Beschrijving
Het wijngoed
Churchill’s werd in 1981 door John Graham opgericht en is het eerste door een Engelsman opgerichte portwijngoed sinds meer dan 50 jaar. De motivatie voor deze stap was de wens om met een eigen bedrijf in de voetsporen van de grote portwijntraditie te treden, en natuurlijk een eigen portwijn met individuele stijl te produceren. Een naam voor het huis was al snel gevonden. John Graham noemde het naar zijn vrouw Caroline Churchill.
De afgelopen drie decennia slaagde John Graham erin een respectabele naam voor eersteklas portwijn op te bouwen. Een belangrijke factor hierbij is de aankoop van de Quinta da Gricha in 1999. Dit omvat onder andere 50 ha toplocaties in het Corgo-gebied, een deelgebied midden in de Douro-regio rond de stad Pinhão. Het wijngoed beschikt over een traditioneel open granieten gistingsvat, die in 1852 gebouwd is.
John Graham gaat echter nog een stap verder. Dankzij de nieuw aangetrokken wijngaarden, kan hij nu ook droge witte, rode en roséwijnen lanceren, die in 2004 onder de naam ‘Churchill’s Estates’ van start gingen. Daarmee sluit hij aan in het rijtje van porthuizen zoals Niepoort, Quinta de la Rosa en Quinta do Crasto, die met hun droge rode wijnen in de jaren 90 furore maakten. Churchill’s geniet dus nu van de status van exclusieve producent van hoogwaardige port en droge Douro rode wijnen.
De wijn
Churchill’s Estates Tinto Douro 2009 wordt uitsluitend uit oogstgoed van eigen land gemaakt. De druiven worden na het plukken in kleine kistjes (max. 20 kilo) in de Quinta gebracht, grondig geselecteerd en gevinificeerd. Ongeveer 30% van de wijn rijpte 12 maanden in nieuwe en gebruikte Franse eikenhoutenvaten, het andere gedeelte rijpte in RVS-tanks om de pure vrucht van de druiven tot uitdrukking te laten brengen. De uiteindelijke cuvée werd slechts licht gefiltreerd, voordat deze op de fles kwam. Deze wijn is het schoolvoorbeeld voor de elegantie, spannende, maar tegelijkertijd diepe en veelzijdige stijl van het huis.
Waarderingen & meningen van critici
88 punten Wine Spectator:
“A meaty, rich and brooding red, with plenty of mocha to the dark plum, dried blackberry and baker’s chocolate flavors. Presents accents of smoked paprika midpalate, offering a finish filled with restrained tannins.” – Kim Marcus
Robert Parker’s Wine Advocate over het voorgaande jaar
“It makes its bones with elegance, structure and some purity – or at least it will when the last vestiges of youthful oak blow off. If you don’t expect a big, fleshy blockbuster, this is a pretty nice offering with finesse and class – and some tannic pop – that should drink extremely well and hold reasonably nicely in the cellar, too.” – Mark Squires
Hugh Johnsons wijngids, 6e uitgave:
**-*** voor het wijngoed Churchill
Robert Parker’s Wine Buyer’s Guide No. 7 over Churchill’s Estates:
**/*** “…elegant wines.”
Revolutie! In de jaren 90 veroorzaakten een handvol portwijnhuizen in het Portugese Douro-dal een omwenteling. In plaats van hun beste druiven voor portwijn te gebruiken zoals iedereen destijds deed, maakten zij er droge rode wijnen van. Een provocatie tegenover de traditie, maar wat voor een! Al snel werd gesproken over het Douro-wonder. Tegenwoordig behoren deze droge wijnen tot de beste van Portugal, misschien wel van de wereld.
Een nog jonge strijder bij dit succesverhaal is het wijngoed Churchill’s van de Engelsman John Graham. Voor zijn droge wijnen maakt hij gebruik van de eersteklas percelen van zijn Quinta da Gricha. Met zijn elegante en markante stijl heeft hij een uitstekende reputatie opgebouwd. Met de uitgave van 2009 van Churchill’s Estates Tinto Douro is hij erin geslaagd, een van de beste jaargangen ooit te maken. “A meaty, rich and brooding red”, bevestigt Kim Marcus, Portugal-specialist bij de Wine Spectator, en geeft hem 88 punten. Een bijzonder cijfer als je bedenkt, voor hoe weinig geld deze wijn over de toonbank gaat. Normaal gesproken moeten voor Douro-wijnen met dit puntenaantal heel andere bedragen worden betaald.
In het glas maakt de Churchill’s Estates Tinto Douro 2009 al snel duidelijk dat hij zijn 88 punten dubbel en dwars heeft verdiend: intens, verzadigd, diep robijnrood, de neus buitengewoon complex met nuances van donkere vruchten, drop, tabak, mokka, kaneel, zwarte peper en mineraal gesteente. Elegant en vol spanning in de mond, met veel body, passende tannines en precies het spel van vurige kracht en koele frisheid waarmee de grote, dure revolutie-Douro’s zo beroemd zijn geworden.
Hiermee word je wel heel snel een Douro-fan! (als dat al niet het geval was… )