Beschrijving
Quinta do Crasto is een vermaard Porthuis dat sinds 2002 in samenwerking met Château Lynch-Bages uit Bordeaux een aantal opmerkelijke droge kwaliteitswijnen produceert. Ze combineren het vakmanschap uit de Bordeaux met de unieke druivenrassen en het ’terroir’ van de hete Portugese Douro vallei.
Quinta do Crasto is een Porthuis dat al sinds het begin van de 17e eeuw druiven perst in de Douro vallei. Haar port wijnen staan al eeuwen hoog aangeschreven. Sinds het begin van de vorige eeuw is het wijnhuis in handen van de familie Roquette. In 2002 nam Quinta do Crasto een opmerkelijke stap. Naast zoete port ging het wijnhuis droge wijnen maken. Omdat ze daar zelf nog geen ervaring mee hadden, zochten ze de samenwerking met de familie Cazes, eigenaren van Chateau Lynch-Bages, een vermaard wijnhuis uit Pauillac (Médoc) in de Franse Bordeaux.
Het bleek het begin van een zeer succesvol wijn avontuur. Wijnmaker Jean-Michel Cazes zag het als een enorme uitdaging om grote wijnen te maken van de unieke druivenrassen uit de Douro, met de kracht en concentratie die de hete zon daar aan de druiven geeft, maar ook met de finesse en het rafinement van de wijnen uit de Bordeaux.
In 2003 werd de eerste wijn op de markt gebracht en dat was meteen een klinkend succes. Op internationale competities in Frankrijk werden belangrijke prijzen gewonnen. De internationale pers loofde de kwaliteit en het unieke karakter van de wijnen. Daartoe had Cazes de vinificatie-methoden flink aangepast ten opzichte van wat hij thuis in de Bordeaux gewend was: langer weken en meer overpompen. Maar natuurlijk wordt wel gebruik gemaakt van Franse eikenhouten vaten.
De droge wijnen van de Quinta do Crasto worden gemaakt van typische druiven uit de Douro regio. Voor rood wordt vooral gebruikt gemaakt van Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barocca en Sousão. de 130 hectare wijngaarden behoort meer dan de helft tot het hoogste kwaliteitsniveau, dat in de Douro vallei tot op de vierkante meter door de wijn-autoriteiten wordt vastgesteld. Veel van de stokken zijn meer dan 70 jaar oud