Beschrijving
Druivenras(sen): Bastardo, mourisco, touriga franca, tinta toriz, touriga nacional, donzelinho tinto, tinto cão en tinta franca
Wijnbereiding: Port wordt gemaakt door aan gistende most alcohol toe te voegen tot 20%, waardoor de gisting wordt onderbroken en er een aanzienlijk restzoet in de jonge wijn ontstaat. Alleen in de allerbeste wijnjaren wordt port van een jaargang, de Vintage Port, gemaakt. De jonge wijn rijpt op eiken vaten en gaat tussen het 2e en 3e jaar op fles. Vintage Port is het paradepaardje van ieder Porthuis en kan heel goed ouderen, tot wel 20 à 25 jaar. Door rijping vormt zich depot in de fles, het is raadzaam Vintage Port voorzichtig uit te schenken of te decanteren om het depot te scheiden van de wijn. Indien een geopende fles op depot blijft liggen, goed afgesloten, bij voorkeur vacuüm en licht gekoeld, dan kan hij ongeveer een maand goed blijven en nog aan complexiteit winnen.
Producent beschrijving: In 1730 begint Henry Burmester samen met John Nash een bedrijf. In 1750 verhuist het bedrijf naar Vila Nova de Gaia en legt zich volledig toe op de port handel. Eind 18e eeuw komen 2 zonen in het bedrijf en verandert de naam in H. Burmester & Sons. Het bedrijf ontwikkelt zich verder als een goede, zeer degelijke Port producent en staat momenteel bekend om de verfijnde stijl van zijn Vintage Port.
Gegevens gebied: Het Douro gebied ligt ten noorden en ten zuiden van de Douro rivier, welke Portugal van oost naar west doorkruist. Een ruig gebied, met een zeer warm klimaat. De Douro streek is opgedeeld in drie aparte regio’s: Baixo Corgo richting de kust en Oporto, Corgo Cima in de regio rond Pinhão in het middengedeelte van de rivier de Douro en de Douro Superior meer stroomopwaarts richting Spanje. In het Portgebied zijn veel druivenrassen toegestaan, met naast de bovengenoemde soorten ook veel onbekende variëteiten, zoals souzão, rufete etc.
Serveren bij: Jonge Vintage Port: als aperitief, bij jonge kaas. Oude Vintage Port: bij rijpe kazen, de wijn is vaak al een gerecht op zich. Bij nagerechten met chocolade en/of aardbeien.
Serveertemperatuur: 14 à 16ºC
Overige informatie: De oogst van 1992 is een bijzonder goed Vintage jaar met een bovengemiddelde kwaliteit en finesse.
Meer informatie: www.burmesterporto.com