N
Wijnwoordenboek
Vins Nadal
Binissalem, Mallorca, Spanje. 8ha met cabernet en merlot en ze kopen de druiven op bij een aantal kleinere boeren, goed voor 17ha manto negro, callet, prensal en moscatel. De stokken zijn tussen de 8 en 38 jaar oud. Esperanza Nadal Galmés is de oenologe. De wijnen vallen onder de DO Binissalem. http://www.vinsnadal.com/
Nahe
4145 ha. De wijngaarden van dit relatief klein wijngebied liggen vlakbij de rivier Nahe of één van haar zijriviertjes, gelegen tussen de Moezel en de Rijnvallei en aangrenzend aan de Rheinhessen regio. De ondergrond varieert nogal, maar in het algemeen onderscheid men de Untere, Mittlere en Obere Nahe. De eerste heeft vooral kwarts en leisteen, de tweede löss, leem en rode leisteen, de derde purpersteen en zandsteen. Het klimaat is droog maar zoals op zoveel plaatsen bepaalt het microklimaat het terroir. Witte wijn overheerst hier, maar hier overheerst de riesling veel minder, met ongeveer 25% van de aanplanting. Müller-thurgau is goed voor 15%, Dornfelder voor 11%. Naast silvaner (10%) en weissburgunder werd er ook veel bacchus aangeplant, een praktijk waar de betere domeinen nu van terugkomen. Veel wijn uit de regio is echter nogal vlak (zeker de bacchus en de müller-thurgau), maar men vindt er wel degelijk uitstekende, delicate en opwindende Rieslings met een zeer goed verouderingspotentieel. Sinds men meer en meer de aanplant aanpast aan de ondergrond gaan alle varianten er op vooruit. In rood wordt er ook gewerkt met Spätburgunder, Dornfelder, St Laurent en Portugieser. Er bestaat ook een lekkere, lokale rosé, de Weissherbst. Van de 1563 wijnbouwers bottelt de helft zelf, de rest levert aan enkele coöperatiekelders die goedkope, maar nog niet zo slechte wijn verkopen.
Château Nairac
Barsac. Deuxième Cru Classé. 17ha met 90% semillon, 6% sauvignon en 4% muscadelle, gemiddeld 40 jaar oud, 8000 stokken/ha, gemiddeld 8,5 hl/ha. Slib en kiezel op een kalklaag. 10 tot 15.000 flessen per jaar. Zuiden van de AOC Barsac. Nicolas Heeter (zoon van Nicole Tari en Tom Heeter van Chateau Giscours) staat sinds 1993 aan het hoofd. Zeer sterk door botrytis bepaalde wijn, maar niet altijd helemaal evenwichtig. Chaptaliseert nooit. Lange fermentatie op eik. Twee à drie jaar opvoeding op nieuwe eik. Niet goedkoop. www.chateau-nairac.com
Naoussa
Macedonië. Rood. Gebruikte druiven: xinomavro. De wijngaarden van Naoussa liggen op hoogtes tussen de 150 tot 650m op de hellingen van de Vermio. Ze zijn gemaakt met 100% xynomavro en worden 12 maanden op eiken vaten bewaard (24 voorde reserve en grande reserve). Ze geuren naar zwarte bessen, kaneel en vanille en hebben een volle en warme smaak. De harde tannines maken altijd twee à drie jaar extra flesrijping aangeraden, maar na vier, vijf jaar wordt hij fluweelzacht. Drinken op 16°C. De reserve en grande reserve kwaliteit heeft een aroma van zoete, overrijpe vruchten, eventueel zelfs gedroogde, met een zachte vanilletoets. Ook deze wordt best eerst nog enkele jaren gekelderd, maar hij wordt dan uitmuntend.
Napa Valley
Californië. 30000ha. Wit en rood. De wijnindustrie ontstond hier rond 1840, kende dan zijn pieken en zijn dalen zonder echter ooit volledig te verdwijnen en begon in de jaren zestig, ondermeer door de inspanningen van Robert Mondavi, aan een nieuwe bloeiperiode. In de jaren zeventig schoten de wijnmakerijen er uit de grond en vandaag zijn er ongeveer 400 actief. Veel domeinen zijn het eigendom van rijke en bekende Amerikanen die hier na hun pensioen neerstrijken om er wijn te maken.
Het klimaat van Napa Valley is bij uitstek geschikt: de vele uren zonneschijn worden getemperd door een frisse zeewind en vochtige mist. De laatste decennia is men er meer en meer achter gekomen dat Napa ook een lappendeken van verschillende soorten ondergrond en klimaatomstandigheden is en de rol van de VA’s wordt steeds belangrijker. De belangrijkste druiven zijn Cabernet Sauvignon en Chardonnay, die beiden zeer goed aardden in de deze omstandigheden. Ook Pinot Noir, merlot, Zinfandel, Sauvignon Blanc en Chenin Blanc zijn populair. De Meritage bordeaux-blends zijn een nieuwe golf, maar helaas niet alleen beter, maar ook duurder. Het bewaarpotentieel van de Napa Valley wijnen loopt ook erg sterk uiteen. De eenvoudigste Chardonnay’s en Sauvignon Blanc’s zijn jong te drinken (max 3 jaar oud) wijntjes die zeer goed apart of bij de Aziatische keuken gedronken worden. De weelderige, houtgerijpte chardonnays halen de acht jaar zonder problemen. Gewone Cabernet Sauvignon, merlot of Pinot Noir wordt het best gedronken voor hij zeven of acht jaar oud is, maar de grote zinfandel’s en cabernet sauvignon’s halen moeiteloos de twintig jaar. Zinfandel is de enige die best niet jong gedronken wordt en pas na vier-vijf jaar wat open komt. Vandaag is er erg veel discussie of de trend naar overrijpe druiven en hoge alcoholgehalte’s definitief is of niet, met voor- en tegenstanders en geen duidelijke richting. Napa Valley slaat zowel op een regio als op een aparte VA. Indien de wijn uit een specifiek gebied van Napa valley komt draagt hij de naam van een aparte VA. De VA Napa Valley duidt op wijn waarvan de druiven uit het hele gebied afkomstig kunnen zijn. De regio kent de volgende sub-appellaties: Atlas Peak, Chiles Valley, Los Carneros, Mountain, Howell Mountain, Mount Veeder, Oakville, Rutherford, Spring Mountain, Stags Leap District, St Helena, Wild Horse Valley en Yountville.
Het klimaat van Napa Valley is bij uitstek geschikt: de vele uren zonneschijn worden getemperd door een frisse zeewind en vochtige mist. De laatste decennia is men er meer en meer achter gekomen dat Napa ook een lappendeken van verschillende soorten ondergrond en klimaatomstandigheden is en de rol van de VA’s wordt steeds belangrijker. De belangrijkste druiven zijn Cabernet Sauvignon en Chardonnay, die beiden zeer goed aardden in de deze omstandigheden. Ook Pinot Noir, merlot, Zinfandel, Sauvignon Blanc en Chenin Blanc zijn populair. De Meritage bordeaux-blends zijn een nieuwe golf, maar helaas niet alleen beter, maar ook duurder. Het bewaarpotentieel van de Napa Valley wijnen loopt ook erg sterk uiteen. De eenvoudigste Chardonnay’s en Sauvignon Blanc’s zijn jong te drinken (max 3 jaar oud) wijntjes die zeer goed apart of bij de Aziatische keuken gedronken worden. De weelderige, houtgerijpte chardonnays halen de acht jaar zonder problemen. Gewone Cabernet Sauvignon, merlot of Pinot Noir wordt het best gedronken voor hij zeven of acht jaar oud is, maar de grote zinfandel’s en cabernet sauvignon’s halen moeiteloos de twintig jaar. Zinfandel is de enige die best niet jong gedronken wordt en pas na vier-vijf jaar wat open komt. Vandaag is er erg veel discussie of de trend naar overrijpe druiven en hoge alcoholgehalte’s definitief is of niet, met voor- en tegenstanders en geen duidelijke richting. Napa Valley slaat zowel op een regio als op een aparte VA. Indien de wijn uit een specifiek gebied van Napa valley komt draagt hij de naam van een aparte VA. De VA Napa Valley duidt op wijn waarvan de druiven uit het hele gebied afkomstig kunnen zijn. De regio kent de volgende sub-appellaties: Atlas Peak, Chiles Valley, Los Carneros, Mountain, Howell Mountain, Mount Veeder, Oakville, Rutherford, Spring Mountain, Stags Leap District, St Helena, Wild Horse Valley en Yountville.
Napa wijnjaren
2004: goed jaar met geconcentreerd fruit
2003: goed jaar
2002: klassiek jaar met soepele wijnen
2001: schitterend jaar
2000: simpel en vaak ondermaats
1999: perfect
1998: niet zo geslaagd en erg moeilijk, maar de toppers evolueren traag maar goed
1997: erg gemakkelijk jaar en niet alle wijnen evolueren goed
2003: goed jaar
2002: klassiek jaar met soepele wijnen
2001: schitterend jaar
2000: simpel en vaak ondermaats
1999: perfect
1998: niet zo geslaagd en erg moeilijk, maar de toppers evolueren traag maar goed
1997: erg gemakkelijk jaar en niet alle wijnen evolueren goed
Nasco di Cagliari DOC
Sardinië. Sinds 1979. Wit met de nasco druif. Bestaat als secco, dolce of liquoroso. Goede kwaliteit. De secco is een lekkere aperitiefwijn. Provinices Cagliari en Oristano.
Nathalie & Co
Nathalie Estribeau (°1970) is afkomstig uit Bordeaux, studeerde oenologie en werkte sindsdien als Flying Winemaker in Bourgogne, Australië en Hongarije. Momenteel woont en werkt ze in Montpellier als wijnmaker voor het Duitse drankenconcern ZGM. Onder de naam Nathalie & Co maakt ze een eigen reeks wijnen met aangekochte druiven. Ze experimenteert graag met blends en nieuwe technieken. Haar Syrah-Carignan 2006 won in 2007 de International Trophy voor Rhone Blends bij Decanter.
Domaine Henry Natter
Montigny, Sancerre, Loire. 4ha pinot noir, 17ha sauvignon. Henry en Cécile Natter sinds 1974, toen met een halve ha wijngaard in het dorp Montigny, na de phylloxera crisis opgegeven voor wijnbouw. Domein in het W van de AOC. Klei en kalk. Rijpe, rijke en genereuze sancerre’s dankzij het late oogsten en de goede positie van de op het zuiden gerichte wijngaarden. Fruitig eerder dan fris. Wonnen de laatste jaren nog aan expressie en lengte. Openen na twee à drie jaar, alleen de topcuvée François La Grange wordt pas na vijf jaar echt interessant. www.henrynatter.com
Navarra DO
Navarra. 17600 ha. Wit, rosé en rood. Gebruikte druiven: wit met viura, chardonnay en moscatel, rood met garnacha, tempranillo, cabernet en merlot. Navarra is één van de historische wijngebieden van Europa waarover al in de 14de eeuw gesproken werd. Het waren toen vooral de rosés die beroemd waren en in grote hoeveelheden geëxporteerd werden. Ook vandaag wordt er nog lekkere rosé gemaakt met de garnacha druif, maar sinds een tiental jaren werd er een Navarra nieuwe-stijl ontwikkeld die rood is en van andere druiven gemaakt. Sinds kort is de kwaliteit zo gestegen dat de wijn zich kan meten met de Rioja’s. Navarra ligt tussen de Ebro-rivier en de Pyreneeën, oostelijk van de rioja. De wijngaarden liggen op goede waterdoorlatende grond van kalksteen en kiezels met een leemachtige bovenlaag in het noorden (Valdizarbe, Tierra Estella en Baja Montaña) en een drogere, meer zanderige in het zuiden (Ribera Baja), steeds op een hoogte tussen de 240 en de 540 m hoogte. De Ribera Alta is eerder een overgangsgebied dat de twee verbindt, en hier ligt ook het wijnbouwkundig instituut EVENA dat in de Navarra de vernieuwingen in gang zette. Kenners prefereren de wijnen van Tierra Estella en Valdizarbe die de beste klimatologische omstandigheden bieden voor de nieuwe rode druivenrassen. In het noorden zijn er warme zomers, strenge winters en weinig neerslag. Het zuiden is warmer en droger en bijna woestijnachtig. Ook de Ribera Alta is meer zuiders van klimaat. Garnacha (31%) en Tempranillo (36%) zijn de belangrijkste druiven, gevolgd door Cabernet Sauvignon (13%), Merlot (11%) en Chardonnay (2%). De van garnacha gemaakte rosé is hier nog altijd belangrijk en goed voor 25% van de produktie. Het blijft één van de leukste rosés van de wereld. Hij is meestal vol, rond, kruidig, fruitig (rode bessen) en stevig. Je drinkt hem best fris (10-12°C). Het is in een warme zomer een goede vleesbegeleider. Alhoewel er van pure garnacha gemaakte rode wijn bestaat is hij meestal nogal schraal en niet geschikt om op vat te ouderen. Tijdens de jaren tachtig begon men, onder meer met de hulp van EVENA, een proefstation van de regering, met de aanplanting van andere meer geschikte druiven als tempranillo, cabernet sauvignon en merlot. Ook de rubí cabernet, een kruising tussen cabernet en garnacha, werd aangeplant. Vandaag word er werkelijk uitstekende rode wijn gemaakt van deze voor de streek nieuwe druivenrassen die ernstige concurrentie voor de rioja vormen, zonder er daarom een kopie van te zijn. Door de combinatie van een Spaanse druif, de tempranillo, met de Franse cabernet sauvignon en merlot werd voor de Navarra een heel eigen stijl geschapen die steeds populairder word. De classificiatie van de wijnen is overigens dezelfde als die voor rioja. Wijn zonder vatrijping noemt men joven en moet fris en jong gedronken worden (12°C). Hij is niet slecht, zonder veel pretenties. De al iets betere crianza zat zes maanden in het vat en anderhalf jaar in de fles. Hij mag pas in zijn derde jaar verkocht worden. Hij moet iets minder fris, op ongeveer 14°C, gedronken worden. De beste zijn de reserva (één jaar vat, twee jaar fles) en de Gran Reserva (twee jaar vat en drie jaar fles). Die van de coöperatieven zijn goed, die van zelfstandige bodega’s beter en interessanter. Deze rode wijnen combineren uitstekend bij lamsvlees (gebraden en geroosterd), maar combineren ook goed bij rood vlees en wild. Witte wijn is hier minder populair (5% van de produktie). De lokale druif is de viura (macabeo), maar sinds de jaren tachtig neemt het aandeel van de chardonnay toe. Vaak vult men er de viura mee aan (tot max 30%), die dan wat meer body krijgt, of maakt men er monocépagewijnen mee. De viura moet koud (9°C) gedronken worden, de chardonnay iets warmer (12°C). Zeer zeldzaam is de 100% moscatel (droog), maar ook de zoete moscatel is uitstekend. 70% van de produktie in de regio is in handen van coöperatieven, maar de meeste (er zijn uitzonderingen als Nekeas) zijn nog niet echt mee met hun tijd.
Navarra wijnjaren
2005: zeer droog, lage opbrengsten, maar evenwichtige wijnen
2004: aromatisch en elegant met bewaarpotentieel
2003: te heet, overrijp
2002: over het algemeen OK
2001: zeer goed; bewaarjaar
2000: nu te drinken. OK maar eerder dun
1999: goede wijn; nu drinken
1998: onevenwichtig jaar; nu drinken
1997: te veel regen; nu drinken
1996: zeer goed, maar op zijn top nu
2004: aromatisch en elegant met bewaarpotentieel
2003: te heet, overrijp
2002: over het algemeen OK
2001: zeer goed; bewaarjaar
2000: nu te drinken. OK maar eerder dun
1999: goede wijn; nu drinken
1998: onevenwichtig jaar; nu drinken
1997: te veel regen; nu drinken
1996: zeer goed, maar op zijn top nu
Nebbiolo
Wat de grote Bordeaux wijnen zijn voor Frankrijk, zijn de Barolo’s uit de Piemonte voor Italië : duur, soms bijna onbetaalbaar, maar ook fantastisch en verantwoordelijk voor volstrekt unieke proefervaringen wanneer op leeftijd. De druif die hiervoor verantwoordelijk is heet nebbiolo. Hij groeit alleen in Italië, hoog op hellingen waar hij tot in de herfst zon moet vangen (‘nebbiolo’ vanwege de herfstnevels) en heeft een dikke schil wat soms zéér strenge tannines oplevert (jonge Barolo kan ondrinkbaar zijn). Hij wordt pas vanaf midden oktober geoogst en kent een erg lange vegetatiecyclus. Op zijn best in wijngaarden rond de 300m hoogte (tot 450 is ook nog OK). Afhankelijk van het aantal dagen schilweking (van 20 voor de modernere stijl tot 60 dagen voor de traditionalisten), moet Barolo vijf à zes of twintig à dertig jaar rijpen. Daarna wordt een goede Barolo een volstrekt unieke, warme en zinnelijke wijn die zijn gelijk niet kent. De beste zijn walgelijk duur maar jonge wijnmakers maken vandaag ook iets betaalbaardere exemplaren die ook sneller op dronk zijn. Nebbiolo wordt ook gebruikt voor de iets goedkopere Barbaresco, de delicate Ghemme en Gattinara wijnen, de prijsvriendelijke Nebbiolo d’Alba en nog een hele reeks kleinere Piemontese appellaties. In Lombardije heet hij chiavennasca en men maakt er de elegante Valtellina mee. Er zijn wat Australiërs en Amerikanen die ook met de druif werken, met wisselend resultaat. Typische aroma’s : viooltjes, frambozen, bessen, thee, laurier en andere kruiden, rozenwater, gedroogde pruimen, zoethout, den en na lange rijping, teer, tabak, chocolade, rook
Nebbiolo DOC
Piemonte. Rood. De wijngaarden van de Nebbiolo d’Alba liggen rond de gelijknamige stad op vuursteenhoudende kleigrond. De zone ligt tussen die van barolo en barbaresco en biedt er een goed alternatief voor aan een wat aangenamere prijs. Al is hij over het algemeen (de kwaliteitsverschillen zijn hier zeer groot) minder lang houdbaar, minder complex en minder duur is de betere een volle ronde wijn, fluweelzacht, met toch wat rijpingspotentieel. Door de tannines en de zuren is het eerder een goede pizza- of pastawijn die niet zo erg geschikt is om apart te drinken, maar een goed exemplaar heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Meestal is hij binnen de drie à vier jaar drinkklaar. In topjaren benadert hij zijn buren. Hij wordt gedronken op 13-15°C. Er bestaan ook amabile (zeer zoet) en spumante (bruisend) versies die koud of koel gedronken moeten worden.
Negoska
Macedonië. Rood. Ook bekend als Popolka Naoussis. Productieve druif die vooral op goed gedraineerde leem floreert. Wordt gebruikt in Goumenissa wijn om alcohol, kleur en body aan te brengen bij wijn van de xinomavro druif. Typische aroma’s : vooral moerbei, ook andere bessen
Naoustiano (Griekenland)
zie xinomavro
Bodega Navarro Correas
Godoy Cruz, in de Uco Vallei, Mendoza, Argentinië. Alhoewel de familie al druiven kweekt sinds 1798 is het pas in 1974 dat Don Edmundo Navarro Correas begon met zelf te bottelen. Zeer breed gamma met zes productlijnen (Ultra, Gran Reserva, Coleccion Privada, Finca Dolores Correas en Los Arbolas). Ook schuimwijnen. Juan Marcos, de wijnmaker, werkte vroeger bij Kendall-Jackson in de VS en bij Calina in Chili. http://www.ncorreas.com/
Negramoll
Canarische eilanden, vooral La Palma. Minder karakter dan de listan, maar betere tannines. Overrijp zwart fruit indien niet te vroeg geoogst.
Negrara
Dit is één van de rode druiven waarmee de Bardolino uit Veneto wordt gemaakt. De negrara is verantwoordelijk voor het verfrissende en de zachtheid en is goed voor 10% van de blend.
Négrette
Hiermee wordt in de Fronton (Sud-Ouest) een erg typische rode wijn gemaakt die jong gedronken moet worden omdat hij niet zo goed bestand is tegen veroudering. De druif heeft haar oorsprong in Cyprus. In Griekenland ook bekend als Mauro.
Negroamaro
In de regio Puglia wordt een zonnige rode wijn gemaakt die barst van het fruit en de kruidigheid en die bijna altijd goedkoop is. De negroamaro, soms met malvasia nera, is hier de verantwoordelijke voor. De druif zou oorspronkelijk Grieks zijn en verwant met de xinomavro. Ze kan bijzonder goed tegen hitte en droogte. De afdronk is meestal een beetje bitter (amaro) en de tannines stevig.
Nemea
Peloponnesos. Rood. Gebruikte druiven: Agiorgitiko. Vlakbij Corinthe, op de hellingen van de berg Kilini (250 tot 800m hoog), liggen de wijngaarden van Nemea. Het is na Naoussa de populairste rode wijn in Griekenland. Hij rijpte 12 maanden op eiken is complex, vol en zeer aromatisch (perziken, kaneel, specerijen).Ze kunnen tien tot vijftien jaar oud worden.
Weingut Nelles
Ahr, Duitsland. Bad Neuenahr-Ahrweiler. 6,5ha. Thomas Nelles. Alfred Emmerich in de kelder. Familiebedrijf sinds 1479. Eén van de besten van de Ahr. 55hl/ha, 35.000 flessen per jaar. Vooral leisteen-hellingen. Werkt zo bio mogelijk. Past opbrengstbeperking toe. Geen filtering. 60% spätburgunder, 5% Frühburgunder, 4% Domina, 9% Portugieser, 8% riesling, 7% grauburgunder. Bekend voor zijn spätburgunder die op steile schisthellingen groeit. VDP-lid. www.weingut-nelles.de.
Nerello Cappuccio of Mantellato
Sicilië. Zelden apart gevinifieerd. Vaak geblend met de nerello mascalese.
Nerello Mascalese<o:p></o:p>
Sicilië. Erg aparte druif die op de flanken van de Etna groeit en er gebruikt wordt voor een originele schuimwijn, de Murgo, en een aantal rode wijnen, meestal geblend met een vleugje nerello cappuccio. Ook wel eens geblend met de nero d’avola. Tanninerijk en koppig. Aroma’s van aardbeien en rode bessen in jonge wijnen, vaak ook erg kruidig (tabak).
Château La Nerthe
Châteauneuf-du-Pape. Historisch wijngoed uit 1560, in 1985 aangekocht door de Ricard familie en terug opgestaan uit de doden en sindsdien onder impuls van Alain Dugas terug in vorm. 90ha. Verleidelijke wijnen met diepgang en groot verouderpotentieel. Alle 13 varieteiten zijn aangeplant, maar grenache bedraagt nog slechts 55% van de aanplant, syrah 18% syrah en mourvèdre 20%. Volledige ontsteling. Soms wat nieuwe eik wat men proeft in de jongere wijnen. De op nieuwe eik opgevoede Les Cadettes werd gemaakt met de druiven van een erg oud perceel en is het typevoorbeeld van een topper van de aoc in een zogezegd moderne stijl.
Nero d’Avola
Deze zwarte druif uit het dorpje Avola bij Siracuse op Sicilië heeft zich vandaag over het hele eiland verspreid en is er een beetje symbool van geworden. Men maakt er zowel fruitige en kruidige wijntjes voor alledag mee als topwijnen die een kruidige weelde ten toon spreiden. Zijn hoofdprobleem is het bijna volkomen gebrek aan tannines. Hij wordt dan ook vaak gebruikt in combinatie met de minder zure maar tanninerijkere nerello of met Franse nieuwkomers als cabernet en merlot. Typische aroma’s : zwarte bessen, pruimen
Weingut Netzl
Carnuntum, Oostenrijk. Göttlesbrunn. Franz & Christine Netzl. 20ha. 80% rood. Modern uitgerust met mooi gamma waaronder de erg sterke Anna Christina
Neuburger
Oostenrijkse kruising tussen veltliner en silvaner. Levert krachtige wijnen op maar is niet zo populair omdat hij moeilijk te telen is. Lijkt op weisser burgunder mar is vetter. Typische aroma’s : amandelen en noten
Canton de Neuchâtel
Zwitserland. Wit, rosé en rood. 596 ha. Gebruikte druiven: chasselas, pinot noir. De wijngaarden van dit kanton liggen dichtbij de Jura en zijn ook beschermd door dit gebergte. Ze strekken zich uit op een smalle, 40km lange band tussen Le Landeron en Vaumarcus, op de linkeroever van het meer van Neuchâtel, op meestal erg kleine percelen. Het is er in de zomer droog en zonnig, met zachte winters. De bodem bevat vooral bergkalk met veel minerale zouten. Chasselas (80% van alle wit) en pinot noir (90% van alle rood) zijn de belangrijkste druiven. Slechts 6% van de gronden is toegewezen aan andere druiven. De rode wijn wordt gemaakt met pinot noir en is elegant en fruitig en kan enkele jaren kelderen om nog te verbeteren. De rosé Oeil-de-Perdrix is uniek en er bestaat zelfs een witte Oeil-de-Perdrix die men maakt door alleen te persen en schilweking volledig achterwege te laten. De van chasselas gemaakte witte is echter het meest typisch en hij wordt vaak gewoonweg Neuchâtel genoemd. De variatie in gronden en persoonlijkheden van de wijnmakers leveren zeer uiteenlopende smaken en aroma’s op. Er bestaat ook een lokale primeurwijn, de Non filtré, die pas vanaf de derde woensdag van januari verkocht mag worden. Er zijn 18 gemeentes met zeer verschillende gronden en deze mogen allen hun dorpsnaam gebruiken als aparte appellation. De beste chasselas komt uit de dorpen Cressier, Auvernier, Cortaillod, Boudry, La Béroche.
Neuquèn
Patagonië. 1000ha. Zie Rio Negro.
Neusiedlersee
Oostenrijk, Burgenland. 8326 ha. Wit en rood. Gebruikte druiven: wit met welschriesling, weissburgunder, grüner veltliner, chardonnay, bouvier, muskat ottonel en traminer. Rood met st laurent, zweigelt, blaufränkisch, cabernet sauvignon, pinot noir. In het noorden van Burgenland, tussen het Neusiedlermeer en de grens met Hongarije ligt een gebied dat bekend is als Neusiedlersee maar dat lokaal ook bekend staat als Seewinkel. Het grote maar ondiepe Neusiedlermeer warmt in de zomer op tot bijna 30°C. Tegelijk met de warme lucht die afkomstig is uit de Hongaarse steppe creëert dit de idelae omstandigheden voor rode wijn. Bijna 20% van de volledige Oostenrijkse produktie komt hier vandaan. De bodem bestaat uit löss, zand en kiezel en het klimaat (zonnige herfsten en ochtendmist) is bij uitstek geschikt voor botrytis of edele rotting. Aan de oevers worden vooral zoete witte wijnen gemaakt omdat daar de mist en de zanderige ondergrond de ideale omstandigheden scheppen. Dit is ook zo voor de wijngaarden aan enkele meertjes rond Illmitz. De botrytis-wijnen uit deze regio zijn opmerkelijk omdat ze hun zoetheid combineren met voldoende zuur om al dit geweld te dragen en ze zijn vaak opmerkelijk goed gestructureerd en minder vermoeiend dan veel Franse tegenhangers. Rond het dorp Gols komt er meer löss en kiezel in de bodem en daar is rode wijn belangrijker, maar de domeinen zijn er klein (slechts 10% heeft 5ha of meer).
Neusiedlersee – Hügelland
Burgenland. 3900 ha. Wit en rood, met weissburgunder, welschriesling, rülander, sauvignon, neubruger, furmint en muskateller. Tussen Wenen en de neusiedlersee liggen de wijngaarden van Rust die beroemd zijn voor hun ausbruch, een zoete witte wijn die gemaakt is van gebotrytiseerde witte druiven (of trockenbeerenauslese) waarvoor het klimaat bij uitstek geschikt is. Hij is zoet maar altijd met genoeg (en soms verrassend veel) zuren en nooit te sterk (12 à 13%). In andere dorpen worden eveneens zeer goede zoete witte wijnen gemaakt met een hele reeks witte druiven die botrytis ondergingen. De bodem bevat vooral klei, zand, kalk en zware leem.
New York
New York. Wit en rood. Alhoewel bijna compleet onbekend in Europa is New York de tweede grootste wijnstreek van de VS, maar de inheemse druiven als Concord en Catawba overheersen het aanbod en de zoet-wrange smaak van de inheemse labrusca-druivenstammen komt niet overeen met die van Europa. Het gebruik van de klassieke Europese druiven is echter in opkomst. Kent de volgende sub-appellaties: Finger Lakes, Hudson Valley, Lake Erie, North Fork en Niagara Escarpment AVA.
Neyen
Apalta, Colchagu, Chili. °1890 in Apalta, Colchagua Valley. Familie Rojas. 30ha. Lang gewoon een leverancier van druiven voor anderen, maar besloot in 2003 om een deel zelf te bottelen onder de naam Neyen Espiritu de Apalta. Gemaakt met druiven van een 5ha grote wijngaard met zeer oude carmenère en cabernet stokken en gevinifieerd door consultant Patrick Valette. Nu al één van de betere wijnen van Chili. In België verdeeld door Ad Bibendum.
Nicodemi
Notaresco, tussen de Voma en de Jordino rivieren. Abruzzo. 38ha groot domein, met 30ha wijngaard, aangeplant met montepulciano en trebbiano, in het hart van de Colline Teramane. Bio. 200.000 flessen per jaar. Klei en kalk, op 300m hoogte, Z-ZO gericht. °1970 door Bruno Nicodemi. In 2000 overgenomen door de kinderen Elena en Alessandro. Zij introduceerden opbrengstbeperking en de cordon-opbindmethode (in plaats van de traditionele tendone). Er wordt met de hand geoogst. Paolo Caciorgna is de consulterende oenoloog. Goed gemaakte, vlotte wijnen, zeker sinds de overname. De Neromero is de op eik gerijpte topper.
Niederösterreich
Oostenrijk. 30.000ha. Niederösterreich bestaat uit de appellations Wachau, Kremstal, Kamptal, Weinviertel, Thermenregion en Carnuntum en is het bekendst voor zijn witte riesling en grüner veltliner wijnen.
Ignaz Niedrist
Appiano/Eppan, Alto Adige. Zeer goede Lagrein, maar ook excellente witte. 8ha. Verwijderde al zijn pergola-stokken te voordele van het Guyot opbindsysteem dat lagere opbrengsten maar meer concentratie garandeert. Rooide zijn vernatsch ten voordele van andere rassen en maakt ondermeer een heel originele sauvignon blanc. Eén van de intelligentste wijnbouwers van Süd-Tirol, maar een eerder gesloten figuur. Zijn wijnen zijn moeilijk te vinden buiten de regio, maar altijd de moeite waard.
Niellucciu (Italië)
zie Sangiovese
Niepoort Vinhos
Porto. Fam Niepoort sinds 1842, oorspronkelijk uit Nederland. In de kelder Nick Delaforce en José Nogueira als meester-blenders van porto. José Nogueira is al de vierde generatie Nogueira die op het domein werkzaam is. 45 ha op twee quinta’s, de Quinta de Nápoles (30ha, Luis Seabra als wijnmaker, hier worden de witte, rosé en rode wijn gemaakt) en de Quinta do Carril waar de cultwijn Batuta wordt gemaakt, die ze pas eind jaren 80 verwierven (als hun eerste eigen wijngaarden, daarvoor kochten ze druiven op). Maakt sinds 2003 zijn porto’s in het Museu dos Lagares in Vale Mendiz. Dirk Niepoort (°1964) is een van de meest invloedrijke wijnmakers van de regio met zijn hand in veel projecten. Begon in 1987 aan de zijde van zijn vader te werken en nam in 2005 de leiding over. Maakte zijn eerste, bijna ondrinkbare droge rode wijn in 1990. In 1991 werd de eerste rode Redoma gebotteld, de eerste witte in 1995, de eerste rosé in 1997. Vandaag vier gamma’s: Redoma (wit, rood, rosé), het toegankelijke basisgamma Vertente, Charme, een friszuivere Bourgogne-achtige wijn en de cultwijn Batuta, sinds 1999 gemaakt met de oudste stokken van de noordelijke hellingen van de Qta do Carril. Enkele wijnen worden speciaal gemaakt voor bepaalde markten (zoals de Fabelhaft voor Duitsland, de Gestolen Fiets voor Nederland…). Heel leuk en interessant is de Projectos reeks, kleinschalige experimenten met voor de regio ongewone druiven als riesling en chardonnay. Houdt van frisse wijnen, niet zo van fruitige. www.niepoort-vinhos.com Sinds kort verdeeld door Wijnhuis Jeuris, in erg kleine hoeveelheden.
Bodegas Nieto Senetiner
°1905 door Italiaanse immigranten. Sinds 1969 in handen van Nicanor Nieto en Adriano Senetiner die het domein ingrijpend moderniseerden. In 1998 overgenomen door de Perenc groep. Nieto en Senetiner vertrokken en richtten Viniterra op. Sinds 2000 met de hulp van Alberto Antonini (ex-Antinori) en Roberto Gonzalez. Domein van 300ha in Vistalba. Mooi en breed gamma met karaktervolle wijnen.
Nieuw-Zeeland
Eerste druiven in 1818 door anglikaanse missionarissen. Daarna franse, engelse en spaanse wijnbouwers. Onderbrekingen door phylloxera en geheelonthoudingscampagnes. Vanaf de jaren zestig stilletjes populairder wordend tot de oorspronkelijke 400ha begin jaren 60 zijn uitgegroeid tot een volwassen 14.000 ha in 2003. Nieuw-Zeelandse witte wijnen wisten zich op korte tijd befaamd te maken, grotendeels door de unieke Sauvignon Blanc die in de regio Marlborough gemaakt word.Het matige zeeklimaat (westenwinden, afkoeling door de nabijheid van de oceaan) is bij uitstek geschikt voor het maken van frisse witte wijnen. Eigenlijk bestaat het land uit twee eilanden, het North island en het South Island, die onder elkaar liggen. Omdat beide eilanden redelijk smal zijn liggen wijngaarden er nooit meer dan 170 kilometer van de kustlijn en ondanks de vele uren zonneschijn maakt de zeer zuidelijke ligging het er tamelijk koel. Het lezen van een Nieuw-Zeelands etiket is erg eenvoudig. De belangrijkste informatie zijn de vermelding van het druivenras en de regio. Om de regio te mogen vermelden moet 85% van de gebruikte druiven eruit afkomstig zijn. Indien het een monocépage wijn is moet hetzelfde percentage minimaal gebruikt zijn. Bij vermelding van meerdere soorten is het de eerstvermelde die het hoofdbestanddeel vormt. Het afleiden van de kwaliteit kan u alleen aan de hand van de vermelde naam van de wijnbouwer (of aan de prijs). De Nieuw-Zeelandse wetgeving laat geen verrijking met suiker toe. Aanzuren mag wel. Wettelijke beperkingen rond opbrengst bestaan niet en door het zeeklimaat, met veel regen, is de opbrengst soms erg hoog. Vandaag bestaan er zo’n 460 wijnmakers, maar de vier grootste staan in voor 50% van de productie. De aanplant is eerder klassiek. Sauvignon Blanc is het dichtst aangeplant en is de trots en glorie van de Nieuw-Zeelandse wijnwereld. Er wordt geweldig goede en levendige witte wijn mee gemaakt, zeer pittig en met prachtige geuren. Zelfs de iets goedkopere flessen zijn zeer aangenaam, de iets duurdere vaak adembenemend. Veel wijnkenners vinden dat uit dit land de beste Sauvignon Blanc ter wereld komt. Iedere wijnliefhebber moet hier een paar flessen van geproefd hebben (en bij voorkeur klaar hebben liggen voor gebruik). Gaat goed samen met asperges. Ook de chardonnay-druif aardde hier zeer goed. De hiermee gemaakte wijnen kunnen eenvoudig en licht zijn, maar ook prachtig complex, vol tropisch fruit. De in Europa vaak verguisde Müller-Thurgau doet het hier goed, vooral in Gisborne Valley. Hij levert een zeer droge, aangenaam bloemige witte wijn op. Eigenlijk is het de druif waarmee het in de jaren 70 begon, maar nu zwaar op de terugweg (er zouden nog zo’n 300 ha overblijven). De riesling wordt in hoofdzaak gebruikt voor zoete, door botrytis aangetaste wijnen. Ook pinot gris en gewurztraminer. Wat betreft rood lijkt Nieuw-zeeland één van de weinige Nieuwe Wereld landen te zijn die de koppige pinot noir goed weet te hanteren. De kwaliteit wordt elk jaar nog beter. Ze smaken naar gedroogde pruimen, kersen, tabak en kruiden. Ook merlot en cabernet sauvignon.
Domaine Erell Ninot
Rully, Bourgogne. Deze jonge vrouw nam in 2003 de leiding van het familiedomein over (vader en grootvader waren belangrijke figuren in Rully). Werkte daarvoor ondermeer in Australië. Zeer getalenteerd wijnmaakster met een grote toekomst. Wijngaarden in Rully en Mercurey. 10ha.
Castello di Nipozzano
Toscane, Italië. Al sinds eind 19de eeuw eigendom van de Frescobaldi’s, toen Leonia degli Albizzi huwde met Angelo Frescobaldi. De huidige oenoloog is Nicoló d’Afflito. Domein van 630ha waarvan 160ha wijngaard. Tussen de 300 en 400meter boven zeeniveau en een droge en rotsachtige ondergrond met veel klei en zandsteen. Drie Chianti Rufina’s, een normale, een riserva, en de Montesodi (100% sangiovese, 8 maanden eik); ook een super-Toscaan, de Mormoreto, een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot, een Toscana IGT.
Anita & Hans Nittnaus
Gols, Neusiedlersee, Oostenrijk. °1927 door Johann Nittnaus, de grootvader. Zoon Johann maakte de switch naar 100% wijn en in 1985 nam kleinzoon Hans (°1955) het roer over, alhoewel hij eigenlijk een muzikale carrière op het . 25ha. 90% rood met de nadruk op blaufränkisch, daarna zweigelt, blauburgunder, merlot en st laurent. Wijngaarden op de Ungerberg, de Altenberg, de Speigel en een gepachte wijngaard op de Mönchhofer Kurzberg. Pannobile lid. Wit met chardonnay, sauvignon blanc en neuburger (geen chaptalisatie). Natuurlijke gisten. Geen filtering voor de rode wijnen. Zeer kwaliteitsgericht. De topcuvées zijn hun Pannobile van zweigelt, de Comondor, een blend van merlot, zweigelt en blaufränkisch en een pinot noir van de Kurzberg. Ook wat wit van de kalk en leisteen wijngaarden van de Leithaberg. Met de Turn Me Red (www.turnmeredwine.com) campagne probeert hij momenteel de Amerikaanse markt te veroveren (mét screwcap!). www.nittnaus.at In België verdeeld door Kurt Ryslavy in Brussel en Pasqualinno in Opglabbeek.
Castel Noarna
Nogaredo, Trentino. Marco Zani (°1966), een fan van de nosiola druif, die volgens hem pas na vier, vijf jaren op fles echt op zijn best is. 7ha, met veel verschillende druivenrassen waarmee hij een paar mooie blends maakt. Mooi 11de eeuws kasteel en omliggende wijngaarden, in de familie sinds 1974, toen Marco’s vader een reeks vernieuwinge in wijngaard en kelder opstartte.. www.castelnoarna.com
Domaine du Noble
Loupiac. Patrick Déjean. Sinds 1880 in de familie. Beste domein van de AOC Loupiac. 13,5 ha wit 85% sémillon, 15% sauvignon, 40 jaar oude stokken. Wijngaarden op twee heuvels, één met klei en kiezel op het zuiden gericht, één met klei en kalk op het zuidwesten gericht. 18 à 24 maanden opvoeding op eik. Ook 2ha rood met 40% cabernet franc, 40% cabernet sauvignon en 2% merlot. Dejean père & fils. Levendige en zeer elegante Lupiac met een erg zuivere botrytis-toets die goed veroudert (en dan harmonieuzer wordt).
Bodega Noemia de Patagonia
Rio Negro, Patagonia. Gesticht door de Deen Hans Vinding-Diers & gravin Noemi Marone Cinzano. Hij was de consultant-wijnmaker voor Humberto Canale, zij bezit een domein in Brunello di Montalcino, Argiano. Bouwden een kelder en een huis ten Z van de Negro rivier rond een oude wijngaard met 80 jaar oude Malbec stokken. Koele nachten, zeer zuivere omstandigheden met zo goed als geen ziektes. Met de hand geplukt en op sorteertafels (fanatiek) getrieerd en ontsteeld. Drie weken schilweking, geen pompen, alleen zwaartekracht. Geen vreemde gisten. Rijpen op Franse Radoux vaten met een erg fijne korrel om te veel hout te vermijden. Het hele proces gebeurt met de hand. Geen collage, geen filtering. Eerste oogst in 2001 (2164 flessen en 30 magnums). Drie cuvée’s. De Noemia is de hoofdwijn, gemaakt met meer dan 70 jaar oude malbec stokken en volledig gerijpt op 100% nieuwe eik (geen 2005: de oogst werd zwaar beschadigd door vorst). Er worden maar 3000 flessen van gemaakt. De tweede wijn is de J. Alberto (95 % malbec, 5% merlot, 50 jaar oude stokken, kleine productie van 8000 flessen). De derde wijn, A Lisa, wordt gemaakt met druiven van verschillende wijngaarden en rijpt uitsluitend op derdejaarse eik. www.bodeganoemia.com
Domaine de la Noiraie
Benais, Bour. Jean-Paul en Michel Delanoue, de zesde generatie al. Tot in 1976 slechts zijdelings met druiventeelt bezig, vanaf dan uitsluitend met wijn en sparren. 31ha verspreid over vier gemeenten met veel uit elkaar gelegen percelen, wat ze zelf als een voordeel zien omdat ze zo mooi kunnen assembleren en beter beschermd zijn tegen situaties als hagel. Familiaal domein. Klei-kalk. Soliede wijnen. RVF Classement Loire feb 2006, N°60. www.domaine-de-la-noiraie.viabloga.com
Winzergenossenschaft Nordheim
Nordheim, Franken. Momenteel geleid door Oskar Georg Noppenberger met Ernst Braun als wijnmaker. °1951. 240 leden, 293 ha en goed voor een jaarproduktie van 2,2 miljoen flessen. Wijngaarden in Nordheim, Escherndorf en Fürstenberg. Klassiek terroir met veel schelpkalk. 40% müller-thurgau, 20% silvaner, en andere. Tweede grootste co-op van Franken. Sterk gefocust op kwaliteit en meer en meer ook internationaal als dusdanig erkend. Naar het schijnt een bezoek waard. www.wgn.de
Nord Vaudois
Zwitserland. 415ha. Vaud. Vully, Bonvillars, Côte de l’Orby. Kalk, klei en zand. Witte, florale, vaak nog licht parelende en jong te urinken chasselas. Bij tomaat garnaal, geroosterde kip, terrines, gegrild wit vlees.
North Yuba VA
California, Central Valley. Koeler klimaat dan de andere delen. Omvat alleen het wijngoed Renaissance Vineyards op een bergwand van de Sierra Nevada.
Clos Normandin
Bordeaux. Jean-Marc Alicandri (°1974) nam in 2000 de 45 ha wijngaard van zijn vader over die vroeger alles en vrac verkocht aan anderen. Geholpen door Olivier Dauga ( ook Ch. Le Lux Régula). Eerste millésime 2000. Renoveert en moderniseert de wijngaard en de kelder. Ambitieuze jonge wijnbouwer met toekomst. Maakt gemakkelijke, ronde wijnen met veel eerlijk fruit. Drie cuvées: La Concubine de Normandin (Clairet), Clos Normandin (Bordeaux Suerieur) en een cuvée Prestige.
Norte Chico
Chili. 450km ten Noorden van Santiago en noordelijkste en warmste wijnregio van Chili. Zeer lang vooral bekend voor de produktie van de Moscatel druif waarmee Pisco, Chili’s nationale sterke drank, gemaakt wordt. Omvat de valleien Elqui en Limari die beiden worden gebruikt als geografische aanduiding voor wijnen, Norte zo goed als nooit.
North Fork VA
New York. Long Island. Goede wijnen met klassieke Franse druiven.
Bodega Norton
Lujan de Cuyo, Mendoza. Immens domein. °1895 door de Engelsman Edmund J.P. Norton, als één van de eerste van Mendoza. In 1989 aangekocht door de Oostenrijkse kristal-familie Langes-Swarovski in de persoon van Gernot Langes, met Michael W.J. Halstrick, zijn stiefzoon, als directeur. 1265ha waarvan in 2006 680ha was aangeplant. Daarnaast worden er ook nog druiven aangekocht. Jaarproductie van 18 miljoen flessen per jaar. Sinds 1989 zeer grote investeringen en heel modern uitgerust. Sterk gecomputeriseerd. Groot project rond parcellaire selectie. Momenteel met Jimena Lopez als oenologe (ex-Trapiche en Chandon, en sinds 2004 bij Norton). De Gernot Langes is de pas onlangs gelanceerde topcuvée. www.norton.com.ar
Nosiola
Deze druif uit het Italiaanse Trentino is goed voor een elegante, nootachtige witte wijn.
Nostrano
Lokale blauwe druif uit het Zwitserse Ticino. « boers maar interessant » ?
Cantina del Notaie
Rionero, Basilicata, Italië. °1998 maar met wijngaarden die 30jaar oude stokken bevatten en opgericht met de specifieke bedoeling om aglianico wijnen te maken. 35.000 flessen per jaar. Gerardo Giuratrabochetti, landbouwkundige, is de eigenaar. 26ha. Snel één van de beste Aglianico del Vulture’s aan het worden. Consultant Luigi Moio, de aglianico specialist. Mooi oud hoefijzervormig keldercomplex. La Firma is de top maar de tweede, sneller drinkbare Il Repetorio is minstens even goed. Maken ook een rosé en een zoete witte. http://www.cantinadelnotaie.it/ Website met erg goede informatieve video.
Abbazia di Novacella – Kloster Neustift
Varna, Alto Adige. °12de eeuw. Nog steeds een werkend en actief klooster. 20ha. Maken wijn van drie domeinen: in het klooster zelf, met witte druiven als kerner, sylvaner, gewurztraminer, müller-thurgau, rulander en veltliner; in het Marklhof am Schreckbichl in Girlan, waar ondermeer blauburgunder en vernatsch aangeplant staat en vooral rode wijn gemaakt wordt; en in het Kloster Mariaheim in Bolzano waar lagrein aangeplant staat. Kelders in Marklhof en Neustift. Onder de Praepositus naam worden de wijnen van de oudste en best gelegen stokken gelanceerd. Bekendst voor hun uitstekende sylvaner. In 2009 werd Celestino Lucin, °1962, afgestudeerd in San Michaele en met ervaring bij Colterenzio en Elena Walcch, de lokale oenoloog/keldermeester, door de Gambero Rosso uitverkozen tot wijnmaker van het jaar. Hij werkt al sinds 1998 voor het klooster. Urban von Klebelsberg is de zakelijk leider. www.kloster-neustift.it In België wordt een deel van het gamma verdeeld door Vinesse in Temse.
Quinta do Noval
Pinhao, in de Cima Corgo regio, Douro. 145ha, waarvan 70ha wijngaard. Sinds 1715, maar groot en vooral bekend geworden in het begin van de 20e eeuw toen het zeer populair werd in de UK en de VS. Ooit pionier van de Late Bottled Vintage en één van de eerste om 10, 20 of 30yr Tawny’s te bottelen. Van 1963 tot 1993 eigendom van de familie Van Zeller, sinds dan eigendom van Axa Millésimes en onder leiding van Christian Seely die grote modernisaties doorvoerde. Ongeveer tweederde van de wijngaard werd gerooid, waarbij ondermeer de hoge-opbrengst Mourisco verdween. Alleen de beste druiven werden nog gebruikt. De top-portwijn is de Nacional, een selectie van de allerbeste stokken op een 2,5ha groot perceel (de 1931 is volgens sommigen de beste vintage port van de eeuw). Ook de LBV is zeer goed, maar zelfs de basisporto’s zijn OK. Maken sinds 2004 ook een droge rode, met de Quinta do Noval (maar 1000 kisten) en een tweede wijn, de Cedro do Noval, alhoewel ze al sinds 1996 experimenteren met droge rode. De heropstanding van dit domein was het eerste wapenfeit van Seely die op basis van dit succes de leiding van Axa Millésimes kreeg. www.quintadonoval.com
Chateau des Noyers
Martigné-Briand, Loire. Elisabeth en Jean-Paul Besnard. 20ha. Onlangs volledig gerestaureerd en omgebouwd tot luxe chambres-d’hôtes. Sterke vooruitgang de laatste jaren. Fijne en smakelijke Coteaux-du-Layon. 10ha rood met 70% Cabernet franc en 30% Cabernet sauvignon. 7ha chenin blanc. www.chateaudesnoyers.fr
Domaine des Nugues
Lancié, Beaujolais. 23ha grotendeels binnen de AOC Beaujolais-Villages. Ook Fleurie en Morgon. Dankzij tamelijk oude stokken een mooi product. Gérard en Gilles Gélin.
Nuits-Saint-Georges AOC
Côte de Nuits. 293ha. Deze appellatie strekt zich uit over een 7km lange strook in de dorpen Nuits-Saint-Georges en Premeaux en omvat 41 premiers crus met uiteenlopend karakter. Les Cailles, Les St Georges en les Vaucrains leveren klasssieke en volle tanninerijke wijnen op door hun stenige ondergrond ten zuiden van het stadje. Rond Prémeaux-Prissey liggen Clos de la Maréchale en Clos Arlot met zeer rijke wijnen. Meer noordelijk liggen ondermeer Aux Boudots en Aux Murgers, die zachte en toegankelijkere wijnen opleveren. Over het algemeen zijn deze wijnen compact en extractrijk, met veel tannines voor een lange bewaartijd. Ze kennen aroma’s van kersen, hout en kruiden en na ouderen een geur van wild en zwarte bessen. Ze zijn koppig, vlezig, sappig en fluwelig tegelijk, met vaak een heel mooie nasmaak. Na hun tiende jaar zijn ze het best, maar ze zijn ook heel lekker ervoor (na minimum vijf jaar kelder). Perfect bij hazenrug met wilde paddestoelen.
Nuits-Saint-Georges jaargangen
1997 was teleurstellend met een gebrek aan zuren en finesse. 1998 zag stevige tannines die nu aan het verzachten zijn. 1999 was een uitstekend jaar met rijke en rijpe, vlezige wijnen. 2000 was teleurstellend. 2001 was alleen goed voor de premiers crus omdat alleen daar de druiven echt rijp werden. 2002 was goed, maar beter voor de gewone dan voor de premiers crus. 2003 was een erg slecht jaar omdat de druiven té rijp werden. 2004: veel vegetale en dunne wijn, met enkele uitzonderingen in het noorden. Briljant en rijk 2005, goed voor decennialange kelderrijping. Goed 2006 en beter dan veel andere Bourgondische AOC’s in dit jaar. 2007: de eerste berichten spreken over veel fruit.
Nuragus
Deze zeer ouhet druivenras gaat waarschijnlijk terug op de Feniciërs. De wijngaarden liggen in het zuiden van Sardinië, in de omgeving van Cagliari en Nuoro. De wijn is subtiel en aangenaam.
Nuragus di Cagliari DOC
Sardinië. Wit met de nuragus druif. Dit zeer oude druivenras gaat waarschijnlijk terug op de Feniciërs. De wijngaarden liggen in het zuiden van het eiland, in de omgeving van Cagliari en Nuoro. De wijn is subtiel en aangenaam. Wordt gedronken bij voorgerechten of vis. Ook lichtzoet (dan bij pasta) of frizzante naturale.
Nus – Valle d’Aosta DOC
Bestaat als Nus Rosso, een fluweelzachte rode wijn met ongebruikelijke vegetale aroma’s die fris te drinken is en bestaat uit een blend van petit rouge en vien de nus en als Nus Passito die gemaakt is van pinot gris en wit, lichtzoet en zeer aromatisch is. De Nus Malvoisie Flétri is zoet en aromatisch à la passito. 10-12°C.