Beschrijving
Druivenrassen:
Verdelho
Wijngaarden:
Kwaliteits wijngaarden waaronder Ponta Delgada op hoogtes tussen 150 en 200m.
Vinificatie:
De 10 jaar oude Verdelho van Cossart Gordon ondergaat een gisting van de schillen met natuurlijke gist bij 18°C – 21°C in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. Na ongeveer 4 dagen vindt een versterking plaats met druivenbrandewijn, waarbij de gisting wordt gestopt op het gewenste niveau van zoetheid.
Rijping:
Cossart Gordon 10 jaar oude Verdelho werd gerijpt in Amerikaanse eiken vaten volgens het traditionele ‘Canteiro’ systeem. Dit houdt in dat de wijn zachtjes wordt verwarmd op de zolders van de lodges in Funchal. In de loop der jaren wordt de wijn overgebracht van de bovenste verdiepingen naar de middelste verdiepingen en uiteindelijk naar de begane grond waar het koeler is. Na deze geleidelijke ‘estufagem’ onderging de wijn rekken en fining voordat de blend werd geassembleerd en gebotteld.
Specificatie:
Alcohol: 19% ABV pH: 3,44 Restsuiker: 62 g/l Totale zuurgraad: 6,08 g/l wijnsteenzuur
Serveren en bewaren:
Cossart Gordon 10 jaar oude Verdelho is fijn en hoeft niet gedecanteerd te worden. Het is uitstekend als aperitief, maar is ook bijzonder lekker bij soepen, gevederde wild en patês. Hij is gebotteld als hij klaar is om te drinken en is na opening nog enkele maanden houdbaar.
Smaaknotities:
Heldere, topaz kleur met een gouden nuance. Complexe en intense aroma’s van hars, gedroogd fruit, hout en specerijen. Halfdroog, geconcentreerd en fris. Stevige zuren en een lange luxueuze afdronk.
Perscommentaar:
“Amber tawny kleur met een complexe neus van sinaasappelschil, vanille en toasty eiken. Het gehemelte is dicht met specerijen en zoet gedroogd fruit wat leidt tot een perfect gebalanceerde zoetheid.”
Onderscheidingen:
Bronzen medaille – IWC 2002 & 2003