Beschrijving
Druivenrassen:
Sercial
Vinificatie:
Cossart Gordon 5 jaar oude droge Sercial onderging fermentatie van de schillen met natuurlijke gist bij temperaturen tussen 18°C – 21°C in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. Na ongeveer 5-6 dagen vindt een versterking plaats met druivenbrandewijn, waarbij de gisting wordt gestopt op het gewenste niveau van zoetheid.
Rijping:
Cossart Gordon 5 jaar oude Sercial werd gerijpt in Amerikaanse eiken vaten volgens het traditionele ‘Canteiro’ systeem. Dit houdt in dat de wijn zachtjes wordt verwarmd op de zolders van de lodges in Funchal. In de loop der jaren wordt de wijn overgebracht van de bovenste verdiepingen naar de middelste verdiepingen en uiteindelijk naar de begane grond waar het koeler is. Na deze geleidelijke ‘estufagem’ onderging de wijn rekken en fining voordat de blend werd geassembleerd en gebotteld.
Specificatie:
Alcohol: 19% ABV pH: 3,35 Restsuiker: 35,0 g/l Totale Zuurgraad: 6,00 g/l wijnsteenzuur
Serveren en bewaren:
Cossart Gordon 5 jaar oude Sercial is fijn en hoeft niet gedecanteerd te worden. Hij is uitstekend als aperitief, maar doet het ook uitstekend bij voorgerechten, visgerechten en de Indische keuken. Hij is gebotteld wanneer hij op dronk is en is na opening nog enkele maanden houdbaar.
Smaaknotities:
Topaz kleur met gouden reflecties. Karakteristiek bouquet van Madeira, met gedroogd fruit, hout en tonen van sinaasappelschil. Droog en fris, in perfecte harmonie met een citrus ruggengraat. Lange en verfrissende afdronk.
Perscommentaar:
“Gekorste noten vermengen zich met lagen karamel en gedroogde vijgen die leiden naar een sinaasappelschil afdronk.”
Wijn, november 2001
“Een frisse neus van sinaasappel en honing leidt naar een licht rokerig gehemelte van gouden fruit. De afdronk is droog met een goede frisheid.”
Wine International, oktober 2004
Onderscheidingen:
Bronzen medaille – IWC 2004