Beschrijving
Alois ‘Trebulanum’ 2010 werd gevinificeerd uit de antieke druivensoort Casavecchia (ten tijde van de Romeinen werd deze druif al geprezen door Plinius en was toentertijd bekend als Trebulanum.) De druiven zijn afkomstig van een 1,5 hectare groot apart gelegen perceel met een bodem van vulkaangesteente in Pontelatone, het ligt 180 meter boven de zeespiegel en er staan 5.200 druivenstokken per hectare die volgens de Guyot-methode worden verzorgd. De opbrengst werd begrensd op 50 hl/ha. Na de handmatige oogst in de eerste 10 dagen van oktober werd de wijn gedurende 20 dagen bij gecontroleerde temperatuur in RVS-tanks gefermenteerd. Na de malolactische gisting en nadat de wijn van de pulp gescheiden was, rijpte de wijn gedurende 18 maanden in grote Italiaanse houten vaten en daarna nog eens 12 maanden op fles voordat hij door de oenoloog werd vrijgegeven
Waarderingen en Meningen van Critici
94 Punten Robert Parker’s Wine Advocate:
“The 2010 Trebulanum is a huge wine. Bacon fat, licorice, smoke, tar and incense are some of the notes that burst from the glass in this rich, exuberant red. The pedigree and sheer personality of Casavecchia, one of Campania’s rediscovered ancient varieties, comes through in spades. This is a magnificent showing from Alois. Anticipated maturity: 2013-2020.” – Antonio Galloni
3 Glazen in de Gambero Rosso 2014:
“Een verbazingwekkende Trebulanum ’10, één van de meest originele wijnen, die wij dit jaar uit Campanië geproeeft hebben. Pure casavecchia, gerijpt in grote houten vaten, die niet alleen een intensief bouquet heeft, maar die zich ook in de mond groots en afwisselend met zoete vruchten, meloen en zoethout presenteerd. En hij kan nog veel beter worden.”
92 Punten I Vini di Veronelli 2013:
“La cantina si trova in una casa rurale borbonica del primo Ottocento, recuperata con un attento restauro rispettoso delle ragioni storiche e delle moderne esigenze funzionali.”