Q
Wijnwoordenboek
QbA
Qualitätswein eines bestimmtes Anbaugebietes. Kwaliteitsaanduiding voor Duitse wijn. In onze ogen een basisniveau en wil eigenlijk alleen zeggen dat de druiven uitsluitend van een bepaald gebied komen.
QmP
Qualitätswein mit Prädikat: Duitse kwaliteitsaanduiding. De top voor de Duitse indeling maar voor ons eigenlijk de basis: vanaf dit niveau worden druiven gebruikt die zoet genoeg waren om echte kwaliteitswijn te maken. In deze klasse zijn zes onderverdelingen te maken, die meer vertellen over de rijpheid van de druiven: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese (TBA) en Eiswein.
Quarts de Chaume AOC
Loire. 31ha. Wit. Gebruikte druiven: chenin. Wijngaarden op het op het zuiden gerichte beste deel van een wijngaard bij Chaume. Het is een goudkleurige, overweldigende witte wijn die geurt naar honing, specerijen en rijpe vruchten. Het is een goede bewaarwijn met voldoende frisse zuren om als tegengewicht voor al het zoete te dienen. Drinken op 8 à 10°C.
Domaine André en Michel Quénard
Chignin, Savoie. ZO van Chambéry. Door grootvader Quénard ooit overgekocht van de grootgrondbezitters die na de eerste wereldoorlog hun gronden beetje bij beetje verkochten. Nu geleid door Michel Quénard. Sinds 2004 lutte raisonnée. 5ha rood met 40% gamay, 40% mondeuse en 20% pinot noir. 16ha wit met 50% jacquère, 48% bergeron en 2% altesse. 150.000 flessen. Terrassen op de steile hellingen van de Torméry. 300m hoogte, op het volle zuiden gericht, 9000 stokken/ha. Er wordt met de hand geoogst, de rendementen worden beperkt. Traditioneel in de kelder. Zeer geregeld vermeldingen en CdC in de GH. Maken bijna de beste mondeuse van de savoie. Ook de witte chignin-bergeron moet heel goed zijn.
Querciabella
Greve in Chianti. 76,5ha waarvan sangiovese, merlot, cabernet sauvignon, syrah, chardonnay en zelfs pinot blanc. Gesticht begin jaren 70 door Giuseppe Castiglioni, een zakenman uit Milaan en een liefhebber van Franse wijn. Vandaag geleid door zoon Sebastiano. Biodynamisch sinds 1999. Uitlsuitend natuurlijke gisten. Zéér modern ingericht en beschikkend over een mooi vatenpark. Guido de Santi is de consulterende oenoloog. Naast een chianti classico ook twee supertoscanen, de zeer vaak bekroonde Camartina (Cabernet sauvignon, sangiovese en soms een wolkje merlot) en de zachtere Palafrina (merlot) en een mooie witte, de Batàr (pinot blanc en chardonnay). Ook wijngaarden in de Maremma, waarmee de Mongrana wordt gemaakt, een blend van sangiovese, merlot en cabernet. www.querciabella.com In België ingevoerd door Rabotvins in Gent.
Clos San Quilico
Poggio d’Oletta, vlakbij Patrimonio, Corsica. 35 ha. Sinds 1989. Tweede eigendom van Henri Orenga de Gaffory van het gelijknamige domein. Klei, kalk en lesiteen. Niellucciu, vermentinu en muscat. Gevinifieerd op het moederdomein. Vier basiscuvées.
Domaine Quillot
Jura. Wijngaarden in Chateau-Chalon, Montain, Lavigny en Passenans. Eigendom van de négociant La Maison du Vigneron (het vroegere Compagnie des Grands Vins de Jura), de tweede grootste van de Jura en één van de onderdelen van Grands Chais de France, een grote négociant in de Vogezen. 18ha groot domein. Gebruikt de klassieke jura-cépages voor een al even klassiek gamma, waaronder een crémant maar geen vin jaune.
Château Quinault l’Enclos
Dr Alain Raynaud sinds 1997. 20ha met 70% merlot, 15% cabernet franc en 10% cabernet sauvignon, 5% malbec. Kiezelterroir van de oude Sables St Emilion appellatie. Genereuze, elegante wijnen, zeer professioneel gemaakt. Volgens het Revue de Vin de France in 2005 goed genoeg om te worden opgenomen in het klassement.
Quincy AOC
Loire. 220 ha. Uitsluitend witte wijn op basis van sauvignon blanc. De wijngaarden van Quincy liggen in de buurt van Sancerre, op de oever van de Cher en niet ver van Bourges, op plateaus met zand, klei en kiezel en een diepe ondergrond van kalkhoudende klei. Het is er iets warmer dan in Sancerre en gemiddeld wordt er een tiental dagen vroeger geoogst. De AOC bestaat al sinds 1936. Naast de gemeente Quincy liggen de wijngaarden ook op het grondgebied van Brinay. Hij is licht, fijn en fruitig en zeer elegant en alhoewel afkomstig van net dezelfde druif als een Sancerre of een Pouilly Fumé toch duidelijk anders en een mooi voorbeeld van hoe het terroir de smaak bepaalt. Een dertigtal wijnmakers is hier actief, ongeveer een derde binnen de lokale coöperatieve. Drinken op 9 à 10°C bij vis, zeevruchten of geitenkaas. Jong te drinken, maar een paar jaartjes in de kelder doet ze ook geen kwaad.
Quinta do Mouro
Estremoz, in de Borba regio, Alentejano, Portugal. Miguel de Orduña Viegas Louro, een tandarts, die begon met wijn als hobby. Op de boerderij die hij in 1979 kocht vond hij oude wijnvaten en hij besloot in 1989 om samen met de nu beroemde João Portugal Ramos de wijngaarden opnieuw aan te planten, met de Bordeaux als voorbeeld. Eerste oogst in 1991, eerste wijn in 1992. In 1994 eerste eigen wijn, los van JP Ramos, omdat hun ideeën te ver uit elkaar lagen. Wijnmaker Luis Duarte kwam er bij in 1996. Internationaal in stijl en gebruikt ook Cabernet sauvignon. 22 ha wijngaard rond het huis en in Estremoz, met aragonès, periquita, cabernet sauvignon, alicante bouschet en trincadeira. Experimenteert momenteel met merlot, petite sirah en touriga nacional. Technieken als ontbladering worden toegepast in de wijngaard en er wordt gelet dat de opbrengst niet te hoog is. Past géén irrigatie toe in de wijngaard en dat is eerder zelden voor de Alentejano.Alles wordt met de hand geoogst in 20kg-mandjes. Ze gebruiken portugese, franse en amerikaanse eik. De hoofdwijn, de Quinta do Mouro, is een blend van Aragonez en Alicante, afhankelijk van het jaar met meer of minder Portugese eik (geeft veel tannines af). Casa dos Zagalos (een blend van 50% Trincadeira en een drietal andere soorten) is het tweede merk.
Quintarelli
Valpolicella. °1924. Giuseppe Quintarelli is sinds de jaren 50 de voorvechter van de traditionalisten in de Valpolicella (zelfs de etikette worden met de hand geschreven). Kleinzoon Marco Trevini-Bellini staat klaar om over te nemen. Uitermete strenge selectie. Alle wijnen komen pas op de markt wanneer Giuseppe ze als klaar ziet, wat vaak jaren kan duren. De Amarone blijft zeven jaar op vat voor hij gebotteld wordt. Legendarisch. Erg apart, erg duur.
Quinta de Romaneira
Porto. °1967 door Antonio Borges Vagre maar er worden al druiven geteeld sinds 1872. 400 ha groot domein, vroeger één van de leverancier’s voor Taylor’s. 100ha wijngaard op de best geörienteerde hellingen (A-status) en gebruikt geen druiven van andere leveranciers. Eigendom van Christian Seely (Qta do Noval) en 11 associés. Sinds 2004 worden de terrassen heraangelegd en heraangeplant en wordt er een kelder uitgebouwd. Voorlopig werden 35ha wijngaard nog behouden en gevinifieerd bij de Qta do Noval. Eén van de betere porto’s. Vanaf 2007 ook een groot luxe-hotel. In Nederland verdeeld door Wijnkoperij Okhuyzen, In België door Wijnhuis Jeuris.