Beschrijving
In 1730 hebben Henry Burmester en John Nash, Burmester & Nash opgericht in Londen als een graanhandel bedrijf. Ze verhuisden naar Vila Nova de Gaia en in 1750 begonnen ze met het verschepen van port wijn naar de Britse eilanden en de rest van Europa. Het bedrijf werd aan het einde van de 18e eeuw ontbonden toen Henry Burmester Jr. en zijn twee zoons, Fredrick en Edward, een nieuw port bedrijf opstarten, H. Burmester & Sons.
Na de dood van zijn vader in 1822 nam Fredrick het bedrijf over, maar toen Napoleon Portugal binnendrong was hij genoodzaakt het land te verlaten en vroeg hij aan een ver familielid, Johann Wilhelm Burmester, om het bedrijf draaiende te houden. De naam werd daarmee veranderd in J.W. Burmester. Hij trouwde en kreeg zes kinderen die allen in het bedrijf van hun vader werkten. Het wijnhuis is nu in handen van de Sogevinus SGPS, S.A. Group.
De colheita port verschilt per jaar en botteling. Echter, colheita’s hebben over het algemeen de smaak karakteristieken van gedroogd fruit en noten, zoals vijgen, abrikoos, amandelen en hazelnoten. Maar ook aroma’s als koffie en chocolade zijn in een colheita te ontdekken.
Serveertips:
Erg lekker bij karamel dessert, karamel borstplaat met appel en gembergelei, tatin tart of mandarijnen parfait
Serveer temperatuur: tussen de 12 – 14ºC
Bekroonde Burmester Colheita’s:
– Colheita 1950 – Decanter Magazine – 2013: Silver Medal
– Colheita 1957 – Decanter Magazine – 2013: Gold Medal
– Colheita 1963 – Concurso Vinhos de Portugal – 2013: Premium Gold Medal
– Colheita 1989 – International Wine and Spirits Competition – 2013: Silver Medal