Beschrijving
Malmsey Wijngaarden Kwaliteitswijngaarden waaronder Jardim do Mar op hoogtes tussen 150 – 200mVinificatie_Cossart Gordon 5 jaar oude Malmsey onderging fermentatie van de schillen met natuurlijke gist bij 18°C – 21°C in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. Na ongeveer 48 uur vindt een versterking plaats met druivenbrandewijn, waarbij de gisting wordt gestopt op het gewenste niveau van zoetheid.Rijping_Cossart Gordon 5 jaar oude Malmsey werd gerijpt in Amerikaanse eiken vaten volgens het traditionele ‘Canteiro’ systeem. Dit houdt in dat de wijn zachtjes wordt verwarmd op de zolders van de lodges in Funchal. In de loop der jaren wordt de wijn overgebracht van de bovenste verdiepingen naar de middelste verdiepingen en uiteindelijk naar de begane grond waar het koeler is. Na deze geleidelijke ‘estufagem’ onderging de wijn rekken en fining voordat de blend werd geassembleerd en gebotteld.
Specificatie:
Alcohol: 19% ABV pH: 3,5 Restsuiker: 110,0 g/l Totale Zuurgraad: 6,20 g/l wijnsteenzuur
Serveren en bewaren:
Cossart Gordon 5 jaar oude Malmsey is fijn en hoeft niet gedecanteerd te worden. Hij past uitstekend bij dessertgerechten, vooral fruit, gebak, rijke chocoladepudding en kazen. Hij is gebotteld wanneer hij op dronk is en is na opening nog enkele maanden houdbaar.
Smaaknotities:
Donker, goudbruin met karakteristiek Madeira-bouquet van rozijnen, toffee en noten. Zoet met een rijke, volle, honingzoete en complexe afdronk en een mooi uitgebalanceerde zuurgraad.
Perscommentaar:
“Verleidelijke sinaasappelschil in de neus die zich voortzet in de mond met een perfecte integratie van evenwichtige zoetheid en notenkarakters. Heerlijk aanhoudende afdronk.”
Onderscheidingen:
Bronzen medaille – IWC 2003
Zilveren medaille – IWC 2002 & IWC 2000