Beschrijving
Druivenrassen:
Malmsey
Vinificatie:
Cossart Gordon 10 jaar oude Malmsey onderging fermentatie van de schillen met natuurlijke gist tussen 18°C – 21°C in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. Na ongeveer 48 uur vindt een versterking plaats met druivenbrandewijn, waarbij de gisting wordt gestopt op het gewenste niveau van zoetheid.
Rijping:
Cossart Gordon 10 jaar oude Malmsey werd gerijpt in Amerikaanse eiken vaten volgens het traditionele ‘Canteiro’ systeem. Dit houdt in dat de wijn zachtjes wordt verwarmd op de zolders van de lodges in Funchal. In de loop der jaren wordt de wijn overgebracht van de bovenste verdiepingen naar de middelste verdiepingen en uiteindelijk naar de begane grond waar het koeler is. Na deze geleidelijke ‘estufagem’ onderging de wijn rekken en fining voordat de blend werd geassembleerd en gebotteld.
Specificatie:
Alcohol: 19% ABV pH: 3,6 Restsuiker: 115 g/l Totale zuurgraad: 6,5 g/l wijnsteenzuur
Serveren en bewaren:
Cossart Gordon 10 jaar oude Malmsey is fijn en hoeft niet gedecanteerd te worden. Hij past uitstekend bij dessertgerechten, vooral fruit, gebak, rijke chocoladepudding en kazen. Hij is gebotteld wanneer hij op dronk is en is na opening nog enkele maanden houdbaar.
Smaaknotities:
Warme kastanjekleur met gouden accenten. Opgetild, complex aroma van gedroogd fruit, toffee en specerijen. Zoet, geconcentreerd, vol in de mond met lagen van zacht fruit, sinaasappelachtige citrus en specerijen, en een lange heerlijke afdronk.
Onderscheidingen:
Bronzen medaille – IWC 1996