droulers. Eén van de oudste domeinen van de Fronsac. 20ha, waarvan 8 onder druif. 95% merlot. Klei-kalkhellingen. Vanaf 2003 ging de kwaliteit nog eens met een grote sprong vooruit dankzij serieuze investeringen in technologie. De Haut-Carles wordt vooral met oude merlot-stokken gemaakt. De gewone Chateau De Carles is OK en onmiddellijk drinkbaar. Samenwerking met de oenoloog Christian Veyry. Raad van Robert Vifian.
Château Haut-Colombier
Premières Côtes de Blaye. 54ha. Ligt op één van de hoogste heuvels van de Blaye. Klei en kalk en goed gelegen wijngaarden op zonnige hellingen. Vooral merlot. 2ha wit met sauvignon blanc. Eigendom van Jean Chety, een professor in de wijnbouw, en zijn twee zonen Olivier en Emmanuel (een oenoloog), afstammelingen van een oud geslacht van wijnbouwers (°1809). Mooi gamma met mooie prijzen.
Château Haut-Marbuzet
Saint-Estèphe. Cru Bourgeois. 58 ha. Henri Duboscq en zoon sinds 1952. Ligt op een croupe met kiezels op een ondergrond van klei en kalk, tussen Montrose en Cos d’Estournel. Wijn met persoonlijkheid. Zeer goede prijs/kwaliteit. Erg opmerkelijk kelderpotentieel. Wist begin 2006 nog drie ha bij te kopen.
Château Haut-Maurac
Médoc AOC. Saint-Yzans-de-Médoc. 28ha. Olivier Decelle. Lutte raisonnée, groene oogst, triage op kwaliteit in de wijngaard en bij het arriveren in de kelders. Mooi micro-klimaat en veel kiezel in de ondergrond (ligt op een mooie croupe).
Haut-Médoc AOC
Deze wijnregio beslaat de zuidelijke helft van de Médoc, waar de beste kiezelgrond ligt. Hij is vooral bekend voor zijn zes specifiekere appellations: Margaux, Listrac, Moulis, St-Julien, Paullac en St-Estèphe. De appellation Haut-Médoc slaat op alle gronden buiten deze zes. Wijnen uit de Haut-Médoc kunnen eenvoudig en elegant zijn en perfect voor stevige, eenvoudige maaltijden, maar ze kunnen ook krachtig en edel zijn en ideale begeleiders van feestelijke gerechten. Ze hebben allemaal minimaal enkele jaren flestijd nodig om toegankelijk te worden. Om hun combinatie van finesse en kracht te laten uitkomen dienen ze op 16-17°C gedronken te worden. Sommige sommeliers raden ze ook aan in combinatie met vis, maar dan moeten ze jonger open en op frissere temperatuur geserveerd. Er zijn vijf Crus Classés, daarbuiten kan de kwaliteit schommelen van uitmuntend tot zwak. De beste kunnen tien tot vijftien jaar rijpen. De wijngaarden dicht bij de Garonne leveren lichtere wijnen op, die van het plateau erachter zijn steviger. Gewonere kasteelwijnen mogen (en moeten) na drie tot vijf jaar geopend worden. Typisch zijn de aroma’s van pruimen, frambozen, zwarte bessen, kersen, vanille, toast, cederhout, kruiden, tabak, koffie of cacao. De wijn is een ideale begeleider van lam, gevogelte of rund. Ook uitstekend bij gebraden rundvlees, rollade, konijn.
Haut-Médoc jaargangen
1995 was best voor de merlot wijnen. 1996 kende stevige tannines die pas tien jaar later echt verzacht zijn. 1997 was lekker, gemakkelijk en zacht en volledig op dronk (en vaak al wat te oud). 1998 komt pas nu (2006) tot zijn recht. 1999 was licht en gemakkelijk. 2000 was een topper op alle vlakken. 2001 was goed voor soepele en lekkere wijnen, iets minder misschien dan 2000, maar toch goed. Goed en onderschat 2002 dankzij het mooie weer in de nazomer die de cabernet sauvignon perfect deed rijpen. Een klassieker met zeker bewaarpotentieel. 2003 leverde rijke en stevige wijnen op omdat het warme weer de cabernet sauvignon perfect deed rijpen, maar in veel wijngaarden was er sprake van droogtestress en gestoofde uitgedroogde druiven. Heel uiteenlopend, de beste schijnen die met zware kleigrond te zijn. Er is nog steeds onenigheid over het bewaarpotentieel. 2004 was goed voor rijpe, stevige en evenwichtige flessen die over het algemeen een mooie evolutie wachten. De fout die het meest voorkomt is onrijpheid en een gebrek aan dichtheid. 2005 gaf fruitige, warme wijnen met goede tannines en lange frisse afdronk, dankzij de perfect gerijpte cabernets en zeer rijpe (maar niet over-rijpe merlots). 2006 was een moeilijker jaar maar leverde over het algemeen frisse wijnen met bewaarpotentieel op (bij wie zijn vak kende!). 2007 was een slecht jaar voor de merlot’s, een goed voor de cabernet’s dankzij een mooie septembermaand. Een redelijk klassiek Bordeaux jaar. Vooral elegantie en fruit, maar geen diepgang. Snel te drinken.
Haut-Médoc jaargangen
1995 was best voor de merlot wijnen. 1996 kende stevige tannines die pas tien jaar later echt verzacht zijn. 1997 was lekker, gemakkelijk en zacht en volledig op dronk (en vaak al wat te oud). 1998 komt pas nu (2006) tot zijn recht. 1999 was licht en gemakkelijk. 2000 was een topper op alle vlakken. 2001 was goed voor soepele en lekkere wijnen, iets minder misschien dan 2000, maar toch goed. Goed en onderschat 2002 dankzij het mooie weer in de nazomer die de cabernet sauvignon perfect deed rijpen. Een klassieker met zeker bewaarpotentieel. 2003 leverde rijke en stevige wijnen op omdat het warme weer de cabernet sauvignon perfect deed rijpen, maar in veel wijngaarden was er sprake van droogtestress en gestoofde uitgedroogde druiven. Heel uiteenlopend, de beste schijnen die met zware kleigrond te zijn. Er is nog steeds onenigheid over het bewaarpotentieel. 2004 was goed voor rijpe, stevige en evenwichtige flessen die over het algemeen een mooie evolutie wachten. De fout die het meest voorkomt is onrijpheid en een gebrek aan dichtheid. 2005 gaf fruitige, warme wijnen met goede tannines en lange frisse afdronk, dankzij de perfect gerijpte cabernets en zeer rijpe (maar niet over-rijpe merlots). 2006 was een moeilijker jaar maar leverde over het algemeen frisse wijnen met bewaarpotentieel op (bij wie zijn vak kende!). 2007 was een slecht jaar voor de merlot’s, een goed voor de cabernet’s dankzij een mooie septembermaand. Een redelijk klassiek Bordeaux jaar. Vooral elegantie en fruit, maar geen diepgang. Snel te drinken.
Haut-Montravel AOC
Sud-Ouest. Wit, met sémillon, sauvignon blanc en muscadelle. Dit is de likeurversie van de Côtes de Montravel, afkomstig uit vijf dorpen en gemaakt met zeer laat geplukte druiven.
Haut-Poitou VDQS
Loire. 800 ha. De wijngaarden van de Haut-Poitou liggen op een groot plateau ten noorden en ten westen van Poitiers op een bodem van kalk en mergelaarde, op lichte hellingen tussen de 100 en 150 m hoogte. DE wijngaarden liggen verspreid over een 40tal gemeentes en zo goed als in alle gevallen zijn de domeinen gemengde bedrijven die ook zonnebloemen, maïs of graan telen. De bodem is kalkrijk met in het oosten en noorden van de aoc ook klei gemengd met silex in de bovenlaag. Droog en gematigd klimaat. De witte is strak en knisperend op basis van sauvignon, chenin blanc en chardonnay, een beetje fié gris en nog wat folle blanche. De rode is gemaakt van gamay (dan licht en droog) of van cabernet (rode vruchtjes, framboos, peper, meer bewaarpotentieel). In kleinere hoeveelheden bestaat er ook pinot noir en merlot. Er bestaat ook een droge frisse rosé van Cabernet Franc.
Cave Coopérative de Haut-Poitou
Neuville-de-Poitou, Loire. °1948. 280 leden, 520ha, goed voor 85% van de totale productie van de Haut-Poitou. Goed gemaakt, pretentieloos en goed geprijsd. Al 20 jaar bezig met verbetering met als ultieme doel de verheffing tot AOC. De Chateau La Fuye (rood) en de Chateau de Brizay (wit) zijn de toppers. Jean-François Trouvé is de keldermeester. Sinds 2006 gecommercialiseerd door Alliance Loire. www.cavehautpoitou.free.fr
Château Haut Segottes
Saint-Emilion. Danielle André. 9ha met 60% merlot, 35% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. 50.000 flessen. Zelfde plateau als Figeac en Cheval Blanc. Altijd goed maar altijd karakter en zijn terroir weerspiegelend. In mindere jaren soms wat droog en streng.
Domaine de la Haute Borne
Vernou-sur-Brenne, Vouvray, Loire. 13ha. Vincent Carême (°1976). Chenin liefhebber van de jonge generatie die gelooft in de druif en er een volledig gamma droge en halfdroge wijnen mee maakt. Minerale, fijne en complexe wijnen. Hij is afkomstig van wijnbouwers en wanneer hij in 1997 zijn eigen domein wil (na zijn diploma en een stage bij Francois en Bruno Sorgue in Eguisheim) vindt hij geen wijngaarden en werkt twee jaar in Zuid-Afrika. Eind 1998 koopt hij 5ha en begint er zijn eigen wijn te maken. Laat zijn wijnen een jaar op eik rijpen, wat in het begin te veel hout gaf maar leerde snel bij. Vanaf 2002 uitstekend. Ook heel sterk in schuimwijn. Liefst bezig met fruitige, droge of halfdroge Vouvray’s, minder met de grote zoete. Geeft zelf ook halftijds les aan het lyceum van Amboise (viticultuur).
Domaine de la Haute Févrie
Maisdon-sur-Sèvre, Muscadet. Claude Branger. °1915. Derde generatie. Manuele oogst. Een liefhebber van echte muscadet, rijp maar dus altijd ook zeer droog. Zeer precies en evenwichtig gevinifieerd. 21ha met 85 jaar oude stokken. Wijngaarden op de hellingen van de Sèvres, tussen Saint-Fiacre en Monnières. Lutte raisonnée. Zijn Les Gras Moutons is een heel typische maar ook heel goed gemaakte muscadet. De cuvée l’Excellence komt van 50 tot 80 jaar oude stokken op een ondergrond van gneiss. De Clos Joubert wordt gemaakt met 35 jaar oude stokken en wordt opgevoed op eik (7 à 8 maanden). 40% export. Niet verkrijgbaar in België. Behoort tot de betere muscadet’s.
Domaine Les Hauts-Chassis
Crozes-Hermitage. Franck Faugier. Nam op 34 jarige leeftijd het domein van zijn vader over en had wat tijd nodig om te reorganiseren en te ontsnappen aan de cooperatieve. Veelbelovende gemotiveerde wijnbouwer die heel bedachtzaam te werk gaat. Eerste jaargang in 2003. 12 ha in de AOC, twee cuvées: de fruitige basiscuvée Esquisse, de smakelijke Les Galets en de ambitieuzere Les Chassis. Een domein met veel toekomst.
Hautes-Côtes de Nuits AOC
Bourgogne. 660 ha. Wit met chardonnay en aligoté, rood met pinot noir. Deze appellation régionale beslaat een dozijn dorpen in de heuvels achter de Côtes de Nuits waar vroeger vooral aligoté gemaakt werd, maar waar sinds de jaren 70 de kwaliteit van de wijn in stijgende lijn gaat. De wijn is speels en licht met een aantrekkelijke pruimensmaak. De hoogte van 400m is een probleem in minder goede jaren. In zeer warme jaren als 2003 bleek dit een voordeel, met perfecte rijping van de pinot noir (elders in de Bourgogne was het te heet). De aard van het terrein is eigenlijk vooral geschikt voor chardonnay, maar voorlopig blijft deze nog in de minderheid. Deze wijn moet jong gedronken worden bij eenvoudige gerechten als pasta, vis of kip, op ongeveer 14°C. Enkele jaren kelder kan hij aan, maar hij gaat niet spectaculair verbeteren.
Hautes-Côtes de Beaune AOC
Bourgogne. Gebruikte druiven: chardonnay, pinot noir. Deze appellation régionale slaat op een twintigtal dorpen in de heuvels achter de Côtes de Beaune en is vaak de moeite van het proberen waard. De productie ligt hoger dan die van de Hautes-Côtes de Nuits. De wijnen hebben vaak genoeg kwaliteit om goede bourgogne’s te zijn, maar hij heeft eigenlijk een zeer goed jaar nodig om echt goed te zijn. De wijngaarden liggen op 350 à 400m hoogte, eigenlijk wat te hoog voor topkwaliteit.
Cave des Hauts de Gironde
Belangrijkste producent binnen de AOC Premières Côtes de Blaye, goed voor 1700 ha en 350 aangeslotenen. Meer dan de helft van hun produktie is wit. Hebben Premières Côtes de Blaye, maar ook VdP Charentais. Hun Excellence de Tutiac is OK.
Domaine des Hautes Noëlles
Saint-Léger-les-Vignes. Sinds de jaren 1930. Serge Batard, derde generatie. Gelegen in het noordelijke deel van de AOC Muscadet Côtes de Grand Lieu met sterke Atlantische invloed en met wijngaarden op het zuidwesten. Zand en klei op micaschist. Aromatische wijnen met stevige zuren, bij uitstek geschikt voor zeevruchtenschotels (vier cuvées). Ook een paar leuke fruitige wijntjes voor alledag met de naam hého. 5,5 ha rood (gamay, grolleau en cabernet franc), 17,5 ha wit (85% melon, de rest folle blanche en chardonnay). Lutte raisonnée. Zeer regelmatig en homogeen. www.vigneron-serge-batard.com
Hautes Terres de Comberousse
Comberousse, Languedoc. Familie Reder. Niet ver van Montpellier. Alain Reder (een pied-noir) arriveerde in 1973 in dit geïsoleerde stuk garrigue om er schapen te kweken; in 1986 plantte hij 12ha aan met witte cépages (roussanne, rolle en grenache blanc). 20.000 flessen per jaar. Rolkeien en rotsen, zeer arme grond. Eén van de eerste om echt goede witte languedoc’s te maken. Genereuze zonnewijnen met weinig zuren en goede begeleiders van de lokale keuken. Maken geen concessies aan wat de gemiddelde consument verwacht en aroma’s als honing, gember en muskaatnoot zijn hier normaal, in nochtans perfect droge wijnen. Zoon Paul volgde zijn vader in 2001 op en toonde de dezelfde passie. www.comberousse.com
Château Haut-Segottes
St-Emilion, Bordeaux. 9ha in het zanderige deel van de aoc. 60% merlot, 35% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon. 50.000 flessen per jaar. Uitstekend terroir dat het deelt met kastelen als Figeac en Cheval Blanc. Was het eigendom van Danielle André-Meunier maar in 2007 aangekocht door Olivier Decelle, de eigenaar van Chateau Jean Faure. Karaktervolle wijnen die vooral de eerste tien jaar erg aangenaam zijn. In moeilijke jaren een beetje te streng, maar in goede jaren op zeer hoog niveau. Danielle André was sinds 1972 naast oenologe ook degene die de wijngaarden beheerde. Het kasteel kwam in haar familie in 1860. Al 20 jaar een vaste waarde van de aoc en een zeer klassieke St-Emilion. De wijnen worden met de hand geoogst, gefermenteerd op cuve en daarna 18 maanden opgevoed op 20% nieuwe eik. Ze worden daarna ongefilterd gebotteld. De hoofdcuvée bevat een groot deel cabernet franc.
Domaine Hauvette
Saint-Rémy-de-Provence. Dominique Hauvette, advocate en ooit skilerares in Val d’Isère van waar ze afkomstig is. Sinds 1988 actief als wijnmaakster en beïnvloed door mensen als Noël Michel en Eloï Dürrbach. 15ha groot domein. 12ha rood met 50% grenache, 18% syrah, 18% cabernet sauvignon, 8% cinsault en 6% carignan. 1,35ha wit met 40% marsanne, 30% roussanne en 30% clairette. 30.000 flessen per jaar. Terroir met klei en kalk, rijk aan gefossiliseerde schelpjes, op het noorden gerichte wijngaarden. Veel olijf- en amandelbomen in de omgeving. Erg beperkte rendementen, erg kleine produktie. Zeer discreet, maar een vurig en erg op haar onafhankelijkheid staand temperament. Bio vanaf het begin, biodynamisch sinds 2003. Vinifieert op beton, met eivormige cuves, om het terroir beter te laten doorkomen en distantieert zich meer en meer van hout. Eén van de beste vrouwelijke wijnmaaksters van het Zuiden van Frankrijk. Zijdezachte rode, witte vin de pays met zeer veel diepgang en harmonie. Onterecht veel te onbekend.
Hawke’s Bay
Nieuw-Zeeland. 4582ha, tweede grootste regio van Nieuw-Zeeland. De chardonnay en de sauvignon blanc triomferen hier. De bodem bestaat vooral uit zanderig en ziltig leem, maar is zeer gevarieerd. Ook de cabernet sauvignon, de merlot en de müller-thurgau doen het goed. Warm en zonnig klimaat. Goede wijngaarden op kiezelgronden aan de Tuki-Tuki en Ngaruroro.
Hegarty Chamans – Domaine de Chamans
Eigendom van John Hegarty, eigenaar van een groot publiciteitsagentschap. Aangekocht in 2002. Eerste jaargang 2003. 20ha. 32% grenache, 24% syrah, 28% carignan, 15% mourvèdre, 1% cinsault. Voor wit 50/50 marsanne en roussanne, maar er is ondertussen ook witte grenache aangeplant. Zandsteen en klei. Heuvels boven Trausse-Minervois. Bio en zo weinig mogelijk tussenkomst in de wijngaard, maar modern uitgerust in de kelder. Met de hand geoogst en getrieerd. Ongefilterd gebotteld. Samuel Berger, afkomstig uit de Bourgogne, is de wijnmaker. www.hegartychamans.com
Weingut Dr. Heger
Ihringen am Kaiserstuhl, Baden. Joachim Heger. VDP lid. °1935 door Dr Max Heger die van patiënten alles te weten kwam over het potentieel van de regio en uiteindelijk van job veranderde om op twee bergen de topstukken op te kopen. Zoon Wolfgang Heger nam in 1949 over en maakte het vanaf de jaren 60 tot een topdomein. Vandaag wordt het bedrijf geleid door kleinzoon Joachim (sinds 1992), die al sinds 1981 keldermeester is. 17 ha op de Ihringer Winklerberg, de Achkarrer Schlossberg en de Freiburger Schlossberg. Terroir met loess en verbrokkeld vulkaangesteente. 24% spätburgunder, 24% riesling, 19% grauburgunder, 13% weissburgunder, 8% silvaner, 5% chardonnay. Het Weinhaus sinds 1985 voor de basis, het weingut voor de toppers. De Ihringer Winklerberg is zijn top terroir met een uit voornamelijk vulkanisch gesteente bestaande ondergrond. Zelfs in 2003 kregen wijnen van dat terroir een duidelijke mineraliteit mee, bovenop de power en de verdichte structuur. Zeer sterk in weiss- en grauburgunder. www.heger-weine.de
Heida
Heida
zie Savagnin
Charles Heidsieck
Reims, Champagne. °1785 als Heidsieck maar deze tak ontstond in 1851 door Charles Heidsieck, in de VS bekend als Champagne Charlie. Tamelijk klein huis (2 miljoen flessen per jaar). Vandaag geleid door Anne-Charlotte Amory, maar het was Daniel Thibault, overleden in 2002, die van Charles Heidsieck een topmerk en een referentie maakte door niet minder dan acht jaargangen te gebruiken voor de blend. Introduceerde de botteldatum op het tegenetiket en richtte zo de aandacht op de bewaarcapaciteiten van champagne, ook voor een simpele brut (wel al mee gestopt). 40ha rood met 83% pinot noir en 17% pinot meunier. Kopen ook druiven aan in hun omgeving. Eigendom van de Groep Rémy Cointreau. Vormt nu samen met Piper het bedrijf P. & C. Heidsieck waarbinnen Piper verantwoordelijk is voor het grote publiek en Charles zich specialiseert in meer karaktervolle, chardonnay-gedomineerde flessen. De uitstekende en betaalbare basiscuvées krijgen gewoonlijk 70% chardonnay en 30% pinot noir. De Brut Blanc de Blancs Blanc des Millénaires is de topcuvée. www.charlesheidsieck.com
Ktima Helios
Zie onder Kokotos.
Henkel & Söhnlein Sektkellereien KG
Wiesbaden. °1832. Actief in de productie van schuimwijn sinds 1856, tegen 1910 was de firma marktleider voor sekt. Resultaat van een merger in 1987 tussen Henkell & Co en Söhnlein Reingold. Namen daarvoor en ook daarna veel andere producenten over, het laatste decennium ook in Oost-Europa,waar de groep zeer actief is. Goed voor een jaarproduktie van ongeveer 200 miljoen liter wijn en schuimwijn. Momenteel geleid door Hans-Henning Wiegmann. In Oost-Europa marktleider in vele landen. Deinhard is één van hun grote merken. www.henkel-soehnlein.de www.deinhard.com
Domaine Henry
St Georges d’Orques, Languedoc. Laurence en François Henry. 15ha wijngaard. Voor rood grenache, carignan, mourvèdre, cinsault en syrah, voor wit chardonnay en terret blanc. De stokken zijn gemiddeld 25 jaar oud, maar het domein heeft nog cinsault staan die tegen de 80jaar oud is. Drie verschillende terroirs: één met rolkeien, één met kalk uit de jura periode en één met kalk gemengd met chailles (bevat vuursteen). Eigenzinnig gamma wijnen die erg “Languedocien” zijn in een herkenbare huisstijl, maar die ook duidelijk verwijst naar de eigenheid van de cru St-Georges d’Orques. In België verdeeld door Cavopro. www.domaine-henry.com
Henschke
Keyneton, Eden Valley, Australië. °1868 door de Henschke familie nadat ze in 1861 uit Silezië gevlucht waren om religieuze redenen. Nu Stephen (°1950) en Prue Henschke, die beiden ondermeer twee jaar in Geisenheim in Duitsland studeerden. 40.000 kisten per jaar. Een van de beste middelgrote rode wijn makers van Australië. Heel oude stokken met lage opbrengsten. Gebruiken nieuwe eik maar op een heel zorgvuldige manier. Zeer hoge kwaliteit, moeilijk vindbaar en duur. Terroir primeert. Bio naar de geest. Scoort zeer goed in de gids van James Halliday (vijf sterren). Maakt sinds 1968 de cultwijn Hill of Grace, één van de weinige Australiërs die in de buurt van de Grange van Penfolds komen. De eigenaars zijn rusteloze perfectionisten die continu experimenteren met klonen, technieken, eiklagering en wijngaardbeleid (dat laatste meer het domein van Prue), met een ongelooflijk oog voor detail. Fascinerend wijndomein, één van de beste van Australië. www.henschke.com.au
Herdade do Esporão
Reguenges de Monsaraz, Alentejano, Portugal. Zeer belangrijk domein in de Alentejo (600ha). Eén van de grotere maar niet vekeerd bezig. Graniet en leisteen. In 1973 aangekocht door Finagra (Joaquim Bandeira en Dr José Alfredo Parreira Holtremann Roquette) die er door de revolutie echter pas in 1979 aan konden beginnen werken. Bouw van een moderne wijnmakerij in 1987 die nog onlangs werd uitgebreid. Vandaag bezitten ze een installatie voor hun populairdere reeksen als Monte Velho en een aparte voor de kleinere producties zoals de Esporão reeks. Tweeduizend vaten van 225 liter, 75% Amerikaanse eik, 25% Franse eik. In 1989 kwamen de eerste Esporao flessen op de markt, drie jaar later gevolgd door de Monte Velho reeks. Uitgebreid gamma. Sinds 1995 vernieuwing van de aanplant en introductie van druppelirrigatie. Overname van de Herdade dos Perdigões (180ha). Alleen de toppers worden handgeplukt. David Baverstock, de technisch directeur, een Australiër, beïnvloedt sterk. Maken sinds 1998 ook olijfolie en sinds 2000 ook kazen. www.esporao.com In België geïmporteerd door Nogueira & Cie, In Nederland door de Portugese Wijnkopers.
Heredad Ugarte
Laguardia, Rioja. 120ha. Familie Eguren die al sinds 1870 in de wijn zit. In 1957 gesticht door Anastasio Jesus Victorino Eguren Ugarte (°1933) toen hij met de fiets de wijnen van zijn vader zelf begon te verkopen. In 1985 verhuisde de firma naar grotere en modernere gebouwen en in 1989 startte de bouw van een moderne, goed uitgeruste wijnkelder. Dochters Mercedes en Asuncion doen nu ook hun intrede in het management. Export vanaf 1997. Onder de Bodegas Eguren naam komen de gewonere produkten uit, de klassieke Rioja’s komen uit onder de Heredad Ugarte naam. Al vanaf het begin met de hulp van schoonbroer Martin Cendoya. Javier Marquinez de Lagran in de kelder. www.heredadugarte.com
Bodegas Herederos del Marques de Riscal
Elciego, Rioja, Spanje. 185 ha met verdejo en viura in de Rueda, 220 ha met tempranillo, graciano en mazuela in de Rioja Alavesa. Nemen ook druiven af van onafhankelijke wijnbouwers (ongeveer 60% voor de rode). 21000 eiken vaten. Jaarproduktie van 4,5 miljoen flessen. Gesticht in 1860 en toen de grote vernieuwer. Nog steeds in handen van de nakomelingen. In 1868 eerste om Franse druivenrassen te gebruiken en om wijn te maken volgens de Bordelese tradities en als dusdanig eigenlijk één van de stichters van de Rioja traditie. Al van het begin een eigen kuiperij. Enkele cabernet sauvignon wijnstokken uit die periode staan nog steeds overeind. Al snel begonnen hun wijnen te scoren en ook in Frankrijk prijzen te winnen. Wat ingedommeld in de jaren 80, maar in 1994 terug wakker geschoten met een eerste top-rioja in de moderne stijl, de Baron de Chirel. Het bedrijf kijkt nog altijd naar de Bordeaux en Paul Pontallier (Ch. Margaux) is één van de raadgevers. Recent werd naar Bordelees voorbeeld ook de sorteertafel geïntroduceerd, als de eerste bodega in Spanje om dit te doen. De bekende architect Frank Gehry is verantwoordelijk voor de hypermoderne nieuwe gebouwen die op zichzelf een belangrijke architecturale bezienswaardigheid zijn. Ook grote vernieuwer in de Rueda waar het bedrijf in 1972 als één van de eerste de moderne, frisse witte Rueda wijnen begon te maken, en er in 1974 met groot succes de sauvignon blanc introduceerde. www.marquesderiscal.com In België verdeeld door Laurent Perrier, in Nederland door Van Der Linden, Walraven & Sax.
Hereus da Ribas
Consell, Mallorca, Spanje. °1711 en daardoor het oudste wijngoed van Mallorca. Vanaf 1986 namen ze ook de verkoop en het bottelen in eigen handen. 40ha. Modern uitgerust. Maria Antonia Oliver Morales stuurde het domein andere wegen op nadat ze zich losmaakte van haar zuster Joana en verliet ondermeer de DO Binissalem omdat ze vond dat de strenge voorschriften haar vrijheid om de wijn te maken die zelf wou beknotten. Ze kan worden beschouwd als de vrouw die het druivenras gargollassa van de vergetelheid redde toen er nog maar vier stokken bekend waren (nu zijn er al 2800 aangeplant). Ze heeft ook de oudste manto negro stokken van Mallorca. Haar zoon Javier Servera is één van de twee jonge oenologen, een perfectionist die al eens een complete jaargang (1999) terugtrok omdat hij er niet tevreden over was. Juffrouw Araceli Servera is de tweede. http://www.bodegaribas.com/
Domaine Pierre Hering
Barr, Alsace. 10tal ha. Pierre Hering, maar opgevolgd door Jean-Daniel (°1971) zijn zoon, een landbouwingenieur. Wil zo weinig mogelijk tussenkomen in de wijngaard en zoekt vooral een zeer droge en pure stijl zoals zijn vader en dus zonder residuele suikers. Mooie sylvaner en gewurztraminer. Grote toekomst.
Weinbau Hermann
Fläsch, Graubünden, Zwitserland. Peter (°1951) en Rosi Hermann. 6,5ha. Eén grote wijngaard van 5ha ligt compleet op terrassen. 42% blauburgunder, 25% riesling x silvaner, 11% sauvignon blanc, 5% grauburgunder, 5% zweigelt, 3% chardonnay. De rest is verdeeld onder lokale rassen als de completer, dakapo, diolinoir en acolon. Klein beetje merlot. Het domein ontstond jaren 70 toen de familie na ruilverkaveling besloot om zich op wijnbouw te concentreren. Peter begon opnieuw te studeren als wijnmaker en bottelde in 1981 zijn eerste jaargang. Zoon Roman is momenteel in opleiding. Verkochten in het begin nog een deel van de oogst maar verbouwingen in de jaren 90 en in 2002 laten vandaag toe om alles zelf te bottelen in moderne en propere installaties. Bio. Goed domein. www.weinbau-hermann.ch
Hermitage AOC
Rhône. 131ha. Rood met syrah, marsanne, rousanne, wit met roussanne en marsanne. Een grote rode Hermitage is één van de klassiekers uit de wijnwereld die elke liefhebber minstens éénmaal moet meemaken, maar hij is duur, redelijk zeldzaam en niet elke producent is even goed. De wijngaarden liggen op de hellingen van Tain l’Hermitage en zijn allemaal op het zuiden gericht. In het westelijk deel bevat de ondergrond veel graniet, ideaal voor rood, in het oosten wat meer loess en rolkeien en daar komt de witte meer tot zijn recht. Aan de syrah mag tot 15% marsanne of roussanne worden toegevoegd. Rode Hermitage is tanninerijk, zeer aromatisch, en vraagt om minstens vijf à tien jaar kelder. Zijn smakenpallet wordt dan zeer rijk en zelfs wat excentriek. Sommige kunnen zelfs op hun gemak twintig jaar aan en zijn dan uitermate prachtige en unieke wijnen. Drinken op kamertemperatuur (16-18°C) bij rijke gerechten als een wildschotel. Helaas vandaag ook zeer duur geworden en erg moeilijk te vinden. Door de kleine oppervlakte volledig in handen van gevestigde namen. In de witte zijn er moderne, snel drinkbare geurige wijnen, maar ook traditionele die tien, twintig of dertig jaar nodig hebben en zéér goed zijn. Ze zijn gemaakt met roussanne en marsanne en zijn fijn en soepel met overweldigende aroma’s van bloemen, véél bloemen, met een beetje vanille en gegrilde amandelen. Ze zijn goed voor een kwart van de totale produktie. Hij kan jong gedronken worden, maar is toch merkelijk beter na vijf of tien jaar. In de tussenliggende jaren is hij vaak wat vlak. Drinken op 12°C.
Hermitagé
Oude nu verboden verrijkingsmethode. In jaren waarin de rode Bordeaux wijnen te schraal of dun waren werd er krachtige Hermitage wijn aan toegevoegd. Die flessen waren duurder dan de zuivere Bordeaux.
Hessische Bergstrasse
441 ha. Gebruikte druiven: riesling, müller-thurgau en silvaner. Deze kleine Duitse wijnregio ligt tussen Heidelberg en Bensheim, rechts van de Rijn. De bodem is zeer gevarieerd maar bevat veel löss. In hoofdzaak bestaat de regio uit het Bereich Starkenburg maar een klein geïsoleerd wijngebied dat Bereich Umstadt heet ligt meer naar het noordoosten. Witte druiven overheersen hier, met de riesling, goed voor meer dan 50%, op kop, gevolgd door müller-thurgau (9%), silvaner (8%) en kerner (4%). Slechts 18% van de produktie is rood, met de spätburgunder als belangrijkste varieteit. De meeste boeren in de regio leveren aan coöperatieven maar de productieomstandigheden zijn moeilijk en de faam van de regio beperkt. Een groot deel van de produktie wordt lokaal geconsumeerd. Twee belangrijke dorpen zijn Eppenheim en Bernheim. In het eerste ligt de grootste coöperatieve van de streek, in het tweede liggen de beste wijngaarden. Bernheim is ook gekend voor zijn goede eiswein van het Staatsweingut.
Freiherr Heyl zu Herrnsheim
Nierstein, Rheinhessen, Duitsland. Sinds 1972 bezig met bio-wijnbouw en dus een echte pionier op dit vlak, sinds enige tijd bijna volledig biodynamisch. Wijngaarden op de steile hellingen van de Roten Hang in Nierstein, een terroir met rode leisteen. Aanplant (2006) met 60% riesling, 10% weissburgunder, 18% silvaner en 12% müller-thurgau. Er wordt gebruik gemaakt van grote oude eiken vaten om de wijn langzaam zijn evenwicht te laten bereiken. www.heyl-zu-herrnsheim.de
Heymann-Löwenstein
Winningen, Mosel. Reinhard Löwenstein. Gelooft in terroir en parcellaire selectie. 13 ha. 80.000 flessen per jaar. Zeer complex en uniek, droge rieslings met geconcntreerd fruit die op leeftijd (pas na vier-vijf jaar) unieke mineraaltoetsen ontwikkelen en sterk verschillen naargelang hun terroir. Erg opmerkelijke technieken, soms wat warrig en zeer alternatief. Top. Bettane en Dessauve vonden dit in 2005 de beste buitenlandse wijn.
Bodegas Hidalgo
°1792, Sanlucar de Barrameda. Javier Hidalgo is de huidige bestuurder. 200ha wijngaard op de kalkgronden van Balbaina en Miraflores. Maakt alleen wijn van eigen druiven. Amerikaanse eik. Breed gamma. Wijnmaker Antonio Sanchez. Hun basis-manzanilla sherry, de La Gitana, is één van de aangenaamste goedkopere sherry’s op de markt, altijd met iets lekker ziltigs dat zo typisch is voor een manzanilla. Maken ook een lekkere Triana, een dessert-sherry. www.lagitana.es
Bodegas Hidalgo
°1792, Sanlucar de Barrameda. Javier Hidalgo is de huidige bestuurder. 200ha wijngaard op de kalkgronden van Balbaina en Miraflores. Maakt alleen wijn van eigen druiven. Amerikaanse eik. Breed gamma. Wijnmaker Antonio Sanchez. Hun basis-manzanilla sherry, de La Gitana, is één van de aangenaamste goedkopere sherry’s op de markt, altijd met iets lekker ziltigs dat zo typisch is voor een manzanilla. Maken ook een lekkere Triana, een dessert-sherry. www.lagitana.es
El Hierro DO
Canarische eilanden. 300ha. Eén coöperatieve. Goede wijn voor lokale consumptie. Blanco met listan blanco, vermejuela en vijariego, rosado en tinto met listan negro of negramoll. Vulkanische hellingen, 200 à 700m hoogte.
Hilberg-Pasquero
Priocca, Piemonte. Annette Hilberg en Michele “Miklo” Pasquero vonden elkaar een dikke 25jaar geleden en namen het domein van grootvader Pasquero over. 5ha. 23000 flessen. Nogal fanatieke eco-wijnbouwers (landbouwingenieurs) die strikt biodynamisch tomaten, zucchini en artisjokken telen en daarnaast ook een barbera, een nebbiolo wijn, een brachetto en een langhe rosso (nebbiolo en barbera) maken. Alles wordt hier heel milieubewust met de hand gedaan maar ze zijn modern uitgerust en de wijnen hebben een goede reputatie en een redelijke prijs. www.vinipiemonte.com
Hilltop-Neszmély
Hongarije, Aszar-Nesmély. Zeer modern uitgerust. 500ha wit, 150ha rood, maar een relatief jonge aanplant (jaren 90). 7 tot 8.000.000 flessen, waarvan 60% wordt gemaakt met aangekochte druiven die uit heel Hongarije komen. Riverview is de succesvolle merknaam van hun wijnen voor de Britse markt. Grootste Hongaarse exporteur voor UK. www.hilltop.hu °1990 door vier eigenaars: Éva Keresztury, wijnhandelaar, Imre Török, bankier, Judit Storcz, wijnhandelaar en Ákos Kamocsay, een ervaren wijnmaker (nog steeds hoofd wijnmaker in 2005). Nu al 100 man personeel. Hebben één van de beste vrouwelijke wijnmakers van Hongarije, Ágnes Dezsényi. Zeer modern uitgerust.
Himbertscha
Zo goed als uitgestorven Zwitsers druivenras uit de Valais. Nog 0,17ha, volledig in handen van één wijnbouwer, Chanton. DNA onderzoek verwijst naar humagne blanc. Heel zuur en pas drinkbaar na jaren kelder. De snoeivorm is in pergola en de naam zou daar naar verwijzen. Framboos, hazelnoot en mango zijn kenmerkend.
Weingut Hoflössnitz
Radebeul in het Elbtal, Sachsen. Domein uit 1401. Stefan Rössler. 7ha. Müller-thurgau, weissburgunder, goldriesling, gutedel, grauer burgunder, riesling, traminer. Bio. Wijnmuseum met eeuwenoude traditie die tot stilstand kwam in 1889 door de druifluis en na 50 jaar onderbreking weer werd heropgestart. www.hofloessnitz.de
Weingut Reichsgraf und Marquis zu Hoensbroech
Angelbachtal-Michelfeld, in het noorden van Baden. Rüdiger Graf Hoensbroech, °1939, paardeliefhebber en opgeleid in Geisenheim en Weinsberg, sinds 1968. 17ha. Goed voor 120.000 flessen. De beste wijngaard ligt op de Michelfelder Himmelberg. Loess en leem. 35% weissburgunder, 15% riesling, 15% grauburgunder, 8% spätburgunder en 27% van andere rassen. Past nooit chaptalisatie toe en is vooral bekend voor zijn witte pinot’s. VDP lid. www.weingut-graf-hoensbroech.com
WG J. Hofstätter
Termeno (Tramin), Alto Adige. Martin Foradori (neef van Elisabetta !), maar de naam van het domein komt van zijn moeder. 50ha eigen wijngaard (verspreid over zeven verschillende domeinen) maar koopt ook druiven van een 80tal ha wijngaard van andere telers. Probeert hoger en hoger te planten om genoeg zuren te krijgen. Gereputeerd voor zijn gewürztraminer. Denkt eraan om de opbrengsten terug te verhogen om de suikerrijpheid te laten samenvallen met die van de tannines en de aroma’s. Goed domein. 22 verschillende cuvées met de Classic’s als instapreeks voor de zes single estate wijnen. www.hofstatter.com
Weingut Von Hövel
Konz-Oberemmel, Saar. Al van 1803 in de familie Grach die in 1917 trouwde met een von Hövel. Friedrich en Irmgard von Kunow kochten de andere erfgenamen uit in 1950. Eberhard von Kunow, hun zoon, leidt het domein sinds 1972 en zoon Maximilian staat klaar. 10,5ha riesling. Zijn beste wijngaard is die van de Oberemmler Hütte waarop het wijngoed een monopolie heeft. Heeft ook percelen op de Scharzhofberg waar hij een heel speelse, lichtvoetige variant van deze beroemde cru maakt. Hermann Jäger is de oenoloog. Ongeveer 55 hl/ha. Vinificatie in grote houten fusten. Klassiek. www.weingut-vonhoevel.com
Hondarribi Beltza
In Spaans Baskenland staat deze nogal zure druif aangeplant om te mengen met ondermeer de witte Ondarribi in rosé en wit. De macération carbonique heeft ook hier verandering gebracht en er bestaan vandaag interessante monocépages die fruitig en intens zijn, in de stijl van jonge Beaujolais, onder de name Chacoli Tinto of Txakoli Beltza.
Hondarrabi Zuri
Witte druif uit Spaans Baskenland om er Txakoli mee te maken. Houdt van een koele en natte omgeving. Frisse fruitige wijnen. Verfrissend zuur. Typische aroma’s: groene appels, groen gras.
Hongarije
Hongarije maakt al eeuwenlang wijn en was in Europa vooral bekend door zijn Tokaj-wijnen die in de tijd van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk overal in Europa gedronken werd. Na twee wereldoorlogen en het communisme was deze traditie sterk teruggedrongen maar Hongarije slaagde er al snel in met goede frisse witte wijnen terug een stekje op de Europese markt te veroveren. Zelfs historische wijngoederen kwamen na westerse investeringen terug met topmateriaal op de markt. Vandaag beheerst een mengeling van coöperatieven, geprivatiseerde staatsboerderijen en nieuw opgerichte vennootschappen de markt. Hongarije heeft ongeveer 91000 ha wijngaard. 70% van de Hongaarse wijnproduktie is wit en rode wijn komt vooral uit het zuiden van het land. Een derde gaat naar de export. Het klimaat is continentaal met dus warme zomers en koude winters, maar de relatief noordelijke ligging (ter hoogte van Bourgondië) maakt delen van het land ook zeer geschikt voor druiven als sauvignon blanc of gewurztraminer. De warme zomers maken dat ook laatrijpende druiven als cabernet sauvignon er zich thuis voelen. Lange zonnige herfsten zijn zeer geschikt voor botrytis. Van alle ex-Oostbloklanden momenteel het interessantste, met het meest consistente aanbod en een mooie mix van vernieuwing en traditie. Momenteel kent het land 20 erkende appellations.
Er bestaan vier kwaliteitsniveaus:
Asztali Bor: tafelwijn, minimum alcoholgehalte 8%, vaak in flessen van een liter.
Tájbor: landwijn van een bepaalde regio.
Minöségi bor: kwaliteitswijn uit en bepaalde regio, minimaal 10% alcohol, flessen van 75 cl, het etiket vermeld de plaats van herkomst, het druivenras en het oogstjaar. Maximale opbrengst 100 hl/ha.
Különleges minöségü bor: maximale opbengst is 75 hl/ha. Likeurwijnen. Minimum mostgehalte 12%.
Er bestaan vier kwaliteitsniveaus:
Asztali Bor: tafelwijn, minimum alcoholgehalte 8%, vaak in flessen van een liter.
Tájbor: landwijn van een bepaalde regio.
Minöségi bor: kwaliteitswijn uit en bepaalde regio, minimaal 10% alcohol, flessen van 75 cl, het etiket vermeld de plaats van herkomst, het druivenras en het oogstjaar. Maximale opbrengst 100 hl/ha.
Különleges minöségü bor: maximale opbengst is 75 hl/ha. Likeurwijnen. Minimum mostgehalte 12%.
Serge et Olivier Horiot
Les Riceys, Champagne. Oliver Horiot. 6ha rood met 94% pinot noir en 6% pinot meunier, 0,5ha wit met 63% pinot blanc, 31% chardonnay en 6% arbane. 20.000 flessen per jaar. Naast klassieke champagne ook excellente rosé des riceys en coteaux champenois en een heel mooi voorbeeld van de historische, pré-champagne wijnen van de Champagne. Een ontdekking, volgens de Revue de Vin de France.
Domaine de l’Hortus
Valflaunes, Languedoc. Gesticht door Jean (°1947) en Marie-Thérèse Orliac in de jaren 70. Jean was een agronoom die als econoom verbonden was aan het CNRS van Montpellier en die het belang inzag van de regio, tot dan eigenlijk alleen bekend voor zijn simpele landwijntjes. Eerste botteling in 1990. In de jaren 90 één van de belangrijkste domeinen van de Pic Saint-Loup en mee aan de grondslag van de reputatie van de aoc Pic Saint-Loup. 42ha voor rood, met 41% syrah, 29% mourvèdre, 25% grenache en 5% merlot. 12ha met 40% chardonnay, 21% viognier en 18% roussanne. Ook nog eens 10ha wijngaard in de vallei van Buèges, de Clos du Prieur. Goed voor een gemiddelde jaarproduktie van 400.000 flessen. Heel apart gebouw voor de kelders (een soort uit de kluiten gewassen blokhut). Onder de naam La Bergerie ook actief als négoce. Jean Orliac in de kelder, zoon François sinds 2000 in de wijngaard. Dochter Marie vinifieert sinds 2002 de wijnen van de Clos du Prieur. De rode zijn fijn en hebben vaak meer trekken van een Bourgondiër dan van een stevige Languedoc. Een groot deel van het gamme komt uit als Vin de Pays du Val de Montferrand. De Grande Cuvée is de topper, een blend van mourvèdre, syrah en een scheutje grenache, maar het is geen grote bewaarwijn en hij mag jong gedronken worden. www.vignobles-orliac.com
Château de L’Hospital
Portets. Graves AOC. Buur van Crabitey. Florence Lafragette. Ook Chateau Rouillac in de Pessac. 12 ha. Mooie goed gemaakte rode wijn. Kasteel dat nog vooruitgaat en in het oog moet worden gehouden. Sinds 2005 begeleid door Stéphane Derenoncourt.
Château l’Hospitalet
Narbonne, Languedoc. Thuisbasis van Gérard Bertrand, ex-rugbyspeler en zoon van een gereputeerde wijnmaker, die hier de druiven van een vijftal domeinen vinifieert (in totaal goed voor 325ha en 200.000 flessen per jaar). 150ha wit, 200ha rood. Bezit de domeinen l’Hospitalet (82ha, vins de pays en Coteaux du Languedoc), Villemajou (140ha, Corbières), Laville-Bertrou (58ha, Minervois La Livinière), Bizanet (20ha, Vin de pays d’Oc) en l’Aigle (25ha, Limoux). Werkt ook samen met kleinere wijnboeren en coöperatieven. Ook négociant voor een 60tal kastelen. Vincent Charleux is de oenoloog. Goed gemaakt, van zeer commercieel zoals de witte Cigalus, een vin de pays d’oc van chardonnay, viognier en sauvignon, tot prestigieuzere, houtgedragen garagewijnen als de Le Viala, La Forge of de Hospitalitas. De Villemajou schijnt een zeer betrouwbare Corbières te zijn. Niet geproefd maar een goede reputatie. Eén van de belangrijkste figuren van de Languedoc aan het worden. www.gerard-bertrand.com
Château Hostens-Picant
Sainte-Foy-Bordeaux. Les-Lèves-et-Thoumeyragues. Sinds 1986 met Yves Picant en onder diens leiding één van de voortrekkers van de AOC. 42ha. 32 ha rood met 70% merlot, 20% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon, 10 ha wit met 50% semillon, 40% sauvignon en 10% muscadelle. Dankzij gecontroleerde rendementen ondermeer producent van een zeer goede witte Les Demoiselles. De rode basiscuvée kan doorgaan voor een schoolvoorbeeld van een Sainte-Foy-Bordeaux. Lucullus is de luxe-cuvée met merlot druiven en werd voor de eerste maal gemaakt in 2000. Het zou de beste wijn van de aoc zijn en stilaan ook tot de top van de Bordeaux in het algemeen behoren. Tot 2004 was Michel Rolland hier de consultant maar hij werd opgevolgd door Stephane Derenoncourt (op zoek naar meer finesse en fraîcheur, dixit de eigenaar). RVF juni 03, CdC. http://www.chateauhostens-picant.fr/
Emmanuel Houillon / Pierre Overnoy
Pupillin, Arbois, Jura. Emmanuel Houillon is de opvolger van Pierre Overnoy, één van de pioniers van de zgn. natuurlijke wijnen. 2,5ha maar nu dankzij nieuwe aanplant in uitbreiding naar 4. Geen herbicides, pesticides of kunstmest, alleen Bordelese pap. Geen sulfiet en geen filtering zijn wijnen zijn dan ook vaak troebel). Gebruikt geen vreemde giststammen. Opvallende wijnen met zeer veel karakter. Prachtige vin jaune. Zo goed als geen export, alleen bij True Great Wines in Pécrot vindt je wat.
Howard Park
Great Southern, Australië. °1986. John Wade, een consultant, in 1993 vervoegd door Jeff en Amy Burch die nu de eigenaars zijn. In 1997 werd een kelder gebouwd in Denmark. Het domein heeft ook een kelder in Margaret River. Michael Kerrigan is de wijnmaker. Vooral aangekocht fruit, maar een eigen wijngaard is sinds 1996 in opbouw in Porongorups en Margaret River. In het begin gemaakt bij Alkoomi en Plantagenet. 300.000 kisten per jaar. Ondermeer Madfish. Goede reputatie. Veel blends met druiven uit de twee regio’s. In België verdeeld door Ad Bibendum. www.howardparkwines.com.au
Howell Mountain VA
California. Napa Valley. NO van Napa. Zware cabernet sauvignon. Goede zinfandel en merlot. 240ha.
Domaine des Huards
Cour-Cheverny. Biodynamisch. Familiebedrijf sinds 1846. Perfectionist die eerlijke, goed evoluerende wijnen maakt. Michel en Jocelyne Gendrier. 18ha rood met 50% pinot noir, 37% gamay en 13% cabernet franc. 16ha wit. Hun basis-witte Cheverny wordt gemaakt met 85% sauvignon en 15% chardonnay, maar het zijn vooral de 100% romorantin Cour-Cheverny’s die opmerkelijk zijn, met de Cuvée François I als belangrijkste. Vooral klei en kalk. Ondermeer een zeer goede romorantin. Eén van de belangrijkste domeinen van deze AOC. www.gendrier.com In België verkrijgbaar bij Wijnmakelaarsunie in Diepenbeek. Chaï & Bar in Brussel heeft de twee topcuvées.
Weingut Bernard Huber
Malterdingen, Baden. 26 ha. Barbara en Bernard Huber. 26ha. Goed voor een jaarproduktie van 180.000 flessen. De beste wijngaarden zijn die van de Hecklinger Schlossberg en die van de Malterdinger Bienenberg. Sterk op die van de Bourgogne lijkende ondergrond. 70% spätburgunder (Malterdinger schijnt zelfs een oude naam te zijn voor pinot noir), 10% chardonnay, 9% weissburgunder, 6% grauburgunder). Stefan Beck als keldermeester, Egon Meyer in de wijngaard. Ooit begonnen met het doen herrijzen van een lokale blend, de Malterer, en het zich langzaam terugtrekken uit de coöperatieven. Eerste grote successen in 1990. Behoren tot de beste rode wijnen van Duitsland (Gault-Millau verkoos het tot domein van het jaar in 2007). In hun jeugd vaak gesloten, maar excellent rijpingspotentieel. Vroeger nogal geweldig, maar nu ook elegant en zijn spätburgunders zijn zowel in de basis- als de top-kwaliteit uitmuntend. Zelfs zijn chardonnay heeft een uitstekende reputatie. VDP lid. www.weingut-huber.com In België sinds kort verdeeld door Véra Vinum in Kelmis.
Markus Huber
Reichersdorf, Traisental, Oostenrijk. Sinds 1778. Markus Huber (°1980), maar vader Anton helpt nog steeds mee in de wijngaard. Markus wordt beschouwd als een veelbelovend jong talent en deed zijn stages in Zuid-Afrika (Fairview en Spice Route). Een mengeling van loess, verbrokkelde rots en ijzerhoudende kiezel. Mooi gamma. In België verdeeld door Pasqualinno uit Opglabbeek.
Domaine Patrick Hudelot
Villars-Fontaine, Hautes-Côtes-de-Nuits. °1950, maar eigenlijk pas in de jaren 60 uitgegroeid tot een volwaardig domein. Bio. Vandaag 30ha groot (22ha pinot noir, 6ha chardonnay). 3300 stokken/ha. 45 hl/ha rood, 55 hl/ha wit. 150.000 flessen. Er wordt met de hand geoogst. Probeert weinig sulfiet te gebruiken. Vandaag geleid door Patrick Hudelot (°1962), gediplomeerd oenoloog. Eén van de grotere bio-domeinen van de AOC.
Hudson Valley VA
New York. Vooral de door ons niet gesmaakte kruisingen tussen amerikaanse en europese druiven, maar ook chardonnay en cabernet.
Domaine Huet
Vouvray, Loire. °1928 door Victor Huet die er verademing zocht voor zijn in de loopgraven aangetaste longen. Vandaag onder leiding van Noël Pinguet, die vanaf 1971 zij aan zijn met schoonvader Gaston Huet de wijngaard opvolgde. Sinds 1990 volledig biodynamisch (één van de pioniers), nadat hij op aanraden van Nicolas Joly in een deel van de wijngaard de methode op een bijna wetenschappellijke manier had bestudeerd. In 2002 overleed Gaston en Victor aanvaardde in 2004 financiële hulp van de Hongaar Istvan Szèpsy en vooral de Amerikaanse wijnliefhebber Anthony Hwang. Pinguet zelf behield een financieel belang van 20% en bleef de man aan het hoofd van het bedrijf. 35 ha chenin blanc, verdeeld over drie eigendommen: Le Haut-Lieu, Le Mont en Le Clos du Bourg. Elk heeft zijn eigen terroir: Le Haut-Lieu bestaat uit zware klei met wat zandsteen en Le Mont ligt op de hellingen van de Loire en heeft wat minder klei en meer keien, gemengd met wat silex. De Clos du Bourg is de beste: een echte ommuurde clos, op de helling van Vouvray, boven de dorpskerk, met een ondiepe laag grond op een bodem met zandsteen. 15% van de stokken is jong (tussen de 1 en de 10 jaar oud), 35% van de stokken is tussen de 10 en de 30 jaar oud, de helft van de stokken is tussen de 30 en 50 jaar oud. Gedurende enige tijd werden ook druiven van het domein Vodanis gebruikt, maar daar is men mee gestopt. Er wordt met de hand geoogst. Temperatuurgecontroleerde fermentatie in eiken vaten en op inox. Geen malolactische. L’Echansonne is zijn handelshuis. Buitengewoon en groots over de hele lijn. www.huet-echansonne.com
Domaine Hugel & fils
Riquewihr, Alsace. 25 ha in Riquewihr, waarvan de helft in grand cru gebied. Riesling, gewurztraminer, pinot gris en pinot noir. Geen kunstmest, lage opbrengsten, handpluk en 30 jaar oude wijnstokken. Geen gebruik van pompen. Geen nieuwe eik. Het domein heeft overeenkomsten met 350 wijnbouwers in de regio waarvan het druiven afneemt (ongeveer 100ha). Goed voor een jaarproduktie van 1,2 miljoen flessen. De familie Hugel zit al sinds 1639 in de wijnbouw, maar de verhuis naar het domein in Riquewihr vond plaats in 1902. Jean Hugel is nu officieel met pensioen, maar blijft een authoriteit op het vlak van VT en SGN wijnen. Het huis wordt vandaag geleid door Etienne en Marc, met Marc als kerderverantwoordelijke. Sinds Marc het roer overnam zijn ook de basiswijnen veel beter geworden, vroeger lag de nadruk vooral op de zoete wijnen. Het huis vermijdt samenwerking met grootwarenhuizen. De basiswijnen, onder de naam Hugel zijn ok, maar eerder eenvoudig. De Tradition reeks wordt gemaakt met een mengeling van eigen en aangekochte druiven, maar het is onder de Jubilee reeks dat de beste wijnen uitkomen en zij worden uitsluitend gemaakt met eigen druiven. De generieke basiswijnen waren vroeger té simpel, maar onder de nieuwe bazen schijnen ze veel beter te zijn geworden. www.hugel.fr In België verkrijgbaar bij De Coninck in Waterloo, in Nederland bij Oud Reuchlin & Boelen.
Humagne
De Zwitserse humagne blanche is wit en erg zeldzaam. Momenteel staat er nog 22ha van aangeplant in de Valais. Meestal droog gevinifieerd. Geen familie van de humagne rouge.
Humagne Rouge
De Zwitserse Humagne rouge is zeer aromatisch en heeft enkele jaren kelderrijping nodig. Hij is robuust en kan rijping op nieuwe eik aan, wat een tanninerijke wijn oplevert die in de buurt van een barolo komt. Weinig zuren. Opbrengstbeperking is nodig om de concentratie te behouden.
Hunter Valley
New South Wales. Wit en rood. Gebruikte druiven: chardonnay, sémillon, shiraz en cabernet sauvignon. Ondanks zeer moeilijke omstandigheden (te warm, te nat tijdens de oogst, slecht gedraineerde grond) komen hier zeer goed gemaakte wijnen vandaan. De sémillon en de shiraz druif hebben hier een terroir gevonden dat hun zeer goed past. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Lower Hunter Valley (vooral rood) en Upper Hunter Valley (vooral wit). De meest opmerkelijke wijn is hier de witte sémillon die aan het uitgroeien is tot een specialiteit van de regio en die jong vaak zeer licht en nerveus is maar die op vijftien jaar flesrijping kan evolueren naar een schitterende honingachtige rijkdom. De chardonnay is vandaag de meest aangeplante witte en hij is weelderig en zacht en zeer commercieel. Bij de rode bekleedt de shiraz een ereplaats omdat ook hij opmerkelijk verandert op fles: hij kan evolueren van een gewone stevige wijn naar een opmerkelijk mengeling van aarde, leder, chocolade en koffie. Cabernet sauvignon is in opmars, eerder vanwege de internationale vraag dan vanwege het terroir en ook pinot noir, merlot, sauvignon en verdelho worden vandaag aangeplant en gebruikt.
Château du Hureau
Saumur, Loire. Al vijf generaties in de familie. Philippe Vatan, landbouwingenieur. Begon al eind jaren 80 met technieken als groene oogst en ontbladering. Past ook de enherbement toe. 17,5 ha voor de Saumur-Champigny, verspreid over 21 percelen, met klei en kalk in de ondergrond. Driekwart van de druiven worden met de hand geplukt, de rest machinaal. Drie rode cuvées, waarvan de Lisagathe de beste is. 2,5ha voor de chenin (een restant van de ooit erg bekende Dampierre-sur-Loire wijngaard). Zijn droge, op vat gerijpte witte wijnen zijn fruitig en goed gemaakt. 120.000 flessen per jaar. De oudste stokken zijn meer dan 70 jaar oud. Heel klein maar sterk beetje Coteaux de Saumur. In België verdeeld door La Maison des Vins in Brussel. www.domaine-hureau.fr
Huxelrebe
Duitse witte voor onbeduidende droge wijn maar opmerkelijke resultaten in zoete varianten dankzij zijn vatbaarheid voor botrytis. Hoge natuurlijke zuurtegraad. Kruising tussen gutedel en cortiller musqué.