Beschrijving
Burmester is een historisch porthuis wat dateert uit 1730 toen Henry Burmester uit Londen ging samenwerken met John Nash (graag handelaar).De Burmester familie bleef betrokken bij dit huis tot eind vorige eeuw. In 1999 werd het huis verkocht aan de kurkproducent Amorin is het al snel doorverkocht aan de Sogevinus groep.
Vintage port staat aan de top van de porthiërarchie. Het is een product van één uitzonderlijk jaar en altijd afkomstig van de allerbeste wijngaarden. Goed bewaarde vintage Ports behoren tot de oudste wijnen van de wereld. Het besluit om een port tot vintage te ‘verklaren’ ligt bij het port huis en moet worden goedgekeurd door het (port) instituut. Een vintage port wordt al na twee jaar houtrijping gebotteld. Hierna rijpt de wijn langzaam op fles. Leg de flessen daarom altijd op een koele, donkere plaats.
Aroma en smaakomschrijving
Op jonge leeftijd is de vintage port vol en fruitig met heel veel tannine. Het duurt zeker 15-20 jaar voor de beste vintage port zijn hoogtepunt bereikt. Een vintage port kan, mits goed bewaard dus zeer goed ouderen. De tannine worden na verloop van tijd zachter en de volle fruitsmaak verdwijnt iets na de achtergrond en maakt plaats voor ceder, leer, kruiden en toffee tonen. Port kan je natuurlijk puur genieten of samen met kaas, chocolade gerechten bij wild. Vanaf 15 jaar wordt de vintage port pas echt leuk. Dus…geniet! Serveer tussen de 15 en 18 graden.