Beschrijving
Druivenrassen:
Bual
Wijngaarden:
Diverse kwaliteitswijngaarden in Campanário en Calheta op hoogtes tussen 100 en 300m.
Vinificatie:
Cossart Gordon 5 jaar oude Bual onderging een gisting van de schillen met natuurlijke gist tussen 18°C – 21°C in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. Na ongeveer 3 dagen vindt een versterking plaats met druivenbrandewijn, waarbij de gisting wordt gestopt op het gewenste niveau van zoetheid.
Rijping:
Cossart Gordon 5 jaar oude Bual werd gerijpt in Amerikaanse eiken vaten volgens het traditionele ‘Canteiro’ systeem. Dit houdt in dat de wijn zachtjes wordt verwarmd op de zolders van de lodges in Funchal. In de loop der jaren wordt de wijn overgebracht van de bovenste verdiepingen naar de middelste verdiepingen en uiteindelijk naar de begane grond waar het koeler is. Na deze geleidelijke ‘estufagem’ onderging de wijn rekken en fining voordat de blend werd geassembleerd en gebotteld.
Specificatie:
Alcohol: 19% ABV pH: 3,45 Restsuiker: 85,0 g/l Totale Zuurgraad: 6,5 g/l wijnsteenzuur
Serveren en bewaren:
Cossart Gordon 5 jaar oude Bual is fijn en hoeft niet gedecanteerd te worden. Hij is uitstekend als digestief en ook erg lekker bij fruit, melkchocolade, gebak en harde kazen. Hij is gebotteld wanneer hij klaar is om te drinken en is na opening nog enkele maanden houdbaar.
Smaaknotities:
Heldere, amberkleur met tinten van goud; een bouquet van gedroogd fruit, vanille, hout en toffee met een soepele, medium-zoete afdronk en een uitstekende balans tussen het fruit en de zuurgraad.
Perscommentaar:
“Medium amber met een ingetogen aroma van noten, koffie en chocolade en zelfs een hint van olijven als de wijn zich opent. De smaken versterken deze aroma’s, met de toevoeging van subtiele, pittige limoen kwaliteit om de zoetheid van de wijn te compenseren.”
Onderscheidingen:
Zilveren medaille – IWC 1999
Bronzen medaille – IWC 2003